Duke Kahanamoku

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Duke Kahanamoku

Duke Paoa Kahinu Mokoe Hulikohola Kahanamoku (24. elokuuta 1890, Honolulu - 22. tammikuuta 1968), lempinimeltään "The Big Kahuna", oli Havaijilla syntynyt yhdysvaltalainen lainelautailija ja uinnin olympiavoittaja. Kahanamokua pidetään yleisesti nykyaikaisen lainelautailun "isänä"lähde?.

Nimi "Duke" ei ole arvonimi eikä lempinimi vaan hänet oli nimetty isänsä mukaan. Isä Duke oli saanut nimen synnyttyään samaan aikaan vuonna 1869 kun Edinburghin herttua (duke) prinssi Alfred vieraili Havaijilla.

Uintisaavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1911 Kahanamoku ui 11. elokuuta Honolulussa 100 jaardin maailmanennätyksen 55,4, joka paransi vanhaa ennätystä peräti 4,6 sekuntia. Hän rikkoi myös 220 jaardin ennätyksen ja sivusi 50 jaardin ennätystä. Amateur Athletic Union (AAU) ei uskonut ennätyksiä ja hyväksyi ne vasta vuosia myöhemmin.

Vuoden 1912 olympialaisissa Kahanamoku osallistui 100 metrin vapaauintiin, jossa hän teki karsintaerissä uuden maailmanennätyksen. Finaalissa hän oli niin ylivoimainen, että hänellä oli aikaa pysähtyä puolimatkassa ja katsoa taakseen. Kahanamoku voitti silti kultaa kahden metrin erolla. Hän voitti kisoissa myös hopeaa 4x200 metrin vapaauintiviestissä.

Vuoden 1920 olympialaisissa Kahanamoku puolusti 100 metrin voittoaan menestyksekkäästi ja voitti kultaa myös viestijoukkueen kanssa. 100 metrillä Kahanamoku sivusi omaa maailmanennätystään semifinaalissa ja rikkoi sen finaalissa. Finaali kuitenkin määrättiin uitavaksi uudelleen, mutta Kahanamoku oli edelleen voittaja. Vuoden 1920 kisoissa hän oli myös Yhdysvaltojen vesipallojoukkueen jäsen.

Seuraavissa kisoissa 1924 Pariisissa hän sai hopeaa 100 metrillä häviten Johnny Weissmullerille. Pronssia otti hänen veljensä Samuel Kahanamoku.

Lainelautailijana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympialaisten välissä ja lopetettuaan olympiauransa Kahanamoku kiersi ympäri maailmaa antamassa uintinäytöksiä sekä esittelemässä lainelautailua - lajia, joka siihen asti oli tunnettu vain Havaijilla. Kahanamokun mukana lajista tuli tunnettu muun muassa Australiassa.

Kahanamoku on valittu sekä uinnin että lainelautailun Hall Of Fameen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]