Gerard Cremonalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gerard Cremonalainen (lat. Gerardus Cremonensis) (n. 1114 Cremona, Lombardia1187 Toledo, Kastilia) oli kuuluisa italialainen tieteellisten teosten kääntäjä. Hän käänsi Toledosta löydettyjä arabiankielisiä tekstejä latinaksi, ja oli näin elvyttämässä 1100-luvun keskiaikaisen Euroopan tiedettä siirtämällä kreikkalaisen ja arabialaisen tieteen perinteitä länteen tähtitieteen, lääketieteen ja muiden tieteiden alalla. Hänen tunnetuin käännöksensä on Klaudios Ptolemaioksen Astronomia.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerard Cremonalainen opiskeli aluksi Italiassa, mutta oli tyytymätön opettajiensa puuttellisiin taitoihin, ja muutti Espanjan Toledoon noin vuonna 1144. Siellä hän oppi arabiaa, aluksi niin että kykeni lukemaan Ptolemaioksen teoksen Almagest, jolla oli hyvä maine oppineiden keskuudessa, vaikka sitä ei ollutkaan vielä käännetty latinaksi.[1]

Toledo oli aiemmin ollut Córdoban kalifaatin pääkaupunki ja tieteen ja kulttuurin keskus. Gerardin aikana se oli kuitenkin jo turvallinen katolilaisille, sillä Kastilian Alfonso VI oli vallannut sen maureilta. Kaupunki oli silti edelleen hyvin monikulttuurinen. Sen hallitsijat suojelivat suurta juutalaisväestöä, ja kaupunki säilyi arabialaisen ja heprealaisen kulttuurin merkittävänä keskuksena. Kaupungit maurilaiset ja juutalaiset asukkaat omaksuivat valloittajiensa kielen ja tavat. Kaupunki oli täynnä kirjastoja ja käsikirjoituksia, ja niin se oli Euroopan merkittävin paikka kristitylle, joka halusi tutustua arabian kieleen ja kulttuuriin.

Toledossa Gerard omisti lopun elämästään saattaakseen arabiakielistä tieteellistä kirjallisuutta latinankielisten lukijoiden ulottuville. Latinankielisinä teokset olivat kaikkien lukutaitoisten länsimaisten käytettävissä.

Käännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gerard Cremonalaisen käännös Ptolemaioksen Almagestista oli ainoa Euroopassa tunnettu latinankielinen käännös vuosisatoihin, kunnes Georgios Trapezuntios ja Johannes Regiomontanus käänsivät sen alkukielestä kreikasta 1400-luvulla. Almagest muodosti perustan matemaattiselle tähtitieteelle siihen saakka, kunnes Kopernikuksen teoriat syrjäyttivät sen.

Gerard kokosi teoksen Tabulae Toletanae (Toledon taulut), joka oli aikansa täsmällisin ja ajantasaisin kokoelma tähtitieteellistä tietoa. Sen kokoamiseen osallistui myös matemaatikko ja tähtitieteilijä Al-Zarqali, joka tunnetaan lännessä paremmin nimellä Arzachel.

Al-Farabi, islamilainen "toinen opettaja" Aristoteleen jälkeen, kirjoitti satoja tutkielmia. Hänen tieteitä käsittelevä teoksensa Kitab al-lhsa al Ulum käsitteli tieteen luokittelua ja perusteita ainutlaatuisella ja hyödyllisellä tavalla. Gerard muokkasi siitä teoksen De scientiis (Tieteistä).

Gerard käänsi myös Eukleideen teoksen Alkeet ja Al-Farghanin Astronomian elementit. Hän myös kokosi omia tutkielmia algebrasta, aritmetiikasta ja tähtitieteestä. Tähtitieteellisissä teoksissa laskelmat oli tehty Cremonan ja Toledon maantieteellisten sijaintien mukaan.

Toinen Gerard Cremonalainen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotkut Gerard Cremonalaisen nimiin laitetut teokset ovat tosiasiassa peräisin "toiselta Gerard Cremonalaiseilta", eli Gerard de Sablonetalta (Sabbionetta) (1200-luku).[2] Hän käänsi lähinnä kreikan- ja arabiankielisiä lääketieteen alan teoksia tähtitieteellisten teosten sijasta, mutta nämä kaksi kääntäjää on usein sekoitettu toisiinsa. Hänen Avicennan teoksistaan tekemien käännösten sanotaan syntyneen keisari Fredrik II:n käskystä.

Muita hänen käännöksiään ovat muun muassa Theoria eli Theorica planetarum, Avicennan Lääketieteen kaanon, joka on ollut hyvin tunnettu ja useiden myöhempien latinankielisten käännösten kohde, sekä al-Razin Almansor, joka olisi saattanut mullistaa eurooppalaisen lääketieteen, jos sitä olisi luettu enemmänlähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. J J O'Connor and E F Robertson: Gherard of Cremona MacTutor. 1999. Viitattu 6.1.2016.
  2. Gerard of Cremona Catholic Encyclopedia. Viitattu 6.1.2016.