Ennen lähtöä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ennen lähtöä
Kirjailija Leena Lehtolainen
Kieli suomi
Genre jännitys
Kustantaja Tammi
Julkaistu 2000
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 375
ISBN 951-31-1879-7
Sarja: Maria Kallio
Edeltävä Tuulen puolella
Seuraava Veren vimma
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Ennen lähtöä on Leena Lehtolaisen Maria Kallio -rikosromaani vuodelta 2000. Kustantaja oli Tammi.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Espooseen, ja tarina alkaa kuvitteellisen kaupunginvaltuutettu Petri Ilveskiven surmasta. Romaani on käännetty usealle kielelle.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Huonekalusuunnittelija ja vihreiden kunnallispoliitikko Petri Ilveskivi löytyy kuoliaaksi pahoinpideltynä. Ilveskivi oli polkupyörällä matkalla Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan kokoukseen, ja on tunnettua, että hän ajaa aina samaa reittiä. Paikalta löytyy moottoripyörän jälkiä.

Ilveskivi oli avoimen homoseksuaalinen ja eli rekisteröidyssä parisuhteessa Tommi Laitisen kanssa. Aluksi tekijäksi arvellaan skini ja uusnatsi Jani Väinölää, joka oli aiemmin tovereidensa kanssa pahoinpidellyt Ilveskiven ja Laitisen. Väinölän kotoa löytyy kylpyhuoneeseen kätkettyä heroiinia. Häntä kuulustellaan, mutta hänellä on alibi.

Huumeet esitetään mahdolliseksi motiiviksi, ja tämän sekä sen takia, että kyseessä on poliitikon murha, Kallio joutuu raportoimaan tutkinnan edistymisestä poliisin johdolle sekä kollegoilleen huume- ja atarijaoksen esimiehille. Myös kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, turvallisuusalan liikemies Reijo Rahnasto on innokas kuulemaan tutkinnan edistymisestä.

Ilveskivi on ehdottanut Eila Honkavuorelle, joka on kaupunkisuunnittelulautakunnassa kuten hänkin, että tämä synnyttäisi lapsen hänelle ja Laitiselle. Honkavuoren mies Turo Honkavuori on steriili ja väittää olleensa tietämätön asiasta. Laitinen sai tietää asiasta Ilveskiveltä vasta viimeisenä aamuna, mistä oli seurannut riita. Asia antaa mahdollisen motiivin Laitiselle ja Turo Honkavuorelle.

Valokuvaaja Kim Kajander paljastaa, että hänellä on ollut yhdenyönsuhde Ilveskiveen. Kajander on kihloissa Eriikka Rahnaston kanssa. Vaikka Kajander uskoo, ettei Eriika tiedä asiasta, potentiaalisesti tällä on motiivi ja moottoripyörä, mutta tälläkin on alibi. Eriikan isä on Reijo Rahnasto, jonka motiivi voisi suuttunut tyttärensä puolesta.

Kallio vierailee Liisa Rasilaisen kanssa seksuaalivähemmistöjen karaokebaarissa, jossa Kim Kajander esittää laulun.

Moottoripyörää koskeva tieto linkittyy Marko Seppälään, jolla on nuoresta asti ollut useita tuomioita pahoinpitelyistä ja omaisuusrikoksista. Seppälä on ollut kateissa useamman päivän ajan. Seppälän vaimo Suvi kieltäytyy ensin puhumasta poliisille.

Marko löytyy kuolleena Ämmässyön kaatopaikalta, ja tekninen tutkinta paljastaa, että hän on Ilveskiven tappaja. Suvi Seppälä paljastaa, että Marko oli saanut ison palkkion pahoinpitelystä. Kallio epäilee, että Seppälän toimeksiantaja surmasi Seppälän.

Eila Honkavuori kertoo, että Ilveskivi ja Rahnasto olivat napit vastakkain Laajasalon alueen kaavasta. Rahnasto ei pannut painoa ympäristönsuojelulle. Honkavuoren mukaan Rahnaston on huhuttu saaneen lahjuksia: mieleisen kaavoituspäätöksen saaneet yrittäjät ovat tilanneet turvajärjestelyt Rahnastolta.

Kallio alkaa epäillä Rahnastoa Ilveskiven pahoinpitelyn toimeksiantajaksi ja Seppälän surmaajaksi, mutta Espoon poliisin johto torjuu yhteyden ja määrää lopettamaan Ilveskiven surman tutkinnan. Myöhemmin Taskinen paljastaa, että häntä on painostettu uhkaamalla viedä hänen päivähoidon suunnittelijana työskentelevän vaimonsa Tertun työpaikka.

Kallion perheen omakotitalon postilaatikkoon on asennettu pommi. Postilaatikolle ehtii ensimmäisenä Einstein-kissa, joka loukkaantuu räjähdyksessä. Räjähdystä tutkii KRP:n ylikonstaapeli Muukkonen. Muukkonen ottaa vakavasti Kallion epäilyn yhteydestä Rahnastoon, eivätkä häntä sido Kallion esimiesten määräykset.

Edellisessä kirjassa Tuulen puolella kuvatussa rikoksesta istuva Mikke Sjöberg antaa Kalliolle vankilassa kuulemansa tiedon, että pommin asettaminen on tilattu Jani Väinölältä. Väinölän asunnosta löytyy räjähteitä, ja Anu Wang ja Liisa Rasilainen saavat tämän tunnustamaan rikos pelottelemalla kostolla vankilassa. Väinölä kertoo, ettei tuntenut toimeksiantajaa.

Suvi Seppälä ottaa yhteyttä Rahnastoon ja kutsuu paikalle Kallion. Rahnasto väittää kaikkea sattumaksi. Suvi käy Rahnaston kimppuun, ja molemmat viedään poliisilaitokselle. Siellä Väinölä tunnistaa toimeksiantajakseen Rahnaston. Rahnastoa kuulustellaan, mutta hänet päästetään vapaaksi,

Rahnaston syyllisyydestä saadaan tekniset todisteet. Hänet saadaan kiinni, kun hän yrittää paeta väärällä passilla Viroon. Kalliolle selviää, että Rahnastolle on antanut vihjeen paeta ja tietoja aiemmista tutkinnan vaiheista joku poliisijohdista, ja syylliseksi paljastuu atarijaoksen esimies Laine.

Teoksen lopussa Koivu ja Anu Wang muuttavat yhteen. Heidän tupaantuliaisissaan Kallio sopii Taskisen kanssa ja päättää tehdä Antin kanssa toisen lapsen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.