Gorgoneion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee symbolia. Gorgoneion on myös asteroidi Minervan kuu.
Puinen gorgoneion talon ovessa suojaamassa ei-tervetulleilta vierailta, Thomas Regnaudin (noin 1660).

Gorgoneion (kreik. Γοργόνειον) oli alun perin Antiikin Kreikassa pahan karkottamiseen käytetty symboli. Symbolissa oli Gorgotin pää ja se liitettiin Zeukseen ja Atheneen, joiden molempien sanotaan käyttäneen symbolia. Se oli suosittu myös kuninkaallisissa aigiksissa ja se on nähtävissä muun muassa Aleksanteri-mosaiikissa.

Homeros viittaa Gorgotiin neljästi. Jokaisella kerralla hän mainitsee vain pään, mutta ei mitään hahmon ruumiista. Jane Ellen Harrison huomauttaa, että "Meduusa on pää, ei mitään muuta... naamio, johon ruumis liitettiin jälkikäteen". Viidennelle vuosisadalle eaa saakka pää oli hyvin ruma, ja siihen oli piirretty ulostyöntyvä kieli, torahampaat, korkeat poskipäät, silmät tuijottivat katsojaan ja käärmeitä kiemurteli pään ympärillä.

Suoraan eteenpäin suuntautuva katse oli hyvin harvinainen antiikin Kreikan taiteessa. Joissain tapauksissa hahmolle piirrettiin parta, joka antoi sille hieman Dionysosta muistuttavan ulkoasun orgastisena jumalana.

Myöhemmältä ajalta säilyneet hahmot ovat huomattavasti vähemmän groteskeja. Hahmo oli menettänyt torahampaansa ja käärmeet olivat muuttuneet tyylitellyimmiksi. Hellenistiseltä ajalta säilynyt marmoripatsas Medusa Rondanini kuvaa Gorgotin muodonmuutoksen kauniiksi naiseksi.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorgoneion ilmestyy ensimmäisen kerran kreikkalaisessa taiteessa 8. vuosisadan alussa eaa. Yksi varhaisimmista säilyneistä hahmoista on elektrumkolikossa, joka löydettiin Pariumin kaupungin kaivauksissa. Myös Tirynsistä on löydetty samalta ajalta olevia hahmoja. Knossoksen palatsista on löydetty 1500-luvulta eaa oleva, Gorgoneionia muistuttava hahmo. Marija Gimbutasin mukaan gorgoneionin historia ulottuu ainakin ajalle 6000 eaa.

6. vuosisdalla gorgoneionit olivat hyvin yleisiä kreikkalaisissa temppeleissä, erityisesti Korintissa ja sen ympäristössä. Sisiliassa gorgoneioneita on piirretty päätykolmioihin. Noin 500 eaa niiden käyttö temppeleissä päättyi, mutta vielä seuraavalla vuosisadalla niitä käytettiin pienemmissä rakennuksissa.

Temppeleiden lisäksi hahmo esiintyi vaatteissa astioissa, aseissa ja kolikoissa eri puolilla Välimerta. Kolikoita, joissa Gorgot esiintyi lyötiin 37 kaupungissa. Mosaiikkilattioissa Gorgoneion oli yleensä kunnyksen lähellä ikään kuin suojelemassa tunkeilijoilta.

Hahmo säilyi suosittuna myös kristinuskon aikana, erityisesti Bysantin valtakunnassa ja sen käyttö elpyi Italian renessanssin myötä. Viime aikoina Gianni Versace on käyttänyt hahmoa logona.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gimbutasin mukaan gorgoneion edusti Äitijumalatar-kultin "dynaamisen elinvoimaan" liittyviä elementtejä. Hän määritteli gorgoneionin eurooppalaiseksi hahmoksi. Jane Ellen Harrison taas katsoo, että useissa primitiivisissä kulttuureissa on käytetty samankaltaisia hahmoja pelottelemalla estämään kantajaa tekemästä pahoja asioita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gorgoneion