Dimaš Qudajbergen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Dimaš Qudajbergen
Dimash Kudaibergen vuonna 2019.
Dimash Kudaibergen vuonna 2019.
Henkilötiedot
Koko nimi Dinmukhamed Kanatuly Kudaibergen
Syntynyt24. toukokuuta 1994 (ikä 29)
Aqtöbe, Kazakstan
Ammatti laulaja
Muusikko
Taiteilijanimi Dimash Kudaibergen
Laulukielet kazakki, venäjä, englanti, mandariinikiina
Tyylilajit crossover: klassinen/pop, pop, etno, folk
Soittimet dombra, piano, rummut, kitara
Aiheesta muualla
en.dimashnews.com

Dimash Kudaibergen eli Dimash (kazakki: Димаш Құдайберген; koko nimi: Дінмұхаммед Қанатұлы Құдайберген, nykykazakki: Dinmuhammed Qanatuly Qudaibergen; s. 24. toukokuuta 1994) on kazakstanilainen laulaja, lauluntekijä ja instrumentalisti, joka soittaa useita soittimia. Hän on opiskellut niin klassista kuin nykymusiikkia yliopistossa. Dimashille tarjottiin paikkaa Astanan oopperassa, mutta hän halusi luoda uraa nykymusiikin parissa yhdistäen klassisia aineksia ja kazakstanilaista perinnemusiikkia popmusiikkiin. Hänet tunnetaan harvinaisen laajasta rekisteristään. Kazakin lisäksi hän puhuu sujuvasti venäjää, mutta hän on esittänyt lauluja kaikkiaan 12 kielellä.

Dimash saavutti suurta suosiota Kazakstanissa ja muissa entisen Neuvostoliiton maissa vuonna 2015 voitettuaan Slavianski Bazaar -kilpailun Vitsebskissä Valko-Venäjällä. Kiinassa hän nousi maineeseen osallistuttuaan “mustana hevosena” (nuorena, tuntemattomana ulkomaalaisena) Hunan TV:n Singer 2017 -kilpailuun sijoittuen toiseksi.

Varhaisvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dimash syntyi 24. toukokuuta 1994 Aqtöbessa Kazakstanissa. Hänen isänsä Kanat Kudaibergenuly Aitbayev ja äitinsä Svetlana Aitbayeva ovat molemmat laulajia; isä on poplaulaja ja äiti oopperalaulaja. He toimivat monissa tehtävissä Aqtöben musiikki- ja kulttuuripiireissä. Isä Kanat johti Aqtöben kulttuurilautakuntaa ja on musiikkituottaja. Äiti Svetlana on Aqtöben filharmonisen yhdistyksen sopraanolaulaja, sosiaalisen ja kulttuurikehityskomitean jäsen, ja Aktöben alueen lasten studion Sazin ohjaaja. Dimash kasvoi hyvin perhekeskeisessä, musikaalisessa perheessä. Hänen isovanhemmillaan oli suuri vastuu hänen varhaiskasvatuksestaan, kazakstanilaisten perinteiden mukaisesti.

Dimash aloitti esiintymisen hyvin varhain, laulaen ja pianoa soittaen. Ensimmäinen lavaesiintyminen oli jo kaksivuotiaana, kun Dimashilla oli pieni rooli paikallisteatterin tuotannossa. Kotonaan Dimash kiinnostui kokeilemaan eri soittimia, ja hänen vanhempansa ja musiikinopettajansa huomasivat, että hänellä on absoluuttinen sävelkorva. Viiden vuoden ikäisenä hän aloitti piano- ja laulutunnit paikallisessa musiikkiopistossa. Dimash lauloi ensimmäisen kerran lavalla samana vuonna eli viisivuotiaana. Vuonna 2000, ollessaan kuusivuotias, Dimash voitti kansallisen pianokilpailun, Ainalayinin.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dimash aloitti piano- ja lauluopinnot viisivuotiaana Aktoben Akhmet Zhubanovin musiikkiopistossa (Akhmet Zhubanov Music College). Hän kävi koulua Gymnasium No. 32 Aktobessa, jossa hän suoritti myös musikaaliopinnot (Broadway Musical master class) vuonna 2009. Dimash opiskeli klassista laulua K. Zhubanovin musiikki-instituutissa (K. Zhubanov University) Aktobessa ja suoritti loppututkinnon  (Classical Music with Major in Vocal, Bel Canto) vuonna 2014. Hän aloitti jazz/pop-opinnot (Contemporary Music, Jazz, Pop) Astanan taideyliopistossa (Kazakh National University of Arts), josta hän valmistui kandidaatiksi 27.6.2018 pääaineenaan laulu (Major in Vocal). Hän opiskeli samassa korkeakoulussa säveltämistä maisteritasolla (Master’s Degree in Composition) ja valmistui kaksi vuotta myöhemmin, 18.6.2020. Hän sai täydet pisteet maisterintutkielmastaan, ja hänelle myönnettiin oikeus musiikin tohtoriopintoihin. Dimash soittaa seitsemää soitinta: pianoa, dombraa, rumpuja, kitaraa, keyboardia, marimbaa ja bayania.

Hän puhuu kazakkia ja venäjää sekä opiskelee englantia ja mandariinikiinaa. Hän on esittänyt lauluja 12 kielellä: kazakiksi, venäjäksi, englanniksi, mandariiniksi, italiaksi, ranskaksi, espanjaksi, saksaksi, serbiaksi, turkiksi, ukrainaksi ja kirgiisiksi.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2010—2014: uran alkuvuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dimash osallistui neljään merkittävään kilpailuun, jotka hän voitti:

  • 2010 Sonorous Voices of Baikonur (Звонкие голоса Байконура), Kazakstan
  • 2012 Zhas Kanat (Жас канат), Kazakstan
  • 2012 Oriental Bazaar (Восточный базар), Ukraina
  • 2013 Meikin Asia (Мейкин Азия), Kirgistan [1]

Arvovaltaisen kansallisen Zhas