Godzilla (vuoden 1954 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1954 elokuvaa. Katso Godzilla (täsmennyssivu) sanan muista merkityksistä.
Godzilla
Gojira
Gojiran elokuvajuliste.
Gojiran elokuvajuliste.
Ohjaaja Ishirō Honda
Käsikirjoittaja Ishirō Honda
Takeo Murata
Shigeru Kayama
Tuottaja Tomoyuki Tanaka
Säveltäjä Akira Ifukube
Kuvaaja Masao Tamai
Leikkaaja Kazuji Taira
Erikoistehosteet Eiji Tsuburaya
Pääosat Akira Takarada
Momoko Kōchi
Akihiko Hirata
Takashi Shimura
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Toho
Levittäjä Tōhō
Netflix
Ensi-ilta 3. marraskuuta 1954
Kesto 98 min
Alkuperäiskieli japani
Budjetti 1 000 000 USD
Seuraaja Godzilla Raids Again
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Godzilla (jap. ゴジラ, Gojira) on Ishirō Hondan ohjaama japanilainen tieteis- ja kauhuelokuva vuodelta 1954. Godzilla oli ensimmäisiä Japanissa tuotetuista jättiläishirviö- eli daikaijū-elokuvista. Sen menestys poiki lukuisia jatko-osia ja teki japanilaisista hirviöelokuvista vientivaltin.[1]

Godzilla on syvällinen ja synkkä vertauskuva Japaniin pudotettujen atomipommien seurauksista ja perinnöstä. Siitä on myös olemassa yhdysvaltalainen versio.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hirviön ilmestyminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nankai-laivayhtiön kalastusalus Eikō-Maru on merellä, kun yhtäkkiä vedestä nouseva kirkas säde upottaa sen. Pelastusalus Bingo-Maru lähetetään onnettomuuspaikalle, mutta se kokee saman kohtalon. Kolmas paikalle saapuva alus löytää muutamia eloonjääneitä, mutta myös se haaksirikkoutuu.

Sillä välin Odo-saaren kalastajat ihmettelevät huonoa pyyntionneaan. Vanha mies arvelee, että heikon saaliin aiheuttaja on Godzilla — meressä asuva hirviömäinen dinosaurus, joka perimätiedon mukaan nousi rantaan saalistamaan ihmisiä, mikäli meressä ei ollut riittävästi kaloja. Saarelle saapuu toimittajia todistamaan paikallisten järjestämää rituaalia, jonka tarkoituksena on lepytellä Godzillaa. Rituaalista huolimatta illalla nousee myrsky, jonka aikana jättimäinen hirviö hyökkää kylään kylväen tuhoa ja kuolemaa.

Seuraavana päivänä tapahtuman todistajia kuullaan Tokion parlamenttitalolla. Paleontologi Kyohei Yamanen ehdotuksesta Odo-saarelle päätetään lähettää tutkimusryhmä hänen johdollaan. Saarelle tultuaan Yamane löytää sieltä jättimäisiä, radioaktiivisia jalanjälkiä sekä trilobiitin. Äkkiä kylän hälytyskello alkaa soida, ja kaikki juoksevat kukkulalle. Kun dinosaurusta muistuttava valtaisa hirviö kohottaa karjuen päätään kukkulan takaa, ihmiset pakenevat kauhuissaan. Hirviö vetäytyy takaisin mereen.

Yamane päättelee, että hirviö on Tyynessämeressä miljoonia vuosia elänyt relikti, joka on lähtenyt liikkeelle merenpohjan jurakautisesta kerrostumasta ydinkokeiden häirittyä sen rauhaa. Hän nimeää olennon Godzillaksi saarelaisten myytin mukaan. Yamanen esiteltyä löytönsä parlamentille salissa puhkeaa ilmiriita siitä pitäisikö tieto Godzillasta ja sen alkuperästä julkistaa: osa paikallaolijoista on sitä mieltä, että tiedon julkistamisesta seuraisi levottomuuksia, kun taas toiset uskovat, että ihmisille täytyy kertoa totuus sen karkeudesta huolimatta.

Taistelu hirviötä vastaan

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivasto lähetetään torjumaan Godzillaa syvyyspommien avulla. Eläintieteilijänä Yamane on tästä syvästi pahoillaan, sillä hänen mielestään Godzilla olisi arvokas tutkimuskohde. Torjuntayrityksistä huolimatta Godzilla ilmestyy illalla Tokionlahteen, jossa ristelijän matkustajat näkevät sen. Seuraavana päivänä viranomaiset pyytävät tohtori Yamanelta apua Godzillan tuhoamiseen, mutta Yamane selittää ettei Godzillaa voi tuhota, koska se on selviytynyt vetypommeistakin. Juuri tämän vuoksi Godzillaa tulisi Yamanen mielestä tutkia.

Yamanen Emiko-tytär on Yamanen kollegan, tohtori Daisuke Serizawan kihlattu, mutta Emiko on rakastunut Nankain palveluksessa olevaan luutnantti Hideto Ogataan. Emiko lähtee kertomaan Serizawalle suhteestaan Ogataan, mutta ennen kuin hän ennättää tehdä niin, Serizawa paljastaa hänelle uuden, synkän keksintönsä. Järkyttynyt Emiko lähtee luvattuaan ensin Serizawalle, ettei kerro keksinnöstä kenellekään.

