Ensimmäinen makkabilaiskirja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ensimmäinen makkabilaiskirja on Hasmonealaisdynastian aikana 10463 eaa. kirjoitettu deuterokanoninen kirja, joka on säilynyt vain kreikankielisenä[1]. Se kuuluu katolisen ja ortodoksisen kirkon kaanoniin. Protestanttiset kirkot ja juutalaiset pitävät sitä historiallisesti luotettavana, mutta eivät osana kirjoituksia. Vaikka yhtään alkuperäistekstin jäljennöstä ei ole säilynyt, niin Septuagintassa mukana olevan tekstin sanonnoista on voitu päätellä, että alkuperäinen teos oli kirjoitettu hepreaksi.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Seleukidien hallitsemaan Juudeaan, Aleksanteri Suuren kuoleman jälkeen. Siinä kerrotaan kuinka Antiokhos IV Epifanes yritti tukahduttaa juutalaisen uskonnonharjoituksen, minkä seurauksena ylipappi Mattatias aloitti Makkabilaiskapinan. Kirjassa Mattatiaksen pojat Juudas Makkabi, Simon Makkabi ja tämän poika Johannes Hyrkanos ovat tärkeitä henkilöitä.[1]

Antiokos kieltää ympärileikkauksen ja juutalaisten pyhien tekstien omistamisen kuolemanrangaistuksen uhalla. Myös sapatti ja uhraaminen temppelissä ovat kiellettyjä. Vuonna 165 eaa. temppeli valloitetaan ja vihitään uudelleen käyttöön, jonka kunniaksi Juudas aloittaa Hanukka-juhlan viettämisen. Hän pyrkii myös liittoutumaan Rooman tasavallan kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Vanhan testamentin apokryfikirjat, s. 91. Kirjapaja, 2010. ISBN 978-951-607-780-5.