Al-Farabi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Al-Farabin kuva Kazakstanin rahayksikön Tengen 200 setelissä.

Abū Nasr Muhammad ibn al-Farakh al-Fārābi (870950) (turk. Farabi, pers. ‏محمد فارابی‎) tai Abū Nasr al-Fārābi (joidenkin lähteiden mukaan: Muhammad ibn Muhammad ibn Tarkhan ibn Uzalagh al-Farabi), oli muslimifilosofi ja tiedemies. Hänet tunnetaan Euroopassa nimellä Al-Farabi. Hän oli aikansa suurimpia filosofeja ja tiedemiehiä. Häntä voidaan pitää islamilaisen maailman Voltairena.lähde?

Al-Farabin kuva on 200 Kazakstanin tengen setelissä. Silti ei ole päästy yhteisymmärrykseen siitä, mikä oli Al-Farabin etninen tausta tai kansallisuus. On olemassa tietoja, joiden mukaan Al-Farabin aikana ei kirjattu ylös hänen henkilötietojaan, jotka koskivat taustaa ja kansalaisuutta. Jotkut historiantutkijat väittävät, että Al-Farabi syntyi Wasjin kylässä, Farabissa (nykyisessä Otrarin kaupungissa, Kazakstanissa), turkkilaiseen perheeseen. Al-Farabin persialaisnimi Parab mainitaan vanhassa Hodud al-'alam -kirjassa joka kirjoitettiin 900-luvulla. Kirjan mukaan Al-Farabin syntymäpaikka oli Persia (nykyinen Iran). Ibn al-Nadim ja muut historiantutkijat väittävät, että Al-Farabin syntymäpaikka olisi Faryab, joka sijaitsee Khorasanissa nykyisen Afganistanin alueella.lähde?

Kuvitusta Al-Farabin teokseen Kitāb al-mūsīqī al-kabīr. Šāh-rūd -nimellä tunnettu soitin.

Al-Farabin elämästä tiedetään ainakin se, että hän kävi kouluja Faryabissa ja Buharassa. Hän saapui Bagdadiin ansaitsemaan rahaa jatko-opiskelua varten vuonna 901. Hän opiskeli kristityn opissa.

Al-Farabilla oli suuri vaikutus tieteen nousuun ensimmäisen ja toisen vuosituhannen vaihteen aikana. Filosofina Al-Farabi tunnetaan uusplatonistina joka kirjoitti laajoja arvosteluita Aristoteleen teoksista. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, että nämä eivät olleetkaan hänen kirjoittamiaan vaan ne oli kirjoittanut Plotinos joka oli myös uusplatonilainen.lähde?

Al-Farabi kirjoitti myös kirjoja musiikista. Hän oli lahjakas soittaja ja kehitti monia musiikki-instrumentteja. Hänen kehittämää sointua käytetään arabialaisessa musiikissa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]