Espanjan–Yhdysvaltain sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Espanjan–Yhdysvaltain sota
Infobox collage for Spanish-American War.jpg
Päivämäärä:

25. huhtikuuta – 12. elokuuta 1898

Paikka:

Karibianmeri ja Tyynimeri

Lopputulos:

Pariisin rauha: Kuuba julistettiin itsenäiseksi (1902), Espanja luovutti Filippiinit, Guamin ja Puerto Ricon 20 miljoonalla dollarilla

Osapuolet

 Yhdysvallat
 Kuuba
Philippines Flag Original.svg Filippiinit

 Espanja

Komentajat

Yhdysvallat Nelson A. Miles
Yhdysvallat William Rufus Shafter
Yhdysvallat George Dewey
Kuuba Máximo Gómez
Philippines Flag Original.svg Emilio Aguinaldo

Espanja Pascual Cervera y Topete
Espanja Patricio Montojo

Tappiot

379 kuollutta

10 000 kuollutta[1]

Espanjan ja Yhdysvaltain sota käytiin vuonna 1898, ja se päättyi Yhdysvaltojen voittoon. Yhdysvallat sai haltuunsa Espanjan siirtomaat Karibialla ja Tyynellämerellä. Näihin kuuluvat Puerto Rico, Guam ja Filippiinit. Yhdysvallat menetti 379 sotilasta taisteluissa ja yli viisituhatta tauteihin. Kuuban itsenäistyminen vuonna 1902 oli myös sodan seurausta.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1800-luvun lopulla Espanjan maailmanvallasta oli enää rippeet jäljellä. Se oli likimain sodassa Kuuban itsenäisyyttä ajavia kapinallisia vastaan. Filippiineillä käytiin ankaraa sissisotaa. Samaan aikaan Yhdysvalloissa lehdistö lietsoi isänmaallisuutta. Etenkin Kuuban katsottiin olevan omaa takapihaa ja muukalaisten käsissä.

Sodanjulistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

USS Maine Havannan satamassa.

Yhdysvaltain sotalaiva USS Maine räjähti ja upposi Havannan satamassa 15. helmikuuta 1898, ja tapahtumasta syytettiin espanjalaisten sabotaasia. Presidentti William McKinley pyysi kongressilta luvan lähettää Yhdysvaltain joukkoja Kuubaan ”pakottamaan sisällissotaa käyvät kuubalaiset rauhaan”. Kongressi vaati Espanjaa vetäytymään heti Kuubasta. Espanja katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin 20. huhtikuuta ja molemmat valtiot julistivat sodan virallisesti alkaneeksi.

Filippiinit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen taistelu käytiin 1. toukokuuta 1898 Filippiineillä, ja Yhdysvaltain laivasto tuhosi Espanjan eskadroonan Manilanlahdella. Samaan aikaan maissa filippiiniläiset itsenäisyystaistelijat syrjäyttivät espanjalaiset. Viimeinen taistelu käytiin Manilassa, jonka Espanja luovutti Yhdysvalloille 13. elokuuta 1898.

Lopputulos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filippiinit, Kuuba, Puerto Rico ja Guam siirtyivät pois Espanjan vallasta. Muut siirtyivät suoraan Yhdysvaltain hallintaan, Kuuballe luvattiin itsenäisyys, mutta Yhdysvallat asetti tiukkoja ehtoja sen uuden hallituksen muodostamiselle.

”10 000 mailia Puerto Ricosta Filippiineille.” Yhdysvaltain imperialismin leviämistä pilkkaava pilakuva (1898).
USS Mainen hylky Havannan satamassa (1898).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arriba España Twentieth-Century Spain Politics and Society in Spain, 1898–1998, Francisco J. Romero Salvadó, 1999, pg. 19, MacMillan Distribution Ltd, ISBN 0-333-71694-9

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]