Godzilla (vuoden 1984 elokuva)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1984 elokuvaa. Katso Godzilla (täsmennyssivu) sanan muista merkityksistä.
Godzilla
Godzilla Tokiossa.
Godzilla Tokiossa.
Ohjaaja Kōji Hashimoto
Käsikirjoittaja Shūichi Nagahara
Tuottaja Tomoyuki Tanaka
Säveltäjä Reijirō Koroku
Kuvaaja Kazutami Hara
Leikkaaja Yoshitami Kuroiwa
Pääosat Ken Tanaka
Yasuko Sawaguchi
Yosuke Natsuki
Keiji Kobayashi
Shin Takuma
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Tōhō
Ensi-ilta 15. joulukuuta 1984
Kesto 103 min
Alkuperäiskieli japani
Budjetti 6 250 000 USD
Edeltäjä Terror of Mechagodzilla
Seuraaja Godzilla kohtaa Biollanten
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Godzilla (jap. ゴジラ, engl. Return of Godzilla) tai Godzilla 1985[1] on japanilainen jättiläishirviö- eli daikaijū-elokuva vuodelta 1984. Se oli Tōhōn kuudestoista Godzilla-elokuva ja Heisei-kauden takia toisinaan Heisei-sarjaksikin kutsutun Godzilla-elokuvien sarjan ensimmäinen. Elokuvan ohjasi Kōji Hashimoto ja sen erikoistehosteista vastasi Teruyoshi Nakano.

Elokuvan tuottaja Tomoyuki Tanaka halusi palauttaa varhaisten Godzilla-elokuvien synkän tunnelman, joten vuoden 1984 Godzillan tapahtumat ovat suoraan jatkoa alkuperäisen, vuoden 1954 Godzillan tapahtumille – tässä jatkumossa siis minkään muiden Godzilla-elokuvien sisältämiä asioita ei koskaan tapahtunutkaan. Vuoden 1984 Godzilla sisältää pitkällisen pohdinnan ydinaseiden käytön oikeutuksesta ja siinä viitataan Japanin entisen pääministerin Eisaku Satōn kolmeen ydinaseperiaatteeseen. Elokuva on myös vasta kolmas sellainen Godzilla-elokuva, jossa hirviö aiheuttaa viattomien ihmisten kuolemia.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmekymmentä vuotta ensimmäisen Godzillan tuhoutumisen jälkeen kalastusalus Daigo-yahata-maru ajautuu myrskyn takia saareen. Saarella tapahtuu tulivuorenpurkaus, ja purkauksesta nousee uusi Godzilla. Myöhemmin purjehtimassa oleva toimittaja Gorō Maki löytää Daigo-yahata-marun haaksirikkoutuneena. Maki nousee alukseen ja löytää ainoana hengissä selviytyneen Hiroshi Okumuran. Okumura kertoo nähneensä jättiläismäisen hirviön. Japanin pääministeri Mitamura saa tiedon tapahtumista ja päättää, että asia on toistaiseksi pidettävä salassa, jotta vältyttäisiin levottomuuksilta.

Neuvostoliittolainen sukellusvene uppoaa pohjoisella Tyynellämerellä. Tapahtuman seurauksena Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain välit kiristyvät, sillä Neuvostoliitto uskoo, että heidän veneensä upotti amerikkalainen sukellusvene. Kun tiedustelulennolla olleen japanilaislentokoneen ottamat kuvat todistavat Godzillan osuuden neuvostoliittolaisveneen uppoamisessa, Japanin hallitus päättää tiedottaa asiasta kansainvälisten suhteiden liennyttämiseksi.

Godzilla hyökkää ydinvoimalaan. Hyökkäys kuitenkin keskeytyy, kun ohitse lentävien muuttolintujen ääntely houkuttelee hirviön pois paikalta. Seuraavaksi Godzilla saapuu Tokionlahdelle ja aiheuttaa hävittäjiä vastaan taistellessaan tuhoa myös laiturissa olevalla neuvostoliittolaisrahtialuksella. Onnettomuuden seurauksena aluksella oleva laukaisujärjestelmä aktivoituu, jolloin kiertoradalla olevasta ohjussatelliitista ammutaan ydinkärki kohti Godzillaa.

Japanin itsepuolustusvoimat lähettää salassa kehitellyn Super X -puolustushävittäjän taistelemaan Godzillaa vastaan. Kadmiumammusten avulla hirviö saadaan tainnutetuksi, minkä jälkeen Japanin hallitus pyytää Yhdysvaltoja ampumaan torjuntaohjuksen Neuvostoliiton ydinohjusta vastaan. Torjuntaohjus laukaistaan, ja se räjäyttää neuvostoliittolaisydinkärjen ilmakehässä Tokion yläpuolella. Räjähdyksen seurauksena äkillisesti syntyvä ukkosmyrsky herättää tainnutetun Godzillan. Hirviö kaataa pilvenpiirtäjän myrskyssä vaurioituneen Super X:n päälle.

Biofyysikko Hayashida käyttää muuttolintujen ääntelyä houkutellakseen Godzillan Miharavuorelle. Signaali tehoaa hirviöön, joka kiipeää tulivuoren suulle. Vuoren liepeille sijoitetut räjähdyspanokset laukaistaan, ja Godzilla putoaa tulivuoren sisään.

Kassamenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Godzilla menestyi kohtalaisesti Japanissa: se tuotti noin 11 miljoonaa dollaria, kun budjetti oli ollut 6,25 miljoonaa. Kävijämäärissä se oli suosituin Godzilla-elokuva sitten vuoden 1966 elokuvan (Godzilla, Ebira, Mothra nankai no daikettō).

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salmi sanoo Godzillan sisältävän ”paljon tyhjäpäistä Tokion tamppaamista” ja antaa sille yhden tähden viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”huono”.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gojira Elonet. Viitattu 25.3.2008.
  2. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.