Francisco Hernández de Toledo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Francisco Hernández de Toledo (1514 La Puebla de Montalbán, Toledo28. tammikuuta 1587 Madrid) oli espanjalainen luonnontieteilijä ja hovilääkäri.

Hernández opiskeli lääketiedettä ja kasvitiedettä Alcalán yliopistossa. Hän muutti perheineen Sevillasta Guadalupen munkkiluostariin, jossa harjoitti lääkärin tointa, jonka jälkeen hän työskenteli Toledon Mendozan sairaalassa. Täällä hän erikoistui lääkekasvien tuntijaksi ja käänsi espanjaksi Plinius vanhemman teoksen Naturalis historia.

Vuonna 1567 Hernández nimitettiin kuningas Filip II:n henkilääkäriksi. 1571 kuningas nimitti hänet ensimmäisen Amerikkaan suuntautuneen tieteellisen tutkimusmatkan johtajaksi. Matkan päätarkoitus oli tutkia ja kerätä maanosan lääkekasveja. Hän saapui Vera Cruziin helmikuussa 1572 ja palasi Espanjaan maaliskuussa 1574, missä hän järjesti ja tutki keräämänsä näytteet. Hän oli erityisen kiinnostunut paikallisten intiaanien kulttuurista ja eritoten nahuatlin kielestä, jota hän oppi retkeillessään Meksikossa.

Hernández palkkasi kolme intiaanitaiteilijaa maalaamaan keräämiään näytteitä. Hän kuvaili yli 230 lintulajia, mutta koska suurin osa maalauksista tuhoutui El Escorialin kirjaston palossa 1671, oli lajien tunnistaminen vaikeaa, usein mahdotonta. Johann Georg Wagler oli ensimmäinen, joka tosissaan yritti määrittää lajeja 1800-luvun alkupuolella, mutta huonolla menestyksellä. Nahuatlinkieliset nimet, joita Hernández antoi lajeille, auttoivat kuitenkin tunnistamaan monia lajeja. 200 vuoden ajan Hernándezin tutkimukset olivat ainoa tietolähde Meksikon eläimistöstä.

Postuumisti on julkaistu joitakin Hernándezin kirjoituksia, kuten Plantas y Animales de la Nueva Espana, y sus virtudes por Francisco Hernandez, y de Latin en Romance por Fr. Francisco Ximenez (Meksiko, 1615), Cuatro libros de la naturaleza y virtudes de las plantas y animales que están recibidos en uso de medicina en la Nueva España (Francisco Jiménez), Nova plantarum, animalium et mineralium mexicanorum historia a Francisco Hernández in indis primum compilata, de inde a Nardo Antonio Reccho in volumen digesta (Rooma: Vital Mascardi, 1648) ja Francisci Hernandi, medici atque historici Philippi II, hispan et indiar. Regis, et totius novi orbis archiatri. Opera, cum edita, tum medita, ad autobiographi fidem et jusu regio (1790).

  • Chansigaud, Valérie 2009: The History of Ornithology. – New Holland Publishers. Mame, Ranska. ISBN 978 1 84773 433 4