Flerovium

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
UnuntriumFleroviumUnunpentium
Pb

Fl

Uhq  
 
 
Uuq-TableImage.png
Yleistä
Nimi Flerovium
Tunnus Fl
Järjestysluku 114
Luokka Puolimetalli (ei vahvistettu)
Lohko p-lohko
Ryhmä 14. hiiliryhmä (ei vahvistettu)
Jakso 7
Löytövuosi 1998
Atomiominaisuudet
Atomipaino (298) amu
Orbitaalirakenne [Rn] 5f14 6d10 7s2 7p2
Elektroneja elektronikuorilla 2, 8, 18, 32, 32, 18, 4
Fysikaaliset ominaisuudet
Olomuoto Luultavasti kiinteä
Muuta
Ominaislämpökapasiteetti luotettavaa dataa ei saatavissa kJ/kg K


Tiedot normaalilämpötilassa ja -paineessa

Flerovium, aiemmin Ununkvadium (lat. Ununquadium) on alkuaine, jonka järjestysluku on 114 ja kemiallinen merkki Fl, aiemmin Uuq.[1] Sitä ei esiinny luonnostaan maapallolla. Ensimmäisen kerran sen isotooppi tuotettiin Dubnassa Venäjällä tammikuussa 1999. Koe on sittemmin vahvistettu lännessäkin. Alkuaine on saatu aikaan pommittamalla plutoniumin 244-isotooppia kalsiumin 24-isotoopeilla.

Eräät fyysikot ovat laskeneet, että alkuaineella 114 voisi olla pysyviäkin isotooppeja, mutta tähän mennessä tuotetuilla ytimillä on tähän teoriassakin liian vähän neutroneita.

Alkuaineesta on käytetty myös nimitystä eka-lyijy, koska sillä arvellaan olevan kemiallisesti lyijyn kaltaisia ominaisuuksia.

Alkuaineen nimi on tässä vaiheessa IUPACin antama tilapäisnimi. Alkuaineen löytäjät ovat ehdottaneet sille nimeksi flerovium ja tunnukseksi Fl. IUPACin epäorgaanisen kemian jaosto on hyväksynyt nimen ja tunnuksen vuonna 2011 ja nimi on lähetetty lausuntokierrokselle, jonka jälkeen IUPAC vielä vahvistaa sen.[2]

Vuonna 2011 kemian ja fysiikan kansainväliset järjestöt IUPAC ja IUPAP hyväksyivät ununkvadiumin virallisesti osaksi alkuaineiden jaksollista järjestelmää.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]