Gidon Kremer

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Gidon Kremer

Gidon Kremer at Kammermusikfest Lockenhaus 2008.jpg

Syntynyt 27. helmikuuta 1947 (ikä 71)
Soittimet Viulu
arvoviulut Nicolo Amati 1641
Guarneri del Gesù 1730
Baron Feilitsch Stradivarius 1734
Levy-yhtiöt Deutsche Grammophon
Melodija, ECM, Philips Decca.
MusicBrainz

Gidon Kremer (latv. Gidons Krēmers; s. 27. helmikuuta 1947 Riika) on latvialainen viulisti ja kapellimestari. Gidon Kremer on sukujuuriltaan saksanjuutalainen.

Kremer aloitti viulunsoiton nelivuotiaana, ja hänen opettajinaan toimivat aluksi hänen isänsä ja isoisänsä, jotka molemmat olivat ammattiviulisteja. Hän jatkoi opintojaan Riian musiikkikoulussa ja Moskovan konservatoriossa David Oistrahin johdolla.[1] Vuonna 1967 hän sai kolmannen palkinnon kuningatar Elisabetin viulukilpailussa Brysselissä ja vuonna 1970 hän voitti kansainvälisen Tšaikovski-viulukilpailun Moskovassa. Kremer on perustanut Lockenhausiin Itävaltaan kamarimusiikkifestivaalin, joka on vuodesta 1992 ollut nimeltään Kremerata Musica. Vuonna 1996 hän perusti myös kamariorkesterin Kremerata Baltican.

Kramer on tunnettu laajasta ohjelmistostaan, joka sisältää musiikkia Johann Sebastian Bachista aina nykysäveltäjiin, kuten Kaija Saariahoon, jonka viulukonserton Graal theatre Kremer kantaesitti. Kremer on levyttänyt myös muun muassa Astor Piazzollan, Philip Glassin, Alfred Schnittken ja Arvo Pärtin musiikkia. Kremer levyttää Deutsche Grammophon -levy-yhtiölle mutta on julkaissut levyjä myös Melodija-, ECM-, Philips- ja Decca-levymerkillä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Gideon Kramer all music guide. Viitattu 30.4.2013.