Don Juan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellista mieshahmoa. ”Don Juan” on myös Carlos Castanedan kirjoissaan käyttämä pseudonyymi intiaanivanhuksesta, jonka Castaneda väittää opettaneen häntä.

Don Juan (italiaksi Don Giovanni) on kuvitteellinen mieshahmo, naistenmiehen ja viettelijän arkkityyppi, jota on käytetty useasti muun muassa kirjallisuudessa, säveltaiteessa ja elokuvissa.

Don Juanin legendassa hän viettelee, raiskaa tai tappaa yläluokkaisen perheen nuoren tytön ja surmaa myös tämän isän. Myöhemmin Don Juan kohtaa isän patsaan hautausmaalla ja kutsuu tämän luokseen illalliselle. Kutsun patsas ottaa vastaan mielellään. Illalliselle isän henki saapuu Don Juanin kuoleman airuena. Patsas pyytää saada puristaa Don Juanin kättä ja kun Don Juan ojentaa kätensä, hänet vedetään helvettiin.

Useimpien tutkijoiden mukaan ensimmäinen kirjoitettu Don Juan -tarina on Tirso do Molinan El burlador de Sevilla y convidado de piedra (”Sevillan pilkkaaja ja kivinen vieras”). Se on julkaistu (lähteestä riippuen) ensimmäisen kerran vuosien 1620–1635 välisenä aikana. Tarina on kuitenkin esiintynyt Espanjassa jo vuonna 1615.

Don Juan kulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.