Fortnite

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Fortnite Battle Royale)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fortnite
FortniteLogo.svg
Kehittäjä Epic Games
People Can Fly
Julkaisija Epic Games
Säveltäjä Rom Di Prisco (en)
Pelimoottori Unreal Engine 4
Julkaistu 2017
Lajityyppi selviytymispeli
Pelimuoto moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 12
ESRB: Teen
Alusta Windows
macOS
Xbox One
PlayStation 4
iOS
Nintendo Switch
Android
Hinnoittelutapa ilmaispeli
Jakelumuoto App Store
Xbox Games Store
Nintendo eShop
PlayStation Store
Epic Games Launcher
Optinen levy
Fortnite Installer
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Save The Worldin jossain tehtävissä on tarkoituksena suojella generaattoria (engl, generator) ja puolustaa sitä materiaaleilla, jotteivat viholliset (engl, husks) kykene tuhoamaan sitä, jolloin peli päättyisi.
Battle Royale pelitila rajoitetussa Disco Domination pelimuodossa.
Kaikissa Battle Royale pelimuodoissa on myrsky (engl. storm), joka vahingoittaa pelaajaa. Pelin aikana ilmestyy niin sanottuja "suojaympyröitä" joihin pelaaja voi mennä turvaan myrskyltä. Suojaympyrät kutistuvat aina siihen asti, että joku voittaa, tai jompi kumpi pelaajista kuolee myrskyyn.

Fortnite on Epic Games -yhtiön kehittämä verkkoräiskintäpeli. Se julkaistiin ennakkojulkaisuna (engl. early access) vuonna 2017 macOS:lle, PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox Onelle sekä vuonna 2018 iOS:lle, Nintendo Switchille ja Androidille.[1]

Syyskuussa 2017 pelin Fortnite Battle Royale -pelitila julkaistiin itsenäisenä ilmaispelinä.[2] Pelillä on yli 120 miljoonaa pelaajaa, joista 40 miljoonaa pelaavat peliä kuukausittain.[3]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kolme pelimuotoa: Save The World, Battle Royale ja Creative Mode. Viimeksi mainittu on niistä uusin.[4]

Pelimuodot painottuvat vahvasti Fortniten rakentamismekaniikan ympärille.

Save The World[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Save The World on Fortniten maksullinen PVE-pelimuoto, jossa tehdään erilaisia tehtäviä ja taistellaan vihollista vastaan. Tehtävät pohjautuvat pelin tarinaan, jossa salaperäinen myrsky on tuhonnut 98 prosenttia maailman väestöstä ja luonut erilaisia, vihamielisiä vastustajia. Eloonjääneiden on koottava voimansa yhteen, jotta he voisivat pelastaa planeettansa lopulliselta tuhoutumiselta.

Tehtävät ovat pääosin puolustuspohjaisia. Tehtävän kohteen ympärille on rakennettava ”linnoitus” (engl. Fort), jota täytyy puolustaa vihollisen hyökkäykseltä. Puolustettavat kohteet vaihtelevat tehtävän mukaan.

Rakentamista varten on hankittava materiaalia, jota voi kerätä tehtävien aikana. Materiaalia kerätään hakun avulla ja materiaalityyppeinä toimivat puu, kivi ja metalli.

Battle Royale[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battle Royale -pelimuodon tarkoituksena on selviytyä sadan pelaajan joukosta ja olla viimeisenä elossa (pelissä Victory Royale).

Battle Royale -pelimuodossa kaikki pelaajat hyppäävät lentävästä bussista (engl. Battle Bus) haluamaansa paikkaan saarella. Pelaajien on tarkoitus etsiä suuren saaren eri paikoista aseita, joilla he voivat eliminoida muita pelaajia. Paikoista voi myös löytää muun muassa tarvikkeita, joilla pelaaja saa lisää suojausta itselleen, sekä tarvikkeita, joilla saa lisättyä terveyspisteitä takaisin.

Pelaajat voivat kerätä myös rakennusmateriaaleja ”keruutyökalun” avulla. Materiaaleina toimivat puu, kivi ja metalli, joista voi rakentaa erilaisia suojia. Rakentamista voi käyttää myös hyödyksi taistelutilanteissa ja vaikeisiin paikkoihin pääsemisessä.

Battle Royalessa voi pelata niin yksin kuin ystävienkin kanssa ja tämän vuoksi pelissä onkin kolme erillistä pelityyppiä.

