Euroopanvalkopyökki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Euroopanvalkopyökki
Euroopanvalkopyökki kesäaikaan
Euroopanvalkopyökki kesäaikaan
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Fagales
Heimo: Koivukasvit Betulaceae
Suku: Valkopyökit Carpinus
Laji: betulus
Kaksiosainen nimi

Carpinus betulus
L.

Katso myös

  Euroopanvalkopyökki Wikispeciesissä
  Euroopanvalkopyökki Commonsissa

Euroopanvalkopyökki (Carpinus betulus) on koivukasvien heimoon kuuluva puu, joka kasvaa luonnonvaraisena Keski-Euroopassa. Nimestään huolimatta laji ei kuulu pyökkeihin (Fagus), vaan on läheisempää sukua esimerkiksi pähkinäpensaille (Corylus).

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Europanvalkopyökin lehvä ja hedelmiä
Euroopanvalkopyökin hedelmä

Euroopanvalkopyökki on joskus jopa 20 metrin korkuiseksi kasvava kesävihanta puu, joka muodostaa elinalueillaan sekametsiä yhdessä tammen ja euroopanpähkinäpensaan kanssa. Huonommilla kasvupaikoilla laji voi olla myös pensastava. Kasvin lehdet muistuttavat vuorijalavan lehtiä.

Euroopanvalkopyökki kukkii keväisin jo reilusti ennen lehteen tuloa, elinalueillaan usein jo helmi–maaliskuussa. Loppukesästä kypsyvä hedelmä on vaatimaton lenninsiivellinen pähkinä.

Levinneisyys ja elinympäristö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopanvalkopyökki on tyypillinen keskieurooppalaisen lehtimetsän puulaji. Kasvusijoiltaan se on melko rajoittunut. Laji kasvaa mieluiten meri- ja väli-ilmaston rajamailla tai lievässä meri-ilmastossa, eikä viihdy kuivemmissa Itä-Euroopan, esimerkiksi Venäjän metsissä, toisaalta ei myöskään sille liian merellisillä Britteinsaarilla. Laajimmat esiintymisalueet ovat Saksassa, Puolassa, Ranskassa ja Balkanin ylängöillä. Pohjoisimmillaan euroopanvalkopyökki kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Ruotsissa, eteläisimmillään Italiassa ja itäisimmillään Puolan ja Valko-Venäjän rajamailla ja Liettuassa.

Erittäin kovana puulajina sopii työkaluvarsien, hammaspyörien, kärrynpyörien, pianon mekaanisten osien tms valmistukseen, käytetään myös parkettina. Euroopanvalkopyökkiä käytetään koristekasvina. Suomessa se menestyy vain lounaassa ja etelärannikolla.

  1. Stritch, L., Shaw, K., Roy , S. & Wilson, B.: Carpinus betulus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.9.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]