La Première

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
La Première
Lähetykset alkoivat 14. syyskuuta 1954
Omistaja France Télévisions
Kotisivu Accueil - le portail des Outre-mer

La Première on Ranskan yleisradioyhtiö France Télévisionsin kanavaverkosto, joka hoitaa radio- ja televisiolähetyksiä Ranskan merentakaisilla alueilla. Sillä on 9 alueellista televisio- ja radiokanavaa (Martinique, Guadeloupe, Uusi-Kaledonia, Wallis ja Futuna, Ranskan Polynesia, Réunion, Ranskan Guayana, Mayotte sekä Saint-Pierre ja Miquelon). Lisäksi sillä on internetsivut, joiden kautta voi katsoa ja kuunnella näiden kanavien ohjelmia sekä lukea uutisia.[1] Kanavaverkoston tunnusväri on keltainen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan merentakaisille alueille oli jo aiemmin perustettu paikallisia radioita, ensimmäisenä Réunionille vuonna 1929, vuoteen 1951 mennessä kuuteen muuhun paikkaan, ja vuonna 1954 ne yhdistettiin Ranskan merentakaisten alueiden ministeriön alaisuuteen nimellä la Radiodiffusion de la France d'Outre-mer (RFOM).[2] RFOM korvattiin seuraavana vuonna yhtiöllä Société de radiodiffusion de la France d'Outre-mer (Sorafom), joka hoiti radiolähetyksiä myös Ranskan Afrikan-siirtomaissa. Sorafom sai huhtikuussa 1964 seuraajakseen L'Office de coopération radiophonique:n (Ocora). Ocora oli osa muutamaa kuukautta aiemmin perustettua yleisradioyhtiö l'ORTF:ää, ja seuraavien vuosien aikana perustettiin ensimmäiset merentakaisten alueiden televisiokanavat, ensimmäisenä Martiniquelle heinäkuussa 1964.[2] Kun l'ORTF pilkottiin seitsemäksi itsenäiseksi yhtiöksi 1970-luvun puolivälissä, merentakaisten alueiden televisio- ja radiokanavat siirtyivät FR3:n alaisuuteen. Vuonna 1982 ne itsenäistyivät omaksi yhtiökseen nimeltä La Société de radiodiffusion et de télévision pour l'outre-mer (RFO). RFO:n tarjontaa laajennettiin toisen kanavan käyttöönotolla niillä alueilla, joilla jo oli yksi kanava, ja vuonna 1986 viimeisetkin alueet – Mayotte sekä Wallis ja Futuna – saivat ensimmäisen televisiokanavansa.[2] Vuonna 1997 aloitettiin uusi RFO Sat -kanava, joka lähetti merentakaisten alueiden ohjelmia Manner-Ranskassa. Vuonna 1998 RFO sai uuden nimen Réseau France Outre-mer, lyhenne säilyi kuitenkin samana. Samalla RFO 2 sai uuden nimen Tempo, ja se lakkautettiin vuonna 2010, kun digilähetykset otettiin käyttöön Ranskan merentakaisilla alueilla. RFO 1:n tv- ja radiokanavat puolestaan saivat vuoden 1999 alussa uudet nimet Tele [Alueen nimi] ja Radio [Alueen nimi]. Vuonna 2004 RFO liitettiin France Télévisionsiin. Vuonna 2010 paikalliset Tele- ja Radio-kanavat saivat uudet nimet [Alueen nimi] La 1ère.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaînes et offres numériques francetelevisions.fr. Arkistoitu 3.5.2021. Viitattu 6.5.2021. (ranskaksi)
  2. a b c d Sur la représentation et la visibilité des outre-mer dans l'audiovisuel public (Rapport d'information et annexes) senat.fr. 9.4.2019. Viitattu 6.5.2021. (ranskaksi)