Don Juan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista mieshahmoa. ”Don Juan” on myös hahmo Carlos Castanedan kirjoissa.
Don Juan

Don Juan (italiaksi Don Giovanni) on kuvitteellinen mieshahmo, naistenmiehen ja viettelijän arkkityyppi, jota on käytetty useasti muun muassa kirjallisuudessa, säveltaiteessa ja elokuvissa.

Don Juanin legendassa hän viettelee, raiskaa tai tappaa yläluokkaisen perheen nuoren tytön ja surmaa myös tämän isän. Myöhemmin Don Juan kohtaa isän patsaan hautausmaalla ja kutsuu tämän luokseen illalliselle. Kutsun patsas ottaa vastaan mielellään. Illalliselle isän henki saapuu Don Juanin kuoleman airuena. Patsas pyytää saada puristaa Don Juanin kättä ja kun Don Juan ojentaa kätensä, hänet vedetään helvettiin.

Useimpien tutkijoiden mukaan ensimmäinen kirjoitettu Don Juan -tarina on Tirso de Molinan El burlador de Sevilla y convidado de piedra (”Sevillan viettelijä ja kivinen vieras”). Se on julkaistu painetussa muodossa vuonna 1630. [1] Tarina on kuitenkin esiintynyt Espanjassa jo vuonna 1615.

Don Juan kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Otavan suuri ensyklopedia, 9. osa (Sukunimi – turbiini), s. 7196, art. Tirso de Molina. Otava, 1981. 951-951-1-05957-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.