Finnwatch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
FinnWatch
Perustettu 2009
Hallituksen puheenjohtaja Janne Ronkainen
Sivusto Finnwatch.org

Finnwatch ry on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva yhdistys, joka pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Finnwatch tarkkailee suomalaisten ja Suomeen vahvasti sidoksissa olevien yritysten toiminnan vaikutuksia kehitysmaissa. Järjestö myös osallistuu selvitystensä pohjalta yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä pyrkii vaikuttamaan Suomen ja EU:n yritysvastuupolitiikkaan.

Finnwatch aloitti toimintansa 1. lokakuuta 2002 eräiden kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöhankkeena.[1] Se rekisteröityi 2009 erilliseksi yhdistykseksi, joka aloitti itsenäisen toimintansa syksyllä 2010.

Finnwatchin hallituksen puheenjohtaja on Janne Ronkainen ja toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Sipilän hallitus lakkautti 2015 täysin järjestön kehitysyhteistyövaroista maksetun viestintä- ja globaalikasvatustuen, jota se oli saanut 50 000–60 000 euroa vuodessa. Lisäksi sen jäsenjärjestöjen tukia leikattiin 30–40 prosenttia.[2]

Thaimaalainen mehualan yritys Natural Fruit on nostanut kunnianloukkaussyytteitä Bangkokissa toimivaa juristia Andy Hallia vastaan. Hall on raportoinut Finnwatchille yrityksen työoloista. Kaksi tapausta on saanut päätöksen, toisessa Hall sai ehdollisen tuomion, toisessa vapauttavan.[3]

Jäsenjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finnwatch aloitti toimintansa Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen globaaliuutiset 25.10.2002
  2. Sipilän hallitus leikkaa rajusti suomalaisyritysten vahtikoiralta, Helsingin Uutiset
  3. Minna Pärssinen: Thaimaan korkein oikeus hylkäsi kunnianloukkaussyytteen Finnwatchin tutkijaa vastaan Yle.fi, uutiset. 3.11.2016. Viitattu 3.11.2016.