Eric Saade

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eric Khaled Saade
Eric Saade (2011)
Eric Saade (2011)
Henkilötiedot
Syntynyt29. lokakuuta 1990 (ikä 33)
Kattarp, Ruotsi
Ammatti Laulaja, juontaja, ääninäyttelijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Tyylilajit pop
Soittimet Laulu
Levy-yhtiöt Roxy
Aiheesta muualla
www.ericsaade.com

Eric Khaled Saade (s. 29. lokakuuta 1990 Kattarp, Ruotsi) on libanonilais-palestiinalais-ruotsalainen laulaja, joka on toiminut myös juontajana Disney Channelilla ja ääninäyttelijänä.

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13-vuotiaana laulujen kirjoittamisen aloittanut Saade nousi julkisuuteen Joker-musiikkikilpailun voittajana ja What's Up -poikabändin jäsenenä. Hän erosi yhtyeestä helmikuussa 2009 aloittaakseen soolouran. Elokuussa 2009 hän allekirjoitti levytyssopimuksen Roxy Recordingsin kanssa, ja ensimmäinen single "Sleepless" julkaistiin joulukuussa. Vuonna 2010 Saade osallistui Melodifestivaleniin eli Eurovision laulukilpailun Ruotsin karsintaan. Hänen esittämänsä kappale "Manboy" sijoittui kolmanneksi ja nousi kilpailumenestyksen myötä kolmeksi viikoksi Ruotsin singlelistan kärkeen. Toukokuussa 2010 julkaistiin Saaden esikoisalbumi Masquerade, joka nousi Ruotsin albumilistalla toiseksi. Saade toimi Ruotsin pisteidenantajana vuoden 2010 Eurovision laulukilpailun finaalissa.

Saade osallistui Melodifestivaleniin myös vuonna 2011 kappaleella "Popular". Hän voitti kilpailun ja edusti Ruotsia vuoden 2011 Eurovision laulukilpailussa Saksan Düsseldorfissa. Saade selviytyi finaaliin semifinaalinsa voittajana. Finaalissa Saade menestyi kappaleellaan sijoittuen kolmanneksi, joka oli siihen asti Ruotsin paras sijoitus sitten vuoden 1999 voiton.

Saaden toinen studioalbumi Saade Vol. 1 julkaistiin kesäkuussa 2011, ja se nousi ilmestyttyään Ruotsissa listakärkeen. Suomen albumilistalla sen sijoitus oli kuudestoista. Kolmas albumi Saade Vol. 2 julkaistiin marraskuussa 2011. Neljäs albumi Forgive Me julkaistiin elokuussa 2013.

Hän ääninäytteli Shanen osan Camp Rock -elokuvan ruotsiksi dubatussa versiossa.

Saade toimi vuoden 2013 Euroviisuissa juontajana green roomissa.[1] Vuonna 2015 hän osallistui Melodifestivaleniin kappaleella "Sting".[2]

Saade juonsi vuonna 2019 Melodifestivalenin kaikki karsinnat ja myös finaalin yhdessä Sarah Dawn Finerin, Marika Carlssonin ja Kodjo Akolorin kanssa. Saade toimi myös saman vuoden Euroviisujen selostajana Ruotsissa.

Vuonna 2021 Saade osallistui Melodifestivaleniin kappaleella "Every Minute".

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saaden vanhemmat erosivat hänen ollessaan neljävuotias. Hänen isänsä on kotoisin Libanonista ja äitinsä Ruotsista. Saade seurusteli ruotsalaislaulajan Molly Sandénin kanssa, mutta he erosivat alkuvuodesta 2012.[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eric Saade juontamassa vuoden 2019 Melodifestivalenia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brittiska medier: ”Petra Mede är kvällens vinnare” 19.5.2013. SVT. Viitattu 20.6.2013. (ruotsiksi)
  2. Nervvrak i greenroom – Eric Saade om stressen i Melodifestivalen 2015 7.2.2015. SVT. Viitattu 8.2.2015. (ruotsiksi)
  3. Eric Saade och Molly Sanden har gjort slut expressen.se. 9.1.2012. Viitattu 3.2.2012. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Eric Saade.

 

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.