Maria Kallio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maria Kristiina Kallio on useimmissa Leena Lehtolaisen rikoskirjoissa esiintyvä päähenkilö, joka on ammatiltaan poliisi. Maria Kallio -kirjojen pohjalta on myös tehty tv-sarja Rikospoliisi Maria Kallio, joka sai ensiesityksensä MTV3:lla vuonna 2002.

Kallion poliisikollegoja ovat mm. Jyrki Taskinen, Pekka Koivu, Ville Puupponen, vietnamilaislähtöinen Anu Wang(-Koivu, solmittuaan avioliiton Pekka Koivun kanssa) sekä Pertti Ström, joka tekee itsemurhan kirjassa Tuulen puolella (1998). Juhani Palo sai surmansa romaanissa Luminainen (1996) sattuneessa panttivankidraamassa. Kalliolla on aviomiehensä Antti Johannes Sarkelan (molemmat pitivät sukunimensä) kanssa lapset Iida ja Taneli. Antilla oli kissa Einstein. Antti on matemaatikko ja soittaa harrastuksekseen klassista pianoa. Muihin kirjoissa toistuvasti esiintyviin henkilöihin kuuluvat mm. Kallion sisarukset, entiset rakkaudet Johnny ja Kristian, ystävä Leena sekä velipuolensa Juha Merivaaran taposta tuomittu purjehtija Mikke Sjöberg, jonka kanssa Kallio on ystävystynyt.

Kallio on alun perin kotoisin kuvitteellisesta Arpikylän kaivoskaupungista Pohjois-Karjalasta.[1] Arpikylä kuvataan tylsähköksi tuppukyläksi, jonka nimi on Simon & Garfunkelin kappaleesta "Scarborough Fair" tuleva vitsi.[2] Kalliolla on sisarukset Eeva ja Helena. Hänen opettajavanhempansa olivat aina toivoneet itselleen poikalasta, ja sarjassa tuodaan monesti esille, kuinka Maria oli lapsuudestaan ottanut perheen "pojan" roolin. Tästä kertoo hänen myöhempi ammatinvalintansakin. Hän pelasi teini-iässään jalkapalloa ikäistensä poikien kanssa ja soitti punk-yhtyeessä. Hän ihastui noin 15-vuotiaana arpikyläläiseen Jarmo "Johnny" Miettiseen, johon hän törmää uudelleen kirjassa Kuparisydän (1995). Tilapäisesti Arpikylän nimismiehenä toimiva Maria Kallio tuntee yhä jonkin asteista kiinnostusta Johnnya kohtaan, vaikka hänellä on jo vakituinen suhde Antti Sarkelan kanssa. Leena Lehtolainen on itse opettajaperheen tytär Outokummun kaivoskaupungista.

Maria Kallio tutustui Antti Sarkelaan ensimmäisen murhajuttunsa yhteydessä (Ensimmäinen murhani, 1993). Antti oli jopa epäiltynä ystävänsä Jukka Peltosen surmasta Vuosaaressa.

Maria Kallio on opiskellut oikeustiedettä. Hän saa Rivo satakieli -romaanin lopussa kuusi viikkoa sairauslomaa jouduttuaan mm. Lulu Nightingale -nimisen julkkisprostituoidun murhasta syytetyn maankuulun talk show -miehen ja poliitikko Ilari Länsimiehen raiskaamaksi. Maria saa myös uudeksi ystäväkseen surmapaikalla olleen pappi Terhi Pihlajan.

Maria Kallion esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Näissä kirjoissa Maria Kallio esiintyy sivuhenkilönä:
    • Tappava säde (1999)
    • Sukkanauhatyttö ja muita kertomuksia (2001)
    • Viimeinen kesäyö (2006)

Muut mediat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rikospoliisi Maria Kallio on vuonna 2003 valmistunut 13-osainen MTV3:n televisiosarja, jossa Maria Kalliota esittää Minna Haapkylä. Sarja perustuu neljään romaaniin: Kuolemanspiraali, Tuulen puolella, Ennen lähtöä ja Luminainen. Sillä oli keskimäärin 1,3 miljoonaa katsojaa ensimmäisellä esityskerralla. Sarja esitettiin uusintana kesällä 2009.[3]

TV1:n Kotikatsomossa nähdyssä televisioelokuvassa Tappava säde (2002) Maria Kalliota esittää Outi Mäenpää. Dekkarista Veren vimma on tehty FST:llä nähty ruotsinkielinen tv-sarja, joka esitettiin syksyllä 2007.

Radio ja teatteri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radioteatterin Kylmä toukokuu -kuunnelmassa (2002) Mariaa esittää Vuokko Hovatta; 4-osainen kuunnelma perustui dekkareihin Kuolemanspiraali ja Tuulen puolella. Teatterisovitukset on tehty romaaneista Kuparisydän (Outokummun Vanha Kaivos; 1997–1998) ja Ennen lähtöä (Jyväskylän kaupunginteatteri, 2003).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]