Fats Domino

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Fats Domino
FatsDomino1997.jpg
Syntynyt 26. helmikuuta 1928 (ikä 89)
Kotoisin New Orleans, Louisiana, Yhdysvallat
Taiteilijanimet Fats, The Fat Man
Aktiivisena 1949-
Tyylilajit R&B,Rock and roll,
Boogie woogie
Laulukieli englanti
Ammatit muusikko, lauluntekijä
Soittimet piano, laulu
Levy-yhtiöt Imperial, ABC, Mercury,
Broadmoor, Reprise,Sonet,
Warner Bros, Toot Toot

Antoine Dominique "Fats" Domino (s. 26. helmikuuta 1928, New Orleans, Louisiana, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen rhythm and blues- ja rock and roll -laulaja, -laulunkirjoittaja ja pianisti.

Fats Dominon ensimmäinen single oli "The Fat Man" (1949). Hän julkaisi urallaan useita listamenestyksiä, joista vuonna 1956 levytetty "Blueberry Hill" oli R&B-listoilla ykkösenä yksitoista viikkoa. Kenties vielä tätäkin tunnetumpi levytys on "Ain't That a Shame".

Fats Domino esiintyi vuonna 1956 kahdessa elokuvassa: Shake, Rattle & Rock! ja The Girl Can't Help It. Hän jatkoi aktiivista levytysuraansa noin vuoteen 1970. Viimeisen kerran uransa aikana "Hot 100" -listalle 1968 Fats Domino pääsi The Beatles -coverilla "Lady Madonna", joka pysyi sadannella sijalla kaksi peräkkäistä viikkoa.

1980-luvulla Fats Domino päätti, ettei enää poistu New Orleansista. Hän ei pitänyt matkustelemisesta ja katsoi, ettei saisi missään yhtä hyvää ruokaa. Lisäksi tulot levytysuran royalteista riittivät elämiseen, joten raha ei ollut ongelma. Tästä päätöksestä hän ei tinkinyt edes saatuaan kutsun esiintyä Valkoisessa talossa. Hän ei myöskään saapunut paikalle Rock and Roll Hall of Fame -tilaisuuteen vuonna 1986 juhlistamaan omaa valintaansa. Eräs paikallinen promoottori sai Fatsin esiintymään 1980-luvulla kuitenkin myös kotikaupunkinsa lähialueilla ja jopa Dallasissa saakka.

Lisäksi vuonna 1985 hän teki Euroopan-kiertueen ja sen ensimmäinen kiinnitys oli Porin jazzfestivaalien pääesiintyjänä. Hänen suuressa orkesterissaan oli yllätysvieraana pitkäaikainen yhteistyökumppani Dave Bartholomew.[1]

Hänellä on vaimo Rosemary ja kahdeksan lasta.[2]

Fats Domino joutui vuonna 2005 Hurrikaani Katrinan kynsiin ja oli kateissa jonkin aikaa niin, että hänen huhuttiin jopa kuolleen. 77-vuotias muusikko löytyi myöhemmin, mutta hänen asuntonsa New Orleansissa oli täysin tuhoutunut.[3] Hän majoittui muutamaksi päiväksi urheilija JaMarcus Russellin asuntoon[4].

Presidentti George W. Bush käy vuonna 2006 antamssa Fats Dominolle uuden National Medal of Arts mitalin hurrikaanissa kadonneen tilalle.

Dominolta on julkaistu muun muassa kokoelma-albumi Best Sellers.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Juhani Laikkoja: Pori Jazz ’85. Blues News, 1985, 18. vsk, nro 4, s. 37. Helsinki: Suomen Afroamerikkalaisen Musiikin Yhdistys r.y. 197301-5-04.
  2. Elämäkerta
  3. Stara.fi
  4. Washingtonpost.com
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.