Gidon Kremer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gidon Kremer
Henkilötiedot
Syntynyt27. helmikuuta 1947 (ikä 76)
Muusikko
Tyylilajit länsimainen taidemusiikki ja taidemusiikkiView and modify data on Wikidata
Soittimet Viulu
Levy-yhtiöt Deutsche Grammophon
Melodija, ECM, Philips Decca.
Aiheesta muualla
www.gidonkremer.net

Gidon Kremer (latv. Gidons Krēmers; s. 27. helmikuuta 1947 Riika) on latvialainen viulisti ja kapellimestari. Gidon Kremer on sukujuuriltaan saksanjuutalainen.

Kremer aloitti viulunsoiton nelivuotiaana, ja hänen opettajinaan toimivat aluksi hänen isänsä ja isoisänsä, jotka molemmat olivat ammattiviulisteja. Hän jatkoi opintojaan Riian musiikkikoulussa ja Moskovan konservatoriossa David Oistrahin johdolla.[1] Vuonna 1967 hän sai kolmannen palkinnon kuningatar Elisabetin viulukilpailussa Brysselissä ja vuonna 1970 hän voitti kansainvälisen Tšaikovski-viulukilpailun Moskovassa. Kremer on perustanut Lockenhausiin Itävaltaan kamarimusiikkifestivaalin, joka on vuodesta 1992 ollut nimeltään Kremerata Musica. Vuonna 1996 hän perusti myös kamariorkesterin Kremerata Baltican.

Kremer on tunnettu laajasta ohjelmistostaan, joka sisältää musiikkia Johann Sebastian Bachista aina nykysäveltäjiin, kuten Kaija Saariahoon, jonka viulukonserton Graal theatre Kremer kantaesitti. Kremer on levyttänyt myös muun muassa Astor Piazzollan, Philip Glassin, Alfred Schnittken ja Arvo Pärtin musiikkia. Kremer levyttää Deutsche Grammophon -levy-yhtiölle mutta on julkaissut levyjä myös Melodija-, ECM-, Philips- ja Decca-levymerkillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gidon Kremer all music guide. Viitattu 30.4.2013.