Gaston (Disney)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gaston LeGume on Disneyn vuoden 1991 elokuvassa Kaunotar ja hirviö esiintyvä fiktiivinen hahmo.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaston on ylimielinen metsästäjä, joka on ihastunut Belleen, jota hän pitää kylänsä kauneimpana naisena ja on päättänyt saada hänet vaimokseen keinolla millä hyvänsä. Gastonilla on myös Töppö (eng. LeFou)-niminen apulainen, joka kunnioittaa Gastonia suuresti. Belle ei kuitenkaan pidä Gastonista ja torjui hänet tämän suunnitellessa hääjuhlia Bellen tietämättä. Nöyryytettynä tästä Gaston sulkeutuu tavernaansa, mutta Bellen isän Mauricen ilmoitettua Bellen joutuneen Pedon vangitsemaksi, Gaston päättää käyttää tilannetta hyödykseen ja väittää Mauricea hulluksi ja aikoo järjestää hänet Monsieur D'Arquen mielisairaalaan aikeenaan saada Belle omakseen. Bellen todistettua Pedon olevan todellinen hän sanoo Gastonia hirviöksi mistä Gaston raivostuu ja kerää joukon kyläläisiä hyökkäämään Pedon linnaan käyttäen heidän pelkoaan hyödyksi uskottelemalla Pedon hyökkäävän muuten heidän kyläänsä. Linnassa Gaston ampuu Petoa jousella ja on voittamaisillaan tämän, kunnes Belle saapuu paikalle, jolloin Peto pääsee voitolle ja on tappamaisillaan Gastonin, mutta säästää tämän hengen säälistä. Tästä suivaantuneena ja koska Belle välittää Pedosta enemmän kuin hänestä Gaston puukottaa Petoa selkään kuolettavasti, mutta Pedon huitaisun seurauksena Gaston menettää tasapainonsa ja putoaa kuolemaansa linnan muurilta. Elokuvan poistetussa kohtauksessa Gaston selvisi pudotuksesta hengissä, mutta sudet hyökkäsivät hänen kimppuunsa tappaen hänet.

Muussa fiktiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2017 elokuvassa Gastonin kerrottiin olevan entinen Ranskan armeijan sotilas ja hänen sukunimeksi kerrottiin LeGume. Gaston oli myös paljon ilkeämpi kuin animoidussa elokuvassa. Bellen isän Mauricen kerrottua Bellen katoamisesta Gaston tarjoutui avustamaan tätä, mutta Mauricen kieltäydyttyä antamasta Belleä Gastonille vastapalkkioksi, Gaston sitoi Mauricen puuhun ja jätti tämän susille. Mauricen selvittyä tästä hän syytti Gastonia murhayrityksestä, mutta Gaston sai kylän väestön uskomaan Mauricen olevan hullu, jolloin Maurice joutui mielisairaalaan. Myöhemmin Bellen saavuttua paikalle ja taikapeilin avulla todistettua Pedon olevan todellinen ja Mauricen puhuneen totta, Gaston kateellisena kerää väkijoukon hyökkäämään Pedon linnaan ja vangitsee Bellen ja Mauricen, jotta he eivät voisi varoittaa Petoa. Gaston ampu Petoa selkään aseellaan, mutta Bellen saavuttua paikalle Peto on kukistamaisillaan Gastonin roikottamalla tätä kaulasta mutta päättää säästää tämän hengen. Gaston ampuu Petoa uudelleen tällä kertaa kuolettavasti, jolloin kivisilta, jolla hän seisoi romahti ja Gaston putosi omaan kuolemaansa tömähtäen maahan.

Gaston esiintyi myös Mikin klubi-sarjassa, jossa monessa jaksossa Gaston kommentoi humoristisesti eri tilanteita lauseella "Kukaan ei ... kuin Gaston". Gaston esiintyi myös Olipa kerran-sarjan viidennellä kaudella. Gaston esiintyi myös Serena Valentinon romaanissa The Beast Within: A Tale of Beauty's Prince.

Descendants-elokuvasarjassa paljastuu, että Gaston on herätetty henkiin ja vangittu Isle of the Lostille. Myös Gastonin entinen apulainen LeFou on karkoitettu saarelle ja hänellä on LeFou Deux-niminen poika. Pahatar mainitsi Gastonin lyhyesti ensimmäisessä elokuvassa todeten Gastonin olevan kateellinen Jayn ulkonäöstä Kuningas Benin kruunajaisjuhlissa. Gaston pitää saarella Gaston's Duels without Rules-nimistä kaksintaisteluihin erikoistunutta kauppaa, joka sijaitsee Tuomari Claude Frollon kaupan vastakkaisella puolella. Gastonilla on kolme poikaa Gaston Jr, Gaston III ja Gil, joka esiintyi Descendants 2 ja Descendants 3-elokuvissa. Descendants 2 -elokuvassa Gil mainitsi isänsä Kuningas Benille kahdesti. Ensimmäisellä kerralla hän sanoi isänsä olevan liukas, paksuniskainen ja nopea ja jälkimmäisellä kerralla Uman vapautettua Benin, Gil sanoi Gastonin lähettävän terveisiä Bellelle ja toivovansa mahdollisuutta kostaa Pedolle tämän teot hänelle. Romaanissa Escape from the Isle of the Lost: A Descendants Novel paljastettiin, että Gaston toimi myös Dragon Hallin koulun opettajana. Gaston oli kertonut Malille Tohtori Facilierin lakkauttaneen Yen Sidin perustaman Anti-Heroes Clubin saatuaan tietää kerhon todellisen tarkoituksen.