Gianni Versace

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gianni Versace
Henkilötiedot
Koko nimi Giovanni Versace
Syntynyt2. joulukuuta 1946
Reggio Calabria, Italia
Kuollut15. heinäkuuta 1997 (50 vuotta)
Miami, Florida, Yhdysvallat
Aiheesta muualla
Verkkosivu

Giovanni ”Gianni” Versace (2. joulukuuta 1946 Reggio Calabria, Italia15. heinäkuuta 1997 Miami, Florida, Yhdysvallat) oli italialainen muotisuunnittelija ja teatteripuvustaja sekä Versacen muotitalon perustaja. Versacea pidettiin eräänä kaikkein värikkäimmistä ja lahjakkaimmista 1900-luvun muotitaiteilijoista.

Gianni, veli Santo sekä sisar Donatella kasvoivat Reggio Calabrian maakunnassa isänsä ja äitinsä huomassa. Äiti Francesca oli ompelija, ja opetti Giannille muun muassa räätälöintiä. Gianni alkoi jo lapsena valmistaa itse vaatteita. Versace opiskeli myöhemmin arkkitehtuuria muttei koskaan saanut varsinaista koulutusta muotialalle. Siitä huolimatta hän muutti 25-vuotiaana Milanoon päästäkseen suunnittelemaan vaatteita muotimaailmaan. 1970-luvun puolivälissä hänen luonnospiirroksensa herättivät kykyjenmetsästäjien huomion ja muotitalot Genny, Complice ja Gallaghan palkkasivat hänet suunnittelemaan valmisvaatekokoelmiaan. Vuonna 1978 Versace esitteli ensimmäisen omalla nimellään suunnitellun naistenvaatekokoelman ja saman vuoden syyskuussa hän esitteli myös ensimmäisen miesten asujen kokoelmansa. Merkki kasvoi pian suuremmaksi, luoden imperiumiksi kutsutun Versacen muotitalon jonka alla huippumuodin lisäksi valmistettiin myös kodintarvikkeita kuten tekstiilejä ja astiastoja sekä lasten- ja urheiluvaatteita. Ensimmäisen monista palkinnoistaan Versace otti vastaan vuonna 1982, ja vuonna 1989 hänen töistään järjestettiin jo ensimmäinen näyttely Milanossa. Italian tasavallan presidentti Francesco Cossiga myönsi hänelle Commendatore della Repubblica Italiana-kunniamerkin 24. tammikuuta 1986. Versacen suunnittelemat vaatteet tunnettiin aggressiivisen korostetusta naisellisuudesta ja seksikkyydestä sekä teknisestä taidokkuudesta. Versacen sanotaan myös olevan vastuussa 1980-luvun sekä 1990-luvun alun supermalli-ilmiöstä.

Gianni Versace ei kuitenkaan työskennellyt vain muotimaailmassa, vaan hän suunnitteli usein puvustusta teatteriin, balettiin ja oopperaan.

Gianni Versacen kartano.

Gianni Versacen murha 15. heinäkuuta 1997 järkytti muotimaailmaa. Versace oli palaamassa Miami Beachilla sijaitsevaan kartanoonsa, kun Andrew Cunanan ampui hänet lähietäisyydeltä. Versace kuoli heti. Versacen hautajaiset herättivät huomiota loistokkuudellaan ja useilla kuuluisilla vieraillaan; 22. heinäkuuta pidettyyn tilaisuuteen osallistui muun muassa Walesin prinsessa Diana, joka kuoli auto-onnettomuudessa runsaan kuukauden kuluttua. Cunanan ampui itsensä seuraavana päivänä poliisin piirittäessä tätä asuntoveneessä Miamissa. Versacen murhasta tehtiin Gianni Versacen murha: Amerikan rikostarinat -niminen 9-osainen tv-sarja, joka sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa tammikuussa 2018.[1]

Syyskuussa 1997 Gianni Versacen veli Santo Versace otti johtaakseen perheen holdingyhtiön ja sisar Donatella Versace ryhtyi suunnittelun johtajaksi. Rocklaulaja Elton John omisti vuonna 1997 albuminsa The Big Picture juuri Gianni Versacelle.

Vuonna 2002 Lontoossa sijaitseva Victoria & Albert museo kunnioitti Versacea retrospektiivillä hänen työstään.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]