Maan ystävät

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Suomen Maan ystävien logo.

Maan ystävät on kansainvälinen ympäristöjärjestöjen verkosto. Maan ystäville tärkeitä teemoja ovat ympäristönsuojelu, demokratia, ihmisoikeudet ja tasa-arvo. Suomen Maan ystävät perustettiin vuonna 1996. Järjestö on osa kansainvälistä Friends of the Earth International -verkostoa, johon kuuluu ryhmiä noin 70 maasta kaikista maanosista. Kansainvälinen Maan ystävät on toiminut yli 30 vuotta.[1].

Toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan ystävien koordinoiman Polttava kysymys -ilmastolakikampanjan tavoitteena oli saada Suomeen laki, joka velvoittaa maan vuosittaisiin kasvihuonekaasujen päästövähennyksiin. Vastaavia lakeja on säädetty tai ollaan säätämässä myös monissa muissa maissa.[2] Suomen kampanjassa ovat mukana Maan ystävien lisäksi useat järjestöt ja julkisuuden henkilöt. Ilmastolakikampanja saavutti tavoitteensa, kun eduskunta hyväksyi ilmastolain keväällä 2015.[3] Tällä hetkellä Maan ystävät kampanjoi hiilivapaan Suomen puolesta. Hiilivapaa Suomi -kampanjan tavoitteena on fossiilisia polttoaineita käyttävien voimaloiden korvaaminen uusiutuvalla energiantuotannolla ja energian kohtuullisemmalla käytöllä.[4]

Maan ystävät järjestää Kriittinen pyöräretki -mielenosoituksia, joiden tavoitteena on pyöräilyn nykyistä parempi huomoiminen kaupunki- ja liikennesuunnittelussa.[5] Autottomana päivänä Maan ystävillä on toimintaa ympäri Suomea. Autottomana päivänä on muun muassa pidetty piknikkejä parkkiruuduissa, järjestetty pyörämielenosoituksia ja kadunvaltauksia.

Maan ystävillä on paikallisia yhdistyksiä ja toimintaryhmiä monissa kaupungeissa ja maakunnissa Suomessa.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Leo Stranius: MY neljännen ympäristöaallon liikkeenä
  2. Ilmastolaki muissa maissa | Polttava Kysymys www.polttavakysymys.fi. Viitattu 4.2.2017.
  3. Kampanjat | Maan ystävät www.maanystavat.fi. Viitattu 4.2.2017.
  4. Hiilivapaa Suomi | Maan ystävät www.maanystavat.fi. Viitattu 4.2.2017.
  5. Kriittinen pyöräretki | Maan ystävät www.maanystavat.fi. Viitattu 4.2.2017.
  6. Paikallisryhmät | Maan ystävät www.maanystavat.fi. Viitattu 16.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]