Elokuva Kiinassa

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näyttelijä Tan Xinpei, "Battle of Dingjunshan", 1905

Kiinalainen ja kiinankielinen elokuva voidaan jakaa historiallisin perustein kolmeen pääosaan: Hongkong, Mannerkiina ja Taiwan. Vuodesta 1949 lähtien viime aikoihin saakka manner-Kiinan elokuvateollisuus on ollut Kiinan kommunistisen puolueen valvonnassa ja hallinnassa. Edelleen joitain poliittisesti painottuneita elokuvia saatetaan sensuroida tai kieltää kokonaan.lähde? Valtaosa manner-Kiinan elokuvista on tehty mandariinikiinaksi. Hongkongissa valtakieli on kantoninkiina. Elokuvien tuonti Kiinaan on valtiollisen China Film Groupin tytäryhtiön China Film Import & Export Corporationin monopoli. Elokuvien vienti ja kaupallinen levittäminen ulkomaille on verrattain vapaata, myös Kiinassa kiellettyjen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen kerran elokuva esitettiin Kiinassa 11. elokuuta 1896 Shanghaissa osana varieteenäytöstä. Ensimmäinen kiinalainen "elokuva" on Beijingin oopperan "Battle of Dingjunshanin" filmatisointi marraskuussa 1905, mutta varsinainen elokuvateolliisuus alkoi muotoutua vasta yli 10 vuotta myöhemmin. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martin Geiselmann: Chinese Film History - A Short Introduction (pdf) The University of Vienna - Sinologie Program. 2006. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.