Dionysios Traakialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dionysios Traakialainen (m.kreik. Διονύσιος ὁ Θρᾷξ, Dionysios ho Thraks, lat. Dionysius Thrax; noin 17090 eaa.) oli antiikin kreikkalainen hellenistisen ajan grammaatikko, joka asui ja jonka on arveltu myös työskennelleen Aleksandriassa ja myöhemmin Rhodoksella.

Ensimmäistä olemassa olevaa kreikan kielioppia Tekhnē grammatikē (Τέχνη γραμματική) pidetään joskus Dionysioksen tekemänä, mutta nykyisin monet tutkijat ovat sitä mieltä, ettei teos kokonaan kuulu hänen tekemiinsä, koska se on suurelta osin hyvin tekninen, mutta alun muutama jakso on kirjallisempi ja ne muistuttavat enemmän toisen vuosisadan aleksandrialaista perinnettä. Teos käsittelee lähinnä kreikan kielen morfologista kuvausta, ja siitä puuttuu kokonaan syntaksi. Teos on käännetty armeniaksi ja syyriaksi kristillisen ajan alussa.

Dionysios määrittelee grammatiikan teoksensa alussa ”runoilijoiden ja prosaistien yleisten käytäntöjen käytännölliseksi tiedoksi”. Niinpä Dionysios, kuten samanaikaiset aleksandrialaiset oppineet, jotka editoivat Attikan murteella kirjoitettuja tekstejä ja Homeroksen teoksia, kantoi huolta klassisen kreikkalaisen kirjallisuuden opettamisen helpottamisesta yleisölle, joka puhui koinee-kreikkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Robins, R. H.: A Short History of Linguistics. Indiana University Press, 1967. ISBN 0-253-35210-X.
  • Di Benedetto, V.: At the Origins of Greek Grammar. Glotta, 1990, 68. vsk, s. 19–39.
  • Lallot, J.: La grammaire de Denys le Thrace. 2. p.n 2003. Paris: CNRS Éditions, 1998.
  • Robins, R. H.: ”The Technē Grammatikē of Dionysius Thrax in historical perspective”. Teoksessa Swiggers, P. & van Hoecke, W. (eds.): Mots et parties du discours. Leuven: Leuven University Press, 1987.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]