Energija

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee avaruustoimintayhtiötä. Energija (raketti) käsittelee kantorakettia

RKK Energija (ven. Ракетно-космическая корпорация «Энергия» имени С. П. Королёва, Raketno-kosmitšeskaja korporatsija ”Energija” imeni S. P. Koroljova) on venäläinen avaruusteknologiayhtiö. Yhtiö kantaa alkuperäisen pääsuunnittelijansa Sergei Koroljovin nimeä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin 16. toukokuuta 1946 Josef Stalinin johtamassa Neuvostoliitossa. Sen alkuperäinen nimi oli OKB-1, Opytnoje Konstruktorskoje Bjuro 1 ("Kokeellinen suunnittelutoimisto 1"). Se kuului NII-88-organisaatioon (ven. ОКБ-1 НИИ-88). Organisaation nimi oli myöhemmin myös TsKBEM, NPO Energija ja S. P. Koroljov RKK Energija.

Neuvostoliiton aikana yhtiö toimi pääosin suunnittelutoimistona, ja tehtaat, jotka valmistivat sen tuotteet, olivat vain löyhästi sen kontrollissa. Tilanne vastasi nykyistä länsimaista brandinhaltijan ja sen tuotteen sopimusvalmistajan suhdetta, jossa sopimusvalmistajatehdas valmistaa myös kilpailevien brandien tuotteita.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koroljov johti OKB-1:tä vuodet 1946–1966. Hänen seuraajiaan olivat Vasili Mišin (1966–1974), Valentin Gluško (1974–1989) ja Juri Semjonov (1989–2005).

Vuosina 2005-2007 yhtiötä on johti Nikolai Sevastjanov. Hänet erotettiin, koska hän oli kasvattanut yhtiön velkaa täten luoden ulkomaalaisomistuksen uhan. Heinäkuussa 2007 uudeksi johtajaksi (predsedatel) ja pääsuunnittelijaksi valittiin tuolloin 57-vuotias Vitali Lopota.[1]

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toimintansa aikana yhtiö on ollut mukana mm. seuraavissa hankkeissa:

Nykyisiä tuotteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiön nykyisiin tuotteisiin kuuluvat mm.

RKK Energijan museo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

RKK Energijan museo on yhtiön avaruustekniikkamuseo, joka kattaa suuren osan Neuvostoliiton avaruushistoriasta. Se sijaitsee Koroljovin kaupungissa Moskovan lähellä yhtiön tehtaan tiloissa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Finances may threaten Soyuz construction Space Daily 27.10.2008
  2. RKK Energija -museon sivut (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]