Gerhard Klopfer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gerhard Klopfer, 1942

Gerhard Klopfer (18. helmikuuta 1905 Schreibersdorf, Sleesia, Saksan keisarikunta – 29. tammikuuta 1987 Heilbronn, Baden-Württemberg, Länsi-Saksa) oli natsivirkamies ja puoluekanslian johtajan Martin Bormannin avustaja. Klopfer oli yksi Wannseen konferenssiin osallistuneista.

Klopfer opiskeli lakia ja taloutta. Vuonna 1931 hänet nimitettiin tuomariksi Düsseldorfiin. Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen valtaannousun aikoihin vuonna 1933 hän liittyi kansallissosialistiseen puolueeseen ja SA-joukkoihin. Seuraavana vuonna hän työskenteli Gestapolle. Vuonna 1935 Klopferista tuli Rudolf Hessin avustaja ja SS:n jäsen. Hänen arvonsa oli SS-Oberführer. Hän hoiti muun muassa juutalaisten yritysten kaappaamista kansallissosialisteille ja työskenteli miehitettyjä alueita koskevien asioiden parissa.

20. tammikuuta 1942 pidetyssä Wannseen konferenssissa puoluekanslian valtiosihteeri Klopfer toimi Martin Bormannin edustajana. Kokouksessa käsiteltiin nk. juutalaiskysymyksen lopullista ratkaisua, joka tarkoitti juutalaisten lopullisen hävittämisen käynnistämistä. SS-kenraali Reinhard Heydrichin johtamaa kokousta pidetään yhtenä juutalaisten joukkotuhoon vaikuttaneista merkkipaaluista.

Kun puna-armeija lähestyi Berliiniä, Klopfer pakeni kaupungista. Liittoutuneet vangitsivat hänet ja häntä syytettiin rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Todisteiden puuttuessa hänet kuitenkin vapautettiin, jonka jälkeen hän työskenteli veroneuvojana Ulmissa. Klopfer kuoli 81-vuotiaana, ollen viimeinen elossa oleva Wannseen konferenssiin osallistunut.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]