Etelä-Suomen Spanielikerho

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Etelä-Suomen Spanielikerho - Syd-Finska Spanielklubben ry on vuonna 1947 perustettu Suomen vanhin spanielirotuja harrastava alueellinen koiraharrastusyhdistys. [1] Yhdistys toimii Helsingin seudun ja Uudenmaan Kennelpiirien alueilla ja sen tarkoitus on edistää puhdasrotuisten spanielien käyttöä ja tunnetuksi tekemistä toimialueellaan. Yhdistyksellä on jäseniä noin 100 (2016) ja se on Suomen Kennelliiton, Suomen Spanieliliiton[2] ja Helsingin Seudun Kennelpiirin[3] jäsen.



Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys järjestää Suomen Kennelliiton myöntämiä virallisia metsästys-, MEJÄ-, taipumus- ja tottelevaisuuskokeita sekä näihin valmistavia koulutuksia kuten metsästys- ja tottelevaisuuskoulutuksia. Muita koulutuksia ovat trimmauskurssit ja näyttelykoulutukset. Jäsenille järjestetään säännöllisesti yhteisiä tapahtumia ja luentoja. Yhdistys tekee yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa avustaen näitä tapahtumien järjestämisessä. Yhdistyksellä on edustus Suomen Spanieliliiton ja Helsingin Seudun Kennelpiirin kokouksissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys aloitti toimintansa 22.10.1947 nimellä Suomen Spanielikerho ry. – Finska Spanielklubben rf. toimialueenaan koko Suomi. Koirien jalostus oli yhdistyksen tärkeimpiä tehtäviä sen ensimmäisinä toimintavuosina. Uusia koiria tuotiin maahan laajentamaan jalostukseen käytettävää koirakantaa. Näyttelytoiminta alkoi 1951 ja jatkui aina 1990-luvulle asti. 1950-luvun alussa toiminta laantui ja jäsenmäärä laski. Ester Selesten aloittaessa puheenjohtajana vuonna 1954 alettiin miettimään uusia toimintamuotoja jäsenmäärän lisäämiseksi. Yhdistys alkoi järjestämään säännöllisesti kerhoiltoja, joihin kutsuttiin eri alojen koira-asiantuntijoita luennoimaan. 1954 alettiin pitämään koulutuksia nuorille koirille sekä näyttelykoulutuksia. Vuodesta 1961 yhdistys on järjestänyt taipumuskokeita 1-2 kertaa vuodessa. Paikallisten spanielikerhojen syntyessä eri puolille maata, perustettiin vuonna 1964 Suomen Spanieliliitto – Finlands Spanielförbund ry, joka otti hoitaakseen rotujärjestön tehtävät. Yhdistys jatkoi nimellä Etelä-Suomen Spanielikerho - Syd-Finska Spanielklubben ry:n ja alkoi toimia alueellisena spanielikerhona. Vuonna 1966 alettiin järjestämään MEJÄ-kokeita ja vuonna 1970 MEJÄ-mestaruuskokeita. 1970-luvulla kerhon toiminta jatkui vilkkaana. Kerho julkaisi omaa lehteä. Suurimmillaan kerhon jäsenmäärä oli 80- ja 90-luvun vaihteessa, jolloin se oli 900. [4]


Kiertopalkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys perusti vuonna 1973 lähes 20 vuotta puheenjohtajana olleen Ester Selesten stipendirahaston. Tri Ester Selesten kiertopalkinto myönnetään vuosittain ansioituneelle spanielikasvattajalle.

Mauno Koivula lahjoitti yhdistykselle vuonna 1987 kiertopalkinnon Maunon Malja. Se annetaan vuosittain henkilölle, joka on merkittävästi työskennellyt yhdistyksen MEJÄ-kokeiden järjestelytehtävissä.

Spanielirotuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]