Karl Schwarzschild

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karl Schwarzschild
Henkilötiedot
Syntynyt9. lokakuuta 1873
Frankfurt am Main, Saksan keisarikunta
Kuollut11. toukokuuta 1916
Potsdam, Saksan keisarikunta
Kansalaisuus Saksan keisarikunta Saksalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Münchenin yliopisto
Väitöstyön ohjaaja Hugo von Seeliger
Instituutti Wienin yliopisto
Göttingenin yliopisto
Potsdamin observatorio
Oppilaat Alfred Brill
Arnold Kohlschütter
Albert von Brunn
Tutkimusalue Fysiikka, tähtitiede
Tunnetut työt Mustien aukkojen ennustaminen
Schwarzschildin säde

Tähtitieteilijä Martin Schwarzschild on hänen poikansa

Karl Schwarzschild (9. lokakuuta 1873 Frankfurt am Main11. toukokuuta 1916 Potsdam)[1] oli saksalainen matemaatikko, fyysikko ja tähtitieteilijä. Hänet tunnetaan parhaiten työstään yleisen suhteellisuusteorian ja astrofysiikan parissa. Hän ratkaisi ensimmäisenä Einsteinin yhtälöiden tarkat ratkaisut vain muutama viikko sen jälkeen, kun Albert Einstein oli julkaissut ne.[2] Schwarzschildin laskut ennustivat mustien aukkojen olemassaolon.[2]

Schwarzschild syntyi Frankfurt am Mainissa vuonna 1873. Hänen vanhempansa olivat Henrietta Sabel ja Moses Martin Schwarzschild. Varakkaaseen juutalaiseen perheeseen kuului hänen lisäkseen neljä poikaa ja yksi tyttö. Perheen kanssa asuivat yhdessä myös muutamia taiteesta – lähinnä musiikista ja maalauksista – kiinnostuneita sukulaisia. Schwarzschildista tuli sukunsa ensimmäinen tieteilijä.[1]

Schwarzschild kävi koulua Frankfurtin juutalaisessa koulussa, kunnes täytti 11 vuotta ja jatkoi opintojaan frankfurtilaisessa lukiossa. Näihin aikoihin hän kiinnostui tähtitieteestä. Hän alkoi säästää taskurahansa erilaisia välineitä varten, jotta voisi itse rakentaa kaukoputken. Hänen isällään oli filantrooppisen akatemian professorin J. Epsteinin kanssa läheinen ystävyyssuhde. Epstein omisti myös oman observatorion, ja tätä kautta Schwarzschild tutustui Epsteinin poikaan Paul Epsteiniin, joka oli häntä kaksi vuotta vanhempi.[1] Epsteinistä ja Schwarzschildista tuli hyvät ystävät ja he harrastivat yhdessä tähtitiedettä. Schwarzschild oppi samalla soveltavampaa matematiikkaa Epsteiniltä. Epsteinin ansiosta hän kiinnostui entistä enemmän tähtitieteestä. Jo 16-vuotiaana, opiskellessaan yhä lukiossa, hän julkaisi kaksi artikkelia kaksoistähtien radoista.[3][1] Artikkelit julkaistiin saksalaisessa Astronomische Nachrichten -lehdessä.

Opiskeluvuodet ja aikuisikä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwarzschild opiskeli vuodet 1891–1893 Strasbourgin yliopistossa, minkä jälkeen hän siirtyi Müncheniin. Siellä hän sai tohtorin arvon Hugo von Seeligerin ohjaamana vuonna 1896 Henri Poincarén teorioiden tutkimisesta. Hän työskenteli vähän aikaa Wienin observatoriossa, ja vuonna 1901 hänet nimitettiin professoriksi Göttingenin yliopistoon, jossa hän pääsi työskentelemään kuuluisien tiedemiesten, kuten Hermann Minkowskin ja David Hilbertin kanssa. Kahdeksan vuoden jälkeen Schwarzschild siirtyi Potsdamiin observatorion johtajaksi. Vuodesta 1912 hän oli Preussin tiedeakatemian jäsen. Göttingenin aikanaan hän kehitti menetelmiä tähtien magnitudien mittaamiseksi valokuvista.[3] Hän tutki myös spektroskopiaa ja säteilyn vaikutusta tähtien energian kuljetuksessa.lähde?

Schwarzschild liittyi Saksan armeijaan vapaaehtoisena ensimmäisen maailmansodan syttyessä. Hän palveli sekä itä- että länsirintamalla ja yleni tykistön luutnantiksi. Palvellessaan vuonna 1915 Venäjällä hän kirjoitti yhteensä kolme tieteellistä artikkelia, joista kaksi käsitteli suhteellisuusteoriaa. Niissä hän ratkaisi Einsteinin kenttäyhtälöt yksittäisen massapisteen tapauksessa ja johti arvon mustan aukon säteelle, joka tunnetaan nykyään Schwarzschildin säteenä.lähde?

Myöhemmät vuodet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schwarzschild kuoli vain 42-vuotiaana ollessaan uransa huipulla. Varhaisen kuolemansa takia hän ei saanut kovinkaan paljoa huomionosoituksia, mutta hän kuului kuitenkin Göttingenin tiedeseuraan, Saksan tiedeakatemiaan sekä ulkomaalaisena jäsenenä Royal Astronomical Societyyn. Schwarzschildille on myös myönnetty postuumeja huomionosoituksia.lähde?

  1. a b c d Karl Schwarzschild MacTutor Biography. Arkistoitu 6.12.2007. Viitattu 25.11.2007. (englanniksi)
  2. a b Painovoima hanskassa mutta hakusessa Tiede.fi. Viitattu 25.11.2007. [vanhentunut linkki]
  3. a b Hannu Karttunen: Schwarzschild, Karl (1873–1916) Ursa. Viitattu 25.11.2007.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]