Fridmanin–Lemaîtren–Robertsonin–Walkerin metriikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Fridmanin–Lemaîtren–Robertsonin–Walkerin metriikka (lyh. FLRW) on eräs yleisen suhteellisuusteorian kenttäyhtälöiden tarkka ratkaisu. Se kuvaa homogeenisen ja isotrooppisen maailmankaikkeuden laajenemisen tai kutistumisen. Kirjoitettuna pallokoordinaatistossa ja valitun signatuurin ollessa +---, FLRW-metriikka on

Tässä c on valonnopeus, t aika ja r, θ ja φ pallokoordinaatiston koordinaatit. Kerroin a(t) on niin kutsuttu skaalatekijä, joka riippuu ajasta ja jota voidaan jossakin mielessä ajatella analogisena maailmankaikkeuden läpimitalle. Kerroin k puolestaan kuvaa avaruuden yleistä geometriaa ja se voi saada arvot 0 tai ±1 riippuen siitä onko avaruus laakea, hyperbolinen vai parabolinen.

Historiallisten ja maantieteellisten painotusten mukaan metriikasta käytetään myös nimityksiä Fridmann–Robertson–Walker (FRW) tai Robertson–Walker (RW) tai Fridman–Lemaître (FL). (Huomaa Fridmanin nimen englanninkielinen translitterointi.) Kaikissa tapauksissa kyseessä ovat samat neljä tieteilijää eli Aleksandr Fridman, Georges Lemaître, Howard Percy Robertson ja Arthur Geoffrey Walker.

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.