Edison Chen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edison Koon-hei Chen
Edison Chen vuonna 2005.
Edison Chen vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt7. lokakuuta 1980 (ikä 40)
Ammatti näyttelijä, muusikko, tuottaja, yrittäjä, muotisuunnittelija
Muusikko
Aktiivisena 1999–2008; 2010–
Tyylilajit Hongkong -hip hop, kiinalainen hip hop, cantopop
Levy-yhtiöt Tarrat Clot Media Division (2007–2008)
EEG (2000–2005)
Aiheesta muualla
www.clotinc.com

Edison Koon-hei Chen (s. 7. lokakuuta 1980) on kanadalaissyntyinen näyttelijä, muusikko, tuottaja, yrittäjä, ja muotisuunnittelija. 21. helmikuuta 2008 Chen kertoi aikovansa jättää "lopullisesti" Hongkongin viihdeteollisuuden seksikuvaskandaalin seurauksena. Vuonna 2010 hän ilmoitti tekevänsä paluun uralleen, mutta ei ole vielä ilmoittanut palaavansa Hongkongin elokuvateollisuuteen.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chen syntyi Vancouverissa, Brittiläisessä Kolumbiassa, Kanadassa, kiinalaistaustaisille vanhemmille (isä on liikemies Edward Chen). Hän on ⅛ portugalilaista syntyperää. Hän oli oppilaana R.C. Palmer Secondary Schoolissa Richmondissa, Brittiläisessä Kolumbiassa, ja osallistui myös Hongkongin kansainväliseen kouluun. Hän oli samalla kymppiluokalla kuin näyttelijä Nicholas Tse. Hänen äidinkielensä on englanti, mutta hän pystyy puhumaan ja laulamaan myös kantoniksi ja mandariiniksi sekä käymään keskusteluja japaniksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1999 kykyjenetsijä lähestyi Cheniä Hongkongissa. Hän kysyi silloin 19-vuotiasta Cheniä ohjaamaan kaupallista elokuvaa. Chenin ura alkoi japanilaisesta elokuvasta Dead or Alive 2: Birds. Hän teki Hongkong elokuvadebyyttinsä vuonna 2000 yhtiön Gen-Y Cops kanssa.

Chen näytteli monissa elokuvissa kuten Infernal Affairs, Internal Affairs II, Initial D ja Dog Bite Dog. Laajentaakseen näkyvyyttään maailmalla hän näytteli myös japanilaisessa draamassa Under the Same Moon. Elokuvassa Kauna 2 hän teki hänen Amerikan-debyyttinsä journalistin roolissa vuonna 2006. Sen jälkeen hänelle tarjottiin pientä roolia elokuvassa Hurjapäät: Tokio Drift, mutta hän kieltäytyi.

Hänen viimeinen elokuvansa Hongkongissa on The Sniper, joka kuvattiin ennen Chenin valokuvaskandaalia. Hän myös kuvasi cameo-huligaanista kertovan The Dark Knightin mutta koska skandaali tuli, hänen roolinsa supistettiin ja nähtiin hyvin lyhyesti vastaanottovirkailijan sijassa. Jotkut raportit toteavat, että hänet oli alun perin valittu näyttelemään Lauta, vioittuneen Kiinan kirjanpitäjää, jonka esitti Chin Han. Hän ilmoitti paluunsa Aasian Amerikkalaiseen elokuvaan nimeltä Almost Perfect.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 internetissä levisi pornahtavia valokuvia useista julkkiksista. Chen tunnusti ottaneensa kuvat, mutta sanoi ettei ollut levittänyt niitä. Levittäjiksi epäiltiin tietokoneliikettä, jossa Chenin kannettava tietokone oli ollut korjattavana.[1] Tietokoneliikkeen työntekijä todettiin myöhemmin syylliseksi.[2] Chenillä on kaksi isosiskoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Star apologises over sex photos 2008. BBC. Viitattu 25.1.2014.
  2. Guilty verdict in HK sex scandal 2009. BBC. Viitattu 25.1.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]