Gerrymandering

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toimintaperiaate.

Gerrymandering eli tarkoitushakuinen vaalipiirien rajaaminen tarkoittaa vaalipiirien rajojen muuttelua, jonka tarkoituksena on suosia jotain tiettyä puoluetta tai ehdokasta vaaleissa.[1]

Yleensä menettelyn logiikkana on rajata vaalipiirit siten, että suosittavan puolueen äänestäjiksi oletettuja väestöryhmiä kasataan riittävä määrä samaan vaalipiirin toisistaan etäällä olevilta alueilta ja kilpailevien puolueiden potentiaaliset kannattajat hajotetaan usean vaalipiirin alueelle siten, että he eivät missään ole enemmistönä.

Käsitteen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 1812 pilapiirros, josta termi on lähtöisin.

Termi on peräisin Yhdysvalloista, jossa Massachusettsin osavaltion kuvernöörinä toimineen Elbridge Gerryn (1744–1814) väitettiin omaa puoluettaan hyödyttääkseen kehitelleen omituisenmuotoisia vaalipiirejä, joista eräs muistutti kartalla salamanteria (engl. salamander) ja sai siten pilkkanimen gerrymander.

Kritiikki ja liittyminen enemmistövaalitapaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneohjelmalla suunniteltu kalifornialainen edustajainhuoneen vaalipiiri vuodelta 2004. Piirijaon oli tarkoitus varmistaa paikallisen demokraattiedustaja Grace Flores Napolitanon läpimeno.
Illinois’n kongressivaalien neljäs vaalipiiri. Alue on luotu siten että asukkaista 74,5 % on latinalaisamerikkalaisia. Vaalipiiri on yhtenäinen ja osia yhdistää ohut kaista Interstate 294:n varrella

Vaalipiirisuunnittelua pidetään kyseenalaisena, varsinkin jos se johtaa maantieteellisesti tai demografisesti epäluonnollisten vaalipiirien ja äänestysalueiden luomiseen.

Ilmiö esiintyy todennäköisimmin enemmistövaalitapaa käyttävissä maissa, joissa vaalipiirien rajoja on säännöllisesti korjailtava, jotta niiden asukasluku pysyisi samana – varsinkin, jos vallassa oleva puolue pääsee suvereenisti päättämään muutoksista. Joissain enemmistövaalitapaa käyttävissä maissa on vaalipiirisuunnittelun estämiseksi annettu vaalipiirien rajoista päättäminen puolueista riippumattomille organisaatioille.

Onnistunut vaalipiirisuunnittelu todennäköisesti johtaa kansalaisten äänestysinnon alenemiseen, sillä se vähentää todennäköisyyttä, että oppositioasemassa olevat ryhmät menestyisivät vaaleissa.

Esiintyminen muiden vaalitapojen yhteydessä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suhteellista vaalitapaa käyttävissä maissa ilmiö on melko tuntematon, sillä varsinkin suuremmissa usean edustajan vaalipiireissä sillä saavutettava hyöty olisi vähäinen.

Suomessa vaalipiirien rajat ovat kiinteät ja perustuvat maakuntajakoon, joten poliitikoilla ei ole säännöllistä mahdollisuutta vaalipiirisuunnitteluun. Eräitä piirteitä kuitenkin ilmenee ylisuuren Uudenmaan vaalipiirin pilkkomisesta ajoittain käydyssä keskustelussa.kenen mukaan?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hannula, Tommi: Tarkoitushakuinen vaalipiirien rajaaminen kävi tuomarien mielestä jo liian härskiksi – päätös voi haitata republikaanien menestystä Yhdysvaltain vaaleissa syksyllä. Helsingin Sanomat, 10.1.2018 (verkkoversion julkaisuajankohta). Artikkelin verkkoversio Viitattu 10.1.2018.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gerrymandering