Vasili Mišin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vasili Pavlovitš Mišin (ven. Васи́лий Па́влович Ми́шин, 18. tammikuuta 191710. lokakuuta 2001) oli venäläinen raketti-insinööri, joka vaikuttivat suuresti avaruuslentojen toteutumiseen.[1]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mišin oli vielä opiskeluikäinen Stalinin puhdistusten iskiessä vuonna 1937 moniin muihin raketti-insinööreihin. Valmistuttuaanhän toimi Neuvostoliiton aseteollisuudessa rakettitekniikan parissa toisen maailmansodan aikana. Mišin oli ensimmäisten joukossa tutkimassa Saksan V2-ohjuksia sodan loputtua. Tällöin hän toimi suoraan Sergei Koroljovin alaisuudessa yhtenä R-7-ohjuksen, Sputnikin ja Vostok-aluksen pääsuunnittelijoista.

Mišinistä tuli OKB-1:n johtaja, kun Koroljov kuoli äkillisesti vuonna 1966. Hän joutui johtamaan Neuvostoliiton miehitettyä kuulentoa varten suunniteltavan N1-raketin kehitystyötä. Tämä hanke, 5- tai 6-vaiheinen kantoraketti, jossa oli satoja rakettimoottoreita, perustui yleensä väärään ajatukseen, että kantoraketin nostokykyä voi kasvattaa samalla teknologialla skaalaamalla laitetta suuremmaksi. Kaksi koelaukaisua tai muuta testiä laukaisualustalla päätyi räjähdyksiin 1960–1970-lukujen vaihteessa. Eräs syy oli, ettei Mišinillä ollut samanlaista kykyä vaatia ja saada lisärahoitusta suurhankkeelle. Hän ei myöskään ollut intuitiivinen insinöörijohtaja, joka löytää oikean kehityssuunnan rajallisen tiedon varassakin.

Valentin Gluško syrjäytti Mišinin vuonna 1974, jonka jälkeen hän siirtyi opettajaksi ja tutkijaksi toimien Moskovan ilmailuinstituutin rakettiosaston johtajana.

Vasili Mišin sai Neuvostoliiton sankari -kunniamerkin työstään avaruusohjelman hyväksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]