Francon aika – näin sen koimme

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Francon jälkeen – Alcántaran perhe
Cuéntame cómo pasó
Tyyli draama, historia
Kestoaika 90 minuuttia
Pääosissa Imanol Arias
Ana Duato
Pablo Rivero
Irene Visedo
Ricardo Gómez
María Galiana
Alkuperämaa  Espanja
Verkko  Suomi: Yle Teema
Esitetty 13. syyskuuta 2001 –
Jaksoja 329 (2018)
Aiheesta muualla
IMDb

Francon aika – näin sen koimme (esp. Cuéntame cómo pasó), myöhemmin Francon jälkeen – Alcántaran perhe, on espanjalainen sosio-historiallis-yhteiskunnallinen draamasarja. Ensiesitys Espanjan yleisradio Televisión Españolan kanavalla La1 oli 13. syyskuuta 2001. Suomessa sarjaa on esittänyt Yle Teema syksystä 2007 alkaen.[1]

Sarja kuvaa mikro- ja makrohistorian kautta Espanjan yhteiskunnan muuttumista vuodesta 1968 eteenpäin. Pääosassa on madridilainen Alcántaran perhe. Entinen köyhä ja kuiva Espanja on 1960-luvulla vaurastunut huomattavasti, mikä näkyy yhteiskunnan yleiseurooppalaistumisena ja modernisoitumisena. Caudillo, generalissimo Francisco Franco on vanhentunut ja hänen Espanjan sisällissodan loppumisesta 1939 alkanut falangistinen valtakautensa alkaa olla jo lopuillaan.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcantaran perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alcántarat ovat alun perin köyhä pienviljelijäsuku, joka on kotoisin Albacetesta, Kastilia- La Manchasta. Paremman elämän toivossa, yleiseurooppalaisen rakennemuutoksen aikaan, jolloin muuttoliike suuntautui maaseuduilta kaupunkeihin, Alcántarat muuttivat Madridissa sijaitsevaan kuvitteelliseen San Genaron lähiöön, jonka asukkaat ovat kotoisin alun perin maaseudulta.

Yhteiskunnallisessa asemassa Alcántarat ovat alempaan keskiluokkaan kuuluvia "valkokaulustyöläisiä", jotka asemassaan kipuavat koko ajan enemmän keskiluokkaan.

Antonio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antonio Alcántara Barbadillo (s. 1926, es. Imanol Arias) on syntynyt kuvitteellisessa Sagrillasin kylässä, Albacetessa. Hänen isänsä ja veljensä kuolivat Espanjan sisällissodan aikana hänen ollessaan vielä lapsi. Näistä kokemuksista hän on omaksunut jyrkän kielteisen kantansa politiikkaan ja korostaa aina, että perheen elättäminen ja paremman elintason hankkiminen on paljon tärkeämpää kuin sekaantuminen politiikkaan. Espanjan hallintoon ja Francoon hän suhtautuu neutraalin kunnioittavasti. Nuorena miehenä hän muutti köyhästä kylästä tuoreen vaimonsa Mercedesin ja tämän äidin, anoppinsa Herminian kanssa Madridiin jättäen äitinsä kotikylään. Madridia ja kotikyläänsä pidemmäksi Antonio ei ole juurikaan mennyt lukuun ottamatta kahden vuoden armeijakomennusta Pohjois-Afrikassa 1940-luvun puolivälissä.

Mercedes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes "Merche" Fernández de Alcántara (s. 1929, es. Ana Duato) on Antonion Alcántaran vaimo. Hän meni nuorena naimisiin itseään hieman vanhemman kotikylän Antonion kanssa ja muutti miehensä sekä äitinsä kanssa Madridiin. Sarja kuvaa erityisesti ensimmäisissä jaksoissa Mercedesin kautta millainen oli naisen asema perinteisessä espanjalaisessa yhteiskunnassa Francon aikana. Nainen oli kodin henki, joka yhdessä äitinsä ja tyttärensä kanssa vastasi kodintöistä, kuten kaupassa käynnistä, ompelemisesta, pyykkäämisestä, siivoamisesta ja ennen kaikkea ruoanlaitosta.

Herminia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herminia (s. 1902, es. María Galiana) on myös kotoisin Sagrillasin kylästä. Hän kuuluu sodan kokeneeseen sukupolveen ja hänen sukuunsa on kuulunut surmansa saaneita tasavaltalaisia. Herminia ei suhtaudu nykyaikaistumiseen kriittisesti, vaan hänen mielestään monet keksinnöt, kuten e-pillerit olisivat saaneet olla jo hänen aikanaan. Uusiin keksintöihin hän suhtautuu ensin nuivasti, mutta lopulta omaksuu ne itselleen. Perinteisessä ajattelussaan hän on kuitenkin pitäytynyt. Francoon hän suhtautuu neutraalin kunnioittavasti ja pitää Caudillon hallintoa rauhan sekä hyvinvoinnin takeena. Herminia pelkää uutta sotaa, mikä näkyy hänen reaktionaan Pariisin vuoden 1968 opiskelijamellakoihin, eikä hän suostu kuvittelemaan aikaa ilman Francoa.

Toni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toni (Antonio) on (s. 1950, es. Pablo Rivero) on perheen vanhin poika ja nimetty isänsä mukaan. Hän on menestynyt koulussa hyvin ja pääse lopulta opiskelemaan yliopistoon oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Hän on ensimmäinen koulutettu Alcántara. Pian yliopistolle tultuaan hän ihastuu ja lopulta rakastuu Marta-nimiseen tyttöön, joka toimii marxistiopiskelijajohtajana. Martan mukana Toni alkaa pyöriä vasemmistolaisissa opiskelijapiireissä ja osallistua politiikkaan vastoin isänsä neuvoja.

Inés[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Inés (s. 1948, es. Irene Visedo) on perheen lapsista ensimmäinen. Aluksi hän seurusteli Galerías Preciados-tavaratalossa työskennelleen Jèsusin kanssa, mutta pani suhteen poikki, koska ei halunnut vakiintua heti morsiameksi ja pian nuoreksi kotiäidiksi perinteiseen espanjalaiseen tyyliin. Hän on pakollisen koulun jälkeen joutunut menemään jo nuorena teinityttönä töihin. Hän työskenteli Nievesin kampaamossa ystävättärensä Pilin kanssa aina siihen asti, kunnes kumpikin siirtyi Meyni-vaateliikkeeseen töihin.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Francon aika on saanut useita kansallisia ja kansainvälisiä tunnustuksia, joihin kuuluvat Espanjan kulttuuriministerin vuonna 2009 myöntämä Premio Nacional de Televisión[2], kahdesti voitettu Premios Ondas (Kansainvälinen TV-palkinto 2002 ja Paras kotimainen TV-sarja 2003)[3][4], kolmesti saatu New York Latin ACE Award (2008, 2009 ja 2010)[5][6][7] ja Soulin kansainvälisillä draamafestivaaleilla 2007 voitettu parhaan draamasarjan Silver Bird -palkinto[8]. Se myös oli ehdokkaana parhaan kansainvälisen draamasarjan Emmyn saajaksi vuonna 2003.[9] Yhteensä sarja, sen esittäjät ja henkilökunta ovat saaneet 70 palkintoa[10].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]