Andrew Cunanan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrew Cunanan

Andrew Phillip Cunanan (31. elokuuta 196923. heinäkuuta 1997) oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, joka surmasi viisi ihmistä kolmen kuukauden aikana vuonna 1997. Hänet otettiin 12. kesäkuuta FBI:n kymmenen etsityimmän karkurin listalle.

Tapaus sai huomiota myös siksi, että uhrien joukossa oli kuuluisa muotisuunnittelija Gianni Versace. Murhakierre päättyi Cunananin itsemurhaan 23. heinäkuuta.

Cunanan oli syntyjään kalifornialainen ja valmistui vuonna 1987 The Bishop's Schoolista La Jollasta.

Murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cunananin ensimmäinen uhri oli Jeffrey Trail 27. huhtikuuta Minneapolisissa. Hän oli murhaajalle entuudestaan tuttu.

29. huhtikuuta arkkitehti David Madson löydettiin kuolleena ampumahaavoja päässään. Poliisi havaitsi yhteyden näiden kahden murhan välillä ja alkoi jäljittää murhaajaa.

Cunanan ajoi Chicagoon, jossa hän tappoi 72-vuotiaan Lee Miglinin 4. toukokuuta. Cunanan pakeni poliisivoimia varastamallaan Miglinin autolla ja kidutti ja sitten murhasi 9. toukokuuta William Reesen New Jerseyn Pennsvillessä. Cunanan otti Reesen lava-auton ja kätkeytyi pariksi kuukaudeksi Miami Beachille Floridaan. Siellä hän ampui 15. heinäkuuta Gianni Versacen. Poliisin ajojahti päättyi Cunananin itsemurhaan 23. heinäkuuta.

Cunananin motiiveista ei ole tietoa. Lehdistössä syyksi arveltiin muun muassa miehen äskettäin todettua HIV-tartuntaa. Hänen tiedetään myös myyneen huumeita, kuten kokaiinia ja metamfetamiinia. Murhat tulivat yllätyksenä Cunananin tuttaville, joille hän oli väittänyt muuttavansa San Franciscoon. Jotkut ystävät uskoivat Cunananin romahtaneen hänen rakkaansa hylättyä hänet.[1] Cunanan oli homoseksuaali.[2]

Tiedetyt uhrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1997:

 • Huhtikuu, Minnesota:
  • 26. päivä, Minneapolis: Jeffrey Trail (hakattu kuoliaaksi vasaralla ja varasti hänen aseensa)
  • 28. päivä, Rush Lake: David Madson (hänen rakastajansa; ammuttu kolme kertaa päähän)
 • Toukokuu:
  • 4. päivä, Chicago, Illinois: Lee Miglin (hakattu, puukotettu rintaan pensassaksilla, kurkku viilletty auki rautasahalla ja ajettu yli autolla; varasti hänen autonsa)
  • 9. päivä, Pennsville, New Jersey: William Reese (ryöstetty ja ammuttu lähietäisyydeltä)
 • Heinäkuu:
  • 15. päivä, Miami Beach, Florida: Gianni Versace (ammuttu teloitustyyliin)

Profiili[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrew Cunanan oli narsistinen yksilö, joka kärsi pakkomielteestä siitä, millaisena muut ihmiset näkivät hänet tai mitä he ajattelivat hänestä. Tämän takia Cunanan etsi pakkomielteisesti huomiota ja arvostusta muilta ihmisiltä keinoja kaihtamatta, joka luultavasti johtuu lapsuuden traumasta/kokemuksista. Narsistin luonteenpiirteiden tavoin hän oli patologinen valehtelija ja vihasi ihmisiä, jotka aliarvioivat ja hylkäsivät hänet. Cunananilla oli myös diagnosoitu persoonallisuushäiriö.

Andrew Cunananin ensimmäinen murha oli impulsiivinen ja hetken mielijohteesta tehty, mutta murhasarjan jatkuessa hänestä tuli "addiktoitunut" tappamiseen ja hän etsi potentiaalisia uhreja, välittämättä jättämistään todistusaineistoista. Lee Miglinin murhassa näkyvä väkivalta, raaka voima ja ylitappaminen kertoivat Cunananin omaavan sadistisia ja alistavia piirteitä, etenkin seksuaalisessa merkityksessä. Tämä vahvistaa teoriaa siitä, että hän oli psykopaatti, mahdollisesti seksuaalisesti motivoitunut, hedonisti -tai "voima ja hallinta" -tyypin murhaaja. Gianni Versacen murha taas edustaa kaikkea sitä, mitä Cunanan ei voinut olla. Versacen murha muistuttaa salamurhaa. Hän valitsi pakkomielteensä kohteen uhriksi, ja antaitsi "kansallisen tunnustuksen" lyhyessä hetkessä.

Cunanan luokitus on vaikeampi kuin psykologinen puoli. Hän on sekoitus sarjamurhaajaa ja spree killeriä. Etenkin viimeisessä murhassa Cunanan oli valinnut uhrin etukäteen ja suunnitellut iskun. Myös murhien välissä oleva aika on pidempi kuin tyypillisellä spree killerillä, mutta liian lyhyt sarjamurhaajan jäähdyttelypaussiksi. Toisaalta muut uhrit olivat suurimmaksi osaksi sattumanvaraisia. Cunanan impulsiivisuus, jatkuva matkustaminen, motiiviton väkivalta ja itsemurha ennen kiinnijäämistä kertovat spree killerin ominaisuuksista. Tämän takia hänet luokitellaan enemmän spree killeriksi kuin sarjamurhaajaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

https://criminalminds.wikia.com/wiki/Andrew_Cunanan

http://web.archive.org/web/20150209235818/http://www.crimelibrary.com/notorious_murders/mass/cunanan/index_1.html

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]