Gaddinmastiffi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gaddinmastiffi
Avaintiedot
Alkuperämaa  Intia
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika ikivanha
Alkuperäinen käyttö suurriistan metsästys, paimennus, laumanvartija
Nykyinen käyttö lauman ja omaisuuden vartija, koiratappelut
Muita nimityksiä Gaddi Kutta, Gaddi Mastiff, Gaddi Watchdog, Gaddi Dog, Indian Gaddi, Indian Panther Hound, Mahidant Mastiff
FCI-luokitus ei
Ulkonäkö
Paino uros 40-45 kg, narttu 35-40 kg
Säkäkorkeus uros 56-78,7 cm, narttu 50,8-71 cm
Väritys kerma, fawn, keltainen, brindle, ruskea tai kaksivärinen

Gaddinmastiffi on intialainen koirarotu. Se on vuorikoira, joka on alun perin Pohjois-Intiasta, varsinkin Himalajan seudulta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddinmastiffi on ketterä ja voimakas molossityyppinen vuoristokoira, jota voi erehtyä luulemaan ensinäkemältä tiibetinmastiffiksi. Se on kuitenkin suurinta osaa muista mastiffeista hoikempi, atleettinen, syvärintainen ja lihaksikas. Se kykenee suureen nopeuteen ja sen sisukkuutta arvostetaan. Häntä kiertyy selän ylle. Korvat yleensä typistetään, vaikka joillekin yksilöille ne jätetään luonnollisiksi.

Rodusta on kaksi muunnosta: lyhytkarvainen ja yleisempi, paksuturkkisempi pitkäkarvainen. Viimeksi mainitun karva on lyhyttä rungossa mutta pitkää rinnassa, raajoissa ja hännässä. Vaikka joillain yksilöillä on pienet valkoiset merkit, gaddinmastiffi on tavallisesti yksivärinen. Yleisin väritys on vaalea kermasta fawniin ja keltaiseen, mutta myös brindlejä, ruskeita ja laikukkaita koiria esiintyy.

Urokset ovat 56-78,7 cm korkeita ja painavat 40–45 kg. Nartut ovat 50,8–71 cm korkeita ja painavat 35–40 kg. Koko vaihtelee suuresti, mutta tavallisin on 63,5 cm.

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gaddinmastiffi on vaiston varassa toimiva, tyyni ja omistajiaan kohtaan ystävällinen koira. Siitä saa miellyttävän perhekoiran kunhan se vain sosiaalistetaan oikein. Reviiritietoisuutensa ja varautuneisuutensa takia se voi silti olla melko aggressiivinen muita koiria ja vieraita ihmisiä kohtaan. Nykyisin sitä käytetään lähinnä karjan ohjaamiseen ja omistajansa omaisuuden suojeluun, mutta toisinaan myös koiratappeluihin.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muinainen molossi on kotoisin Pohjois-Intiasta, lähinnä Himalajalta Himachal Pradeshin alueelta. Sitä kutsutaan myös nimillä intianpantterikoira ja mahidantinmastiffi, joista ensiksi mainittu viittaa sen kykyihin ja jälkimmäinen sen alkuperään. Vaikka alun perin se jalostettiin metsästyskoiraksi, paikallisen gaddi-heimon paimenet käyttävät sitä nykyisin apunaan. Rotu on tarpeeksi vahva torjumaan lumileopardien hyökkäyksiä ja tarpeeksi älykäs paimentamaan kaduille karanneita lampaita ja vuohia takaisin aitauksiinsa.

Asurin maharadza Mahidantin Meerutista uskotaan jalostaneen gaddinmastiffin metsästystarkoitukseen käyttäen seuraavia rotuja: 1) Villit dingomaiset mastiffityyppiset paariakoirat. Ne polveutuivat massiivisesta hyrkaniankoirasta ja niitä esiintyi Jamuna Khaderin alueella. 2) Tiibetinmastiffin sha-khyi-taistelulinja.

Gaddinmastiffi muistuttaa alueen muita rotuja ja kuuluu keskiaasialaisten koirien kevyempään linjaan. Sitä käytettiin aiemmin panttereiden ja muun suurriistan jäljittämiseen ja nujertamiseen, vaikka nykyisin sillä ei enää metsästetä. Rotua esiintyy pääasiassa Intian alueella, mutta myös Pakistanissa on pieni populaatio. Siihen on siellä kuitenkin sekoittunut paljon bully kuttan ja saksanpaimenkoiran verta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gaddi Kutta