Färsaarten kruunu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Färsaarten kruunu (fääriksi føroysk króna, tanskaksi færøsk krone) on Färsaarilla käytettävä rahayksikkö. Se jakaantuu sataan äyriin (oyra).

Färsaarten kruunu on sidoksissa Tanskan kruunuun, eikä ole itsenäinen rahayksikkö. Sillä ei ole omaa ISO 4217 -standardin valuuttakoodia. Färsaarilla otettiin oma raha käyttöön vuonna 1940, kun saksalaiset olivat miehittäneet Tanskan ja valuuttojen haluttiin kehittyvän markkinoilla toisistaan itsenäisesti. Tuolloin seteleihin painettiin teksti, jonka mukaan ne käyvät maksuvälineinä vain Färsaarilla. Pian Färsaarten kruunu sidottiin Englannin puntaan suhteella, jossa yksi punta vastasi 22,4 kruunua. Vuonna 1949 se sidottiin Tanskan kruunuun.

Tanskan setelit eivät enää nykyisin ole laillisia maksuvälineitä Färsaarilla. Seteleitä voi vaihtaa vapaasti Tanskan pankissa ja Färsaarten pankissa. Färsaarilla kolikot ovat samoja kuin Tanskassa.[1]

  1. The Faroese banknote series Danmarks nationalbank. Arkistoitu 25.3.2010. Viitattu 29.12.2012. (englanniksi) (tanskaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.