Ekvivalenssiperiaate

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ekvivalenssiperiaateella (ekvivalenssi, yhtäpitävä, täydellinen vastaavuus) tarkoitetaan pääasiallisesti Albert Einsteinin käyttöön ottamaan käsitettä, jonka mukaan gravitaation aiheuttama voima ja kiihtyvyyden seurauksena tunnettu voima on sama (havaitsija on ei-inertiaalikoordinaatistossa).[1] Sillä voidaan myös tarkoittaa Kopernikuksen ideaan, että fysiikan lakien pitää olla voimassa kaikkialla maailmankaikkeudessa, tai että inertia- ja gravitaatiomassat ovat samat.[2]

Ekvivalenssiperiaatetta on testattu hyvin tarkasti. Loránd Eötvösin vuonna 1908 tekemän kokeellisen mittauksen torsiovaa'an avulla sai selville, että ekvivalenssiperiaate on voimassa ainakin yhden miljardisosan tarkkuudella. Myöhemmillä mittauksilla on saatu selville, että periaate on voimassa vielä muutaman triljoonasosan tarkkuudessakin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Greene, Brian: Kosmoksen rakenne: Avaruus, aika ja todellisuus, s. 76. (Alkuteos: The Fabric of Cosmos: Space, Time and the Texture of Reality, 2004.) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita, 2005. ISBN 952-5202-83-6.
  2. http://www.kolumbus.fi/aksu/vuorovaikutukset.html
Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.