Ensimmäinen makkabilaiskirja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ensimmäinen makkabilaiskirja
Μακκαβαίων Αʹ
Raamattu
Vanha testamentti
Deuterokanoniset kirjat
Eleasarin kuolema (1 Makk. 6:33-46). Gustave Doré.
Eleasarin kuolema (1 Makk. 6:33-46). Gustave Doré.
Synty ja käyttö
Ajoitus n. 104–63 eaa.
Käyttäjä katolinen kirkko
ortodoksinen kirkko
Teksti
Genre historiakirja
Alkukieli heprea
(muinaiskreikka)
Alkuperä Septuaginta
Lyhenne 1. Makk.
Katso myösLuettelo Raamatun kirjoista

Ensimmäinen makkabilaiskirja (myös Ensimmäinen makkabealaiskirja, m.kreik. Μακκαβαίων Αʹ, Makkabaiōn I) on deuterokanonisiin kirjoihin eli Vanhan testamentin apokryfikirjoihin kuuluva kirja, joka on mukana Septuagintassa sekä katolisessa ja ortodoksisessa Raamatussa. Se ei kuulu juutalaiseen Raamattuun Tanakiin eikä varsinaiseen protestanttisten Raamattujen kaanoniin.

Kirja on kirjoitettu hasmonealaisdynastian aikana 104–63 eaa. ja säilynyt vain kreikankielisenä.[1] Vaikka yhtään alkuperäistekstin jäljennöstä ei ole säilynyt, niin Septuagintassa mukana olevan tekstin sanonnoista on voitu päätellä, että alkuperäinen teos oli kirjoitettu hepreaksi. Kirja on käytössä katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa. Protestanttiset kirkot ja juutalaiset pitävät sitä historiallisesti luotettavana ja hyödyllisenä, mutta eivät osana varsinaisia pyhiä kirjoituksia.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Seleukidien hallitsemaan Juudeaan, Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen. Siinä kerrotaan kuinka Antiokhos IV Epifanes yritti tukahduttaa juutalaisen uskonnonharjoituksen, minkä seurauksena ylipappi Mattatias aloitti Makkabilaiskapinan. Kirjassa Mattatiaksen pojat Juudas Makkabi, Simon Makkabi ja tämän poika Johannes Hyrkanos ovat tärkeitä henkilöitä.[1]

Antiokos kieltää ympärileikkauksen ja juutalaisten pyhien tekstien omistamisen kuolemanrangaistuksen uhalla. Myös sapatti ja uhraaminen temppelissä ovat kiellettyjä. Vuonna 165 eaa. temppeli valloitetaan ja vihitään uudelleen käyttöön, jonka kunniaksi Juudas aloittaa Hanukka-juhlan viettämisen. Hän pyrkii myös liittoutumaan Rooman tasavallan kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vanhan testamentin apokryfikirjat, s. 91. Kirjapaja, 2010. ISBN 978-951-607-780-5.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ”Ensimmäinen makkabilaiskirja”, Vanhan testamentin apokryfikirjat. Toimituskunta: Juhani Pihkala ym. 2. korjattu painos (1. painos 2009). Helsinki: Kirjapaja, 2010. ISBN 978-951-607-780-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]