Giuseppe Ungaretti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Giuseppe Ungaretti
Giuseppe Ungaretti ensimmäisen maailmansodan aikana.
Giuseppe Ungaretti ensimmäisen maailmansodan aikana.
Henkilötiedot
Syntynyt8. helmikuuta 1888
Aleksandria, Egypti
Kuollut2. kesäkuuta 1970 (82 vuotta)
Milano, Italia
Ammatti runoilija, toimittaja, esseisti, yliopistonopettaja, virkamies
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Giuseppe Ungaretti (8. helmikuuta 1888 Aleksandria, Egypti – 2. kesäkuuta 1970 Milano, Italia) oli italialainen modernistinen runoilija, toimittaja, esseisti, kriitikko ja yliopistonopettaja. Hän oli nimellä ermetismo tunnetun kokeellisen suuntauksen johtavia edustajia ja johtavia Italian 1900-luvun kirjailijoita. Hän sai vaikutteita symbolismista, ja oli lyhyen aikaa mukana futurismissa. Monien futuristien tavoin hän omaksui ensimmäisen maailmansodan aikana irredentistisen asenteen. Ungaretti debytoi runoilijana asemasotavaiheessa, jolloin häneltä ilmestyi hänen tunnetuimpiinsa kuuluva runoteos L’allegria.lähde?

Sotien välisenä aikana Ungaretti oli yhteistyössä Benito Mussolinin kanssa, johon hän tutustui sosialistisessa vaiheessaan[1] ja toimi lehtien Il Popolo d'Italia ja La Gazzetta del Popolo ulkomaankirjeenvaihtajana.lähde?

Oltuaan jonkin aikaa tekemisissä dadaistien kanssalähde? hän kääntyi runoissaan ermetismoon, jonka keskeinen edustaja hän oli[2]. Asuttuaan muutamia vuosia Brasiliassa hän palasi toisen maailmansodan aikana Italiaan ja toimi opettajana Rooman yliopistossa. Hänen fasistinen menneisyytensä on ollut kiistelyn aiheena.lähde?

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neustadt-palkinto: 1970[3]

Suomennettu runokokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennettuja runoja antologioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Luigi Pacella, Profilo di Letteratura italiana (Giuseppe Ungaretti/biografia), on Novecento letterario.it, "...nel 1915 conobbe anche Benito Mussolini e ne divenne amico" ("...vuonna 1915 hän tapasi myös Benito Mussolinin ja hänestä tuli tämän ystävä").
  2. Hermetismi, Tieteen termipankki, viitattu 21.6.2021
  3. Ungaretti, Giuseppe, Kirjasampo, viitattu 21.10.2021