Dionysios Traakialainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dionysios Traakialainen (Διονύσιος ὁ Θρᾷξ, lat. Dionysius Thrax; noin 17090 eaa.) oli hellenistisen ajan grammaatikko, joka asui ja jonka on arveltu myös työskennelleen Aleksandriassa ja myöhemmin Rodoksella.

Ensimmäistä olemassa olevaa kreikan kielioppia (Tékhnē grammatiké) pidetään joskus Dionysioksen tekemänä, mutta nykyisin monet tutkijat ovat sitä mieltä, ettei teos kokonaan kuulu hänen tekemiinsä, koska se on suurelta osin hyvin tekninen, mutta alun muutama jakso on kirjallisempi ja ne muistuttavat enemmän toisen vuosisadan aleksandrialaista perinnettä. Teos käsittelee lähinnä kreikan kielen morfologista kuvausta, ja siitä puuttuu kokonaan syntaksi. Teos on käännetty armeniaksi ja syyriaksi kristillisen ajan alussa.

Dionysios määrittelee grammatiikan Tékhnēn alussa ”runoilijoiden ja prosaistien yleisten käytäntöjen käytännölliseksi tiedoksi”. Niinpä Dionysios, kuten samanaikaiset aleksandrialaiset oppineet, jotka editoivat Attikan murteella kirjoitettuja tekstejä ja Homeroksen tekstejä, kantoi huolta klassisen kreikkalaisen kirjallisuuden opettamisen helpottamisesta yleisölle, joka puhui koineen kreikkaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiaineisto
Wikiaineistoon on tallennettu tekstiä aiheesta:
  • Dionysios Thrax, Tékhnē grammatiké
  • Robins, R. H. A Short History of Linguistics (Indiana UP, 1967). (ISBN 0-253-35210-X)
  • Robins, R. H. The Technē Grammatikē of Dionysius Thrax in historical perspective. In P. Swiggers, W. van Hoecke (Eds.), Mots et parties du discours. Leuven: Leuven University Press, 1987.
  • V. Di Benedetto, "At the Origins of Greek Grammar," Glotta 68 (1990): 19–39.
  • J. Lallot, La grammaire de Denys le Thrace, Paris: CNRS Éditions, 1998 (2. p.n 2003).