Godzilla palaa illalla Tokionlahteen ja tekee lyhyen mutta tuhoisan hyökkäyksen kaupunkiin. Seuraavana päivänä siviiliväestö evakuoidaan, ja armeija vetää puolustuslinjan rannikolle hätäisesti kyhätyn sähköaidan lähettyville. Illan tullen Godzilla nousee jälleen lahdesta. Se läpäisee helposti sähköaidan, eikä tykistötulikaan vahingoita sitä. Sen sijaan Godzillan suustaan syöksemät säteet aiheuttavat valtavia tuhoja, ja hirviö kulkee halki kaupungin jättäen jälkeensä liekkimeren. Kun Godzilla on palaamassa mereen, hävittäjät käyvät sen kimppuun, mutta niistäkään ei ole vastusta hirviölle, joka sukeltaa takaisin lahteen.

Aamu paljastaa raunioituneen kaupungin, jonka sairaalat ovat täyttyneet loukkaantuneista. Hirviön aiheuttamaa inhimillistä tragediaa todistamaan joutunut Emiko päättää paljastaa Ogatalle Serizawan salaisuuden: Serizawa on happitutkimuksensa yhteydessä tehnyt sattumalta pelottavan keksinnön, jota hän nimittää hapentuhoajaksi. Joutuessaan kontaktiin nesteen kanssa hapentuhoaja hävittää kaiken hapen, tuhoten samalla kaiken elämän tieltään. Serizawan mukaan hapentuhoaja on ydinpommejakin mahtavampi ase, mikä kauhistuttaa häntä itseäänkin. Niinpä hän onkin päättänyt etsiä hapentuhoajalle rauhanomaisen käyttötarkoituksen ennen kuin paljastaa keksintönsä maailmalle.

Ogata ja Emiko pyytävät Serizawaa käyttämään keksintöään Godzillaa vastaan. Serizawa kieltäytyy ja ryntää laboratorioonsa tuhotakseen kaikki tiedot löydöstään. Ogata yrittää estää Serisawaa, ja he käyvät lyhyen nyrkkitappelun, jonka päätteeksi Ogata loukkaantuu lievästi. Emikon hoitaessa haavaa Serizawa pyytää Ogatalta anteeksi ja selittää, että jos hän käyttää keksintöään kerrankin, on vaarana, että se päätyy tuhoavien voimien käsiin; vaikka hän tuhoaisikin muistiinpanonsa, kaava on hänen päässään ja "ihminen on heikko". Televisiossa tyttökuoro laulaa rauhan paluuta rukoilevan laulun, jonka aikana näytetään kuvia Godzillan aiheuttamista tuhoista. Serizawa liikuttuu niin, että muuttaa mielensä ja päättää käyttää hapentuhoajaa Godzillan tappamiseen. Sitä ennen hän kuitenkin tuhoaa loputkin muistiinpanonsa.

Tokion tuhosta järkyttynyt Yamane auttaa laivastoa paikallistamaan Godzillan mereltä. Ogata ja Serizawa laskeutuvat laivalta Tokionlahteen sukelluspukuihin sonnustautuneina. Ogata lähtee kohoamaan takaisin ylös sillä välin kun Serizawa aktivoi hapentuhoajan. Nähtyään, että laite toimii, Serizawa toivottaa Ogatalle ja Emikolle onnellista elämää ja katkaisee köytensä uhraten näin itsensä, jotta hänen kauhistuttava keksintönsä jäisi ikuisesti salaisuudeksi. Godzilla nousee pintaan, karjaisee viimeisen kerran ja vajoaa sitten pohjaan, hajoten lopulta hapentuhoajan vaikutuksesta kokonaan.

Niin Serizawan kuin ainoan tunnetun Godzillankin kuolemaa sureva tohtori Yamane jää aprikoimaan, että mikäli ydinkokeita jatketaan, jonain päivänä kenties syntyy uusi Godzilla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
Ohjaaja Ishirō Honda pitelee Godzilla-elokuvassa käytettyä Godzilla-hahmoa.
 Takashi Shimura  tohtori Kyōhei Yamane  
 Momoko Kōchi  Emiko Yamane  
 Akira Takarada  Hideto Ogata  
 Akihiko Hirata  Daisuke Serizawa  
 Sachio Sakai  Hagiwara  
 Fuyuki Murakami  tohtori Tanabe  
 Ren Yamamoto  Masaji  
 Toyoaki Suzuki  Shinkichi  
 Tsuruko Umano  Shinkichin äiti  
 Tadashi Okabe  tohtori Tanaben apulainen  
 Jiro Mitsuaki  Nankai Salvage Companyn työntekijä  
 Ren Imaizumi  Nankai Salvage Companyn radisti  
 Sokichi Maki  Japanin rannikkovartioston päällikkö  
 Haruo Nakajima  Godzilla  
  1. a b Deming, Mark: Gojira www.allmovie.com. Viitattu 17.7.2010. (englanniksi)