Arte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. Arte on myös turkulainen taiteilijaseura
Arten toimitilat Strasbourgissa

Arte (Association Relative à la Télévision Européenne) on vuonna 1992 toimintansa aloittanut ranskalais-saksalainen julkinen yleisradioyhtiö, joka harjoittaa televisiotoimintaa. Kanava luonnehtii itseään eurooppalaiseksi taide- ja kulttuurikanavaksi. Artella on studiot Strasbourgissa (pääkonttori) ja Baden-Badenissa.

Arte on kansainvälinen ja kaksikielinen yhteisyritys yhtiömuodoltaan eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä (ETEY). Tekstitys on usein sekä saksaksi että ranskaksi, samoin äänikanavia on usein kaksi käytössä. Juontajat puhuvat lähetyksissä saksaa ja ranskaa vuorotellen. Kanavalla on suurempi suhteellinen katsojakunta Ranskassa (n. 5 %) kuin Saksassa (1 %), missä myös kanavakilpailu on kovempaa.

Kanavalla on juurensa ranskalaisessa kanavassa La Sept (La Société d'édition des programmes de télévision). Arte aloitti lähetykset 30. toukokuuta 1992. Maanpäällisten digi-tv-lähetysten lisäksi kanava lähettää myös kaapelitelevision ja satelliitin kautta. Artella on ohjelmayhteistyötä Yleisradion ja Sveriges Televisionin kanssa. Artella on myös oma web-radio, Radio Arte. Useita ranskankielisiä Arten ohjelmia lähetetään kanadalaisella ARTV-kaapelikanavalla.

Artella on kaksi omistajaa: Arte France (omistajia France Télévisions (45 %), Ranskan valtio (25 %), Radio France (15 %) ja INA (15 %)) ja Arte Deutschland TV GmbH (omistajia ARD (50 %) ja ZDF (50 %)).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Arte.