Ektenia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ektenia (kreikaksi ekténia eli verkkaisuus) on ortodoksisessa jumalanpalveluksissa vuorolukuna lausuttava rukoussarja, joka koostuu lyhyistä anomuksista. Anomusten välillä lauletaan rukous "Herra armahda" tai "Anna Herra". Ektenian anomukset lausuu yleensä diakoni. Ajatuksena on että seurakunta rukoilee yhdessä esilukijan - papin tai diakonin - lausumin sanoin.

Liturgian, ehtoollisjumalanpalveluksen alussa oleva suuri ektenia muistuttaa etäisesti läntisten kirkkojen messun Kyrie-osaa joka on itse asiassa jäänne kirkon alkuaikojen yhteisestä esirukouksesta, josta Kyrie-hymnissä on jäljellä vain seurakunnan laulettavaksi tai sanottavaksi tarkoitettu akklamaatio; Kyrie, eleison.[1]

Suuren eli Rauhan ektenian ohella on olemassa useita muitakin: pieni ektenia, hartauden ektenia, anomusektenia ja litanian ektenia. Suuren ektenian lisänimi tulee siitä, että sen ensimmäisessä osiossa rukoillaan rauhaa korkeudesta ja sieluille pelastusta. Toisessa osiossa rukoillaan rauhaa koko maailmalle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikki Kotila: Liturgian lähteillä Johdatus jumalanpalveluksen historiaan ja teologiaan., s. 182. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19103-5.
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.