Geraldine Chaplin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geraldine Chaplin
Chaplin Odessan elokuvajuhlilla 2012.
Chaplin Odessan elokuvajuhlilla 2012.
Syntymäaika 31. heinäkuuta 1944 (ikä 73)
Syntymäpaikka Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat
Aktiivisena 1965–
Muut nimet Geraldine Leigh Chaplin
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit Tonya (Tohtori Živago)
María / Ana (Cria cuervos – korppi sylissä)
Opal (Nashville)
Puoliso Patricio Castilla
Lapset Oona Castilla Chaplin (1986–)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas
Palkinnot
Ehdokkuudet

Geraldine Leigh Chaplin (s. 31. heinäkuuta 1944 Santa Monica, Kalifornia, Yhdysvallat) on brittiläis-yhdysvaltalainen näyttelijä. Hän on koomikko Charles Chaplinin ja tämän neljännen vaimon Oona O’Neillin vanhin tytär.

Chaplin syntyi Santa Monicassa, Kaliforniassa vanhempiensa ensimmäiseksi yhteiseksi lapseksi. Hänellä oli myös kaksi velipuolta isänsä edellisestä avioliitosta sekä seitsemän nuorempaa sisarusta. Hän näytteli ensimmäisen kerran elokuvissa seitsemänvuotiaana, jolloin hän esiintyi pienessä roolissa isänsä elokuvan Parrasvalot (1952) avauskohtauksessa. Vuonna 1953 perhe muutti Los Angelesista pieneen Corsieur-sur-Veveyn kylään Sveitsiin, missä Chaplin lähetettiin opiskelemaan katoliseen sisäoppilaitokseen.[1]

Chaplin Orpokodin näytöksessä Madridissa vuonna 2007.

Chaplin haaveili balettitanssijan urasta, ja pääsikin 16-vuotiaana opiskelemaan Royal Ballet Schooliin Lontooseen. Valmistuttuaan hän muutti Pariisiin, mutta havaitsi pian olevansa balettitanssijana vain keskinkertainen.[1] Työskenneltyään hetken sirkuksessa hän päätti omien sanojensa mukaan hyödyntää kuuluisaa sukunimeään ja ansaita rahaa näyttelemällä elokuvissa.[2] Hänen ensimmäinen roolinsa oli Jean-Paul Belmondon vastanäyttelijänä komediassa Raha on valttia (1965). Chaplin kuitenkin huomasi pitävänsä näyttelemisestä, ja päätti luoda siitä uran.[2] Hänen läpimurtoroolinaan pidetään Tanyan roolia David Leanin elokuvassa Tohtori Živago (1965), mistä hän sai myös ensimmäisen Golden Globe -ehdokkuutensa. Vuonna 1967 Chaplin näytteli ensimmäisen kerran teatterissa ja esiintyi Lillian Hellmanin näytelmässä The Little Foxes Broadwaylla.[3]

Chaplin puhuu äidinkielensä englannin lisäksi sujuvasti myös ranskaa ja espanjaa, ja hän on näytellyt kaikilla kolmella kielellä. Hänen tunnetuimmat elokuvansa lienevätkin espanjalaisen elokuvaohjaaja Carlos Sauran kanssa 1970-luvulla kuvatut yhdeksän elokuvaa, joista tunnetuin on Cria cuervos – korppi sylissä (1976). Chaplin myös käsikirjoitti osan elokuvista. Espanjan elokuva-akatemia (Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España) myönsi hänelle tunnustuksen urastaan vuonna 2006. Ranskassa hän on näytellyt esimerkiksi Jacques Rivetten ja Alain Resnais’n ohjauksessa. Chaplin on myös näytellyt kolmessa Robert Altmanin elokuvassa ja sai toisen Golden Globe -ehdokkuutensa sivuroolistaan Nashvillessä (1975). Kolmannen Golden Globe -ehdokkuuden hän sai näyteltyään isoäitiään Hannah Chaplinia isänsä elämästä kertovassa elokuvassa Chaplin (1992).

Chaplinilla on kaksi lasta: vuonna 1974 syntynyt poika suhteestaan Sauraan ja niin ikään näyttelijäksi ryhtynyt tytär Oona (s. 1986) nykyisestä avioliitostaan chileläisen elokuvaaja Patricio Castillan kanssa.

Filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Fallaci, Oriana: Limelighters (1967, uudistettu painos)
  2. a b Your instrument is your sensitivity – Geraldine Chaplin RT. 6.7.2011.
  3. Zolotow, Sam: Changes coming in "The Little Foxes". The New York Times. 2.11.1967.