Euronews

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euronews
Euronewsin tunnus.
Euronewsin tunnus.
Lähetykset alkoivat 1. tammikuuta 1993
Omistaja Euronews SA
Tunnuslause Most-watched news channel in Europe (Katsotuin uutiskanava Euroopassa)
Näkyvyysalue Euroopan unionin lippu Euroopan maissa
Pääkonttori 60, chemin des Mouilles
69130 Lyon-Écully, Ranska
Kotisivu www.euronews.com

Euronews on kansainvälinen televisiokanava, jonka ohjelmisto koostuu lähinnä uutisista. Suomessa Yle TV1 lähetti Euronewsin uutislähetyksiä vuosina 1993–2008, noin kymmenen minuutin verran illan ohjelmiston lopuksi, sekä toisinaan myös aamu- ja iltapäivällä. YLE24-kanava lähetti toimiessaan Euronewsin uutiset lähes joka tasatunti päiväsaikaan.

Kanavan ensimmäinen lähetys oli 1. tammikuuta 1993. Vuoden 2005 loppupuolella Euronews toimitti uutisia noin 193 miljoonaan talouteen 121 maan alueella.lähde? Kanava tavoittaa kaapeli-, antenni- ja satelliittitelevisioiden välityksellä yli 167 miljoonaa eurooppalaista kotitaloutta.lähde?

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euronews lähettää uutisia niin Euroopasta kuin muualta maailmasta puolen tunnin välein. Uutislähetykset käsittelevät yleensä myös talousuutisia, urheilu-uutisia, taidetta ja kulttuuria, tiedettä, säätä, Euroopan politiikkaa sekä Euroopan lehdistön uutiskatsauksia.

Euronews lähetetään nykyisin seitsemällä eri kielellä; englanniksi, saksaksi, ranskaksi, venäjäksi, espanjaksi, portugaliksi ja italiaksi, mutta joissakin maissa kaikki kielet eivät ole välttämättä saatavilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euronewsin logo kesäkuuhun 2008 asti.

Euronews perustettiin alun perin Lyonissa vuonna 1992 Euroopan yleisradiounionin aloitteesta yhdentoista yleisradioyhtiön voimin, Suomen Yleisradio oli yksi niistä. Kanavan lähetykset aloitettiin 1. tammikuuta 1993. Lähetykset siirrettiin analogisesta pääasiallisesti digitaaliseksi vuonna 1999. Samana vuonna Euronews aloitti lähetykset myös portugalin kielellä. Venäjänkieliset lähetykset alkoivat vuonna 2001.

Lokakuussa 2005 saksalaiset televisiokanavat ARD ja ZDF neuvottelivat Euronewsiin liittymisestä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Euronews.