Finnwatch

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
FinnWatch
Perustettu 2009
Hallituksen puheenjohtaja Pauliina Saares
Sivusto Kotisivu

FinnWatch ry on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva yhdistys, joka pyrkii edistämään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullista liiketoimintaa vaikuttamalla yrityksiin, talouden sääntelyyn ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. Finnwatchin taustalla on joukko suomalaisia kehitys-, ay- ja ympäristöjärjestöjä.

Finnwatch tarkkailee suomalaisten ja Suomeen vahvasti sidoksissa olevien yritysten toiminnan vaikutuksia kehitysmaissa. Järjestö myös osallistuu selvitystensä pohjalta yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä pyrkii vaikuttamaan Suomen ja EU:n yritysvastuupolitiikkaan.

Finnwatch aloitti toimintansa 1. lokakuuta 2002 eräiden kansalaisjärjestöjen ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöhankkeena.[1] Se rekisteröityi 2009 erilliseksi yhdistykseksi, joka aloitti itsenäisen toimintansa syksyllä 2010.

Finnwatchin hallituksen puheenjohtaja on Pauliina Saares ja toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Sipilän hallitus lakkautti 2015 täysin järjestön kehitysyhteistyövaroista maksetun viestintä- ja globaalikasvatustuen, jota se oli saanut 50 000–60 000 euroa vuodessa. Lisäksi sen jäsenjärjestöjen tukia leikattiin 30–40 prosenttia.[2]

Andy Hall[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkija Andy Hall teki vuoden 2012 lopussa järjestön tilauksesta tutkimusta ananasmehutiivistettä valmistavan Natural Fruit -yhtiön työntekijöiden oloista. Tammikuussa 2013 tutkimuksesta julkaistiin raportti[3]. Hallia vastaan nostettiin yli seitsemän miljoonan euron korvausvaatimukset sisältävät kanteet Thaimaassa.[4] Hän sai syyskuussa kahden vuoden ehdollisen tuomion ja sakot yhtiön maineen loukkaamisesta ja aikoo valittaa tuomiosta[5].

Jäsenjärjestöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]