France Télévisions

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
France Télévisionsin päärakennus.

France Télévisions on Ranskan valtion kokonaan omistama julkisen television yritys. Sen pääkanavat ovat France 2, France 3 ja France 5. Yrityksellä on myös Outre-Mer 1ère -kanava, jolla on lähetyksiä Ranskan ulkopuolella. Sen kanavat, joilla on muitakin omistajia, ovat France 4, Ma Planète, Planète Thalassa, Mezzo, ranskalais-saksalainen ARTE, EuroNews, France 24, kansainvälinen ranskalaiskanava TV5MONDE ja La Chaîne d'information internationale. Yritys on Euroopan yleisradiounionin jäsen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1975 hajonnut l'ORTF jaettiin kolmeksi kanavaksi, jotka kaikki saivat omat järjestönsä ja uudet nimet: TF1, Antenne 2 ja FR3. TF1 yksityistettiin vuonna 1987. France Télévisionin luominen 7. syyskuuta 1992 tarkoitti, että valtion kanavat koordinoituivat uudelleen ja saivat nykyiset nimensä France 2 ja France 3.

1. elokuuta 2000 muodostettiin holding-yhtiö France Télévisions SA. Pedagoginen kanava La Cinquième integroitui France Télévisionsin kanssa 2. elokuuta, ja seuraavana vuonna kanava sai nykyisen nimensä France 5.

Heinäkuussa 2004 RFO, jolla on lähetyksiä Ranskan Euroopan ulkopuolisilla alueilla, liitettiin myös France Télévisionsiin. RFO:n satelliittiviestinnän versio RFO Sat sai nimen France Ô. Lisäksi entinen Festival, nykyinen France 4, sai alkunsa.

Jakelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

France Télévisions lähettää ohjelmiaan Ranskassa digitaalisesti ja analogisesti kolmen kanavan maaverkoston ja Atlantic Bird 3-satelliitin kautta SECAM-standardina. Maanpäälliset lähetykset ovat France 2 ja France 3 alueellisine eroineen, kun taas France 5 esittää lähetyksiä päiväsaikaan sillä paikalla, jossa Arte lähettää iltaisin. Suomi lähettää France 2 ja France 3 erityisinä satelliittiversioina. France 5 ja Arte ovat digitaalisesti eri kanavapaikoilla. France 4 löytyy myös digitaalisesti. Digitaalilähetykset kulkevat saman satelliitin kautta, mutta myös ilmaiseksi digitaalisen maaverkoston kautta vuodesta 2005 lähtien.

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.