 • Solo (yksinpeli muita yksin pelaavia pelaajia vastaan)
 • Duo (kaksinpeli muita kaksin pelaavia pelaajia vastaan)
 • Squad (1–4 pelaajan tiimeissä toisia joukkueita vastaan)
 • Playground (tämä pelimuoto on maksimissaan 4 pelaajalle. Playground-pelimuodossa yksi erä kestää 60 minuuttia, ja myrsky lähtee liikkeelle vasta kun on mennyt 55 minuuttia. Playground on nimensä mukaisesti tarkoitettu leikkimiseen ja saarella hauskanpitoon. Playgroundissa voikin löytää moninkertaisen määrän resurssi-laamoja, ilmatukipakkauksia, ja rakennusmateriaaleja saa moninkertaisesti. Tämä mahdollistaa rakentelun. Playgroundissa kuoleminen johtaa uudelleensyntymiseen)

Lisäksi on joitakin rajoitetun ajan pelimuotoja (Limited Time Mode, LTM):

 • 50v50 (tässä pelimuodossa on sininen ja punainen joukkue, joissa on kummassakin 50 pelaajaa. 50 pelaajaa hyppää saaren itäpuolelle ja 50 saaren länsipuolelle. 50v50-muodossa on kummallakin joukkueella omat "Battle Businsa")
 • Soaring 50's (Periaatteessa sama kuin 50v50)
 • Solid Gold (tässä pelimuodossa voi saada vain "legendaarinen"-tason tavaroita)
 • Sniper Shootout (tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan tarkka-ampujan kivääreitä, sniper riflejä)
 • High Explosives (tässä pelimuodossa voi saada ainoastaan räjähtäviä ammuksia käyttäviä aseita, kuten sinkoa tai kranaatinheitintä)
 • High Explosives 50's (Sama kuin High Explosives mutta 50v50 muodossa)
 • Food Fight (Tässä pelimuodossa kaksi joukkuetta (burger ja tomaatti) taistelevat toisiaan vastaan. Se kumman joukkueen maskotti tuhoutuu ensin, se joukkue on hävinnyt.)
 • Sneaky Silencers (Tässä pelimuodossa on vain äänenvaimennettuja aseita.)
 • Disco Domination (Tässä pelimuodossa on punainen ja sininen joukkue, jotka yrittävät valtaa kaikki tanssilattiat tanssimalla niitten päällä. Se kumpi joukkue saa vallattua kaikki lattiat voittaa pelin.)
 • 20v20v20v20v20 (Tässä pelimuodossa on viisi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se joukkue mikä jää henkiin viimeisenä.)
 • Team Rumble (Tässä pelimuodossa on kaksi 20 pelaajan joukkuetta, pelin voittaa se kumman joukkue saa ensimmäisenä 100 tappoa yhteensä.
 • Blitz (Tämä pelimuoto on normaali solo, duo tai squad mikä on paljon nopeampi
 • Close Encounters (Tässä pelimuodossa on vain haulikkoja ja jetpackeja.)
 • Close Encounters 50's (Sama kuin Close Encounters mutta 50v50 muodossa)

Fortnite Androidille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epic Games kertoi blogissaan Fortniten Android-version julkaistavan kesällä 2018; ”Tähtäämme julkaisua kesälle. Tiedämme, että moni teistä on innoissaan tästä julkaisusta, ja lupaamme, että saatte lisää tietoa heti kun meillä on sitä antaa”.[5] Epic Games julkaisi Fortniten beta-version yksinoikeudella Samsungin tietyille Android-pohjaisille puhelinmalleille 9. elokuuta 2018 ja muille Android-älypuhelimille 12. elokuuta 2018.[6][7]

Muista Android-pohjaisista applikaatioista poiketen, peli ei tullut ollenkaan saataville Google Play -kauppaan, vaan se on ainoastaan ladattavissa APK-tiedostona Epic Gamesin oman Fortnite Installerin kautta. Kolmen ensimmäisen viikon aikana se oli kerännyt jo yli 15 miljoonaa latausta.[8]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Lewis Painter: Fortnite adds 50v50 mode to Battle Royale for a limited time Tech Advisor. Viitattu 1.1.2018. (englanniksi)
 2. Moilanen, Jukka: Fortnite-räiskinnän Battle Royale -pelitila julkaistaan ilmaisena pelinä Pelaajalehti. 21.9.2017. Viitattu 7.3.2018.
 3. Fortnitea pelaa jo yli 120 miljoonaa ihmistä – tässä asiat mitkä pelistä tulee tietää Yle Uutiset. 13.6.2018. Viitattu 13.6.2018.
 4. Thier, Dave: Creative Mode: What Is Fortnite's Big New Mode, And How Do You Play It? Forbes. 6.12.2018. Forbes Media LLC. Viitattu 18.1.2019. (englanniksi)
 5. Tuomas Linnake: Vihdoinkin lisätietoa: Fortniten Android-versio tulee kesällä Ilta-Sanomat. 21.5.2018. Viitattu 21.5.2018.
 6. Petri Tapala: Fortnite tulee Androidille – Samsungin laitteet ensimmäisenä mukaan Mobiili.fi. 9.8.2018. Viitattu 10.9.2018.
 7. Android Beta Epic Games' Fortnite. Viitattu 10.9.2018. (englanniksi)
 8. Manu Pitkänen: Fortniten Android-sovellus oli menestys – Kerännyt yli 15 miljoonaa latausta Puhelinvertailu. 10.9.2018. Viitattu 10.9.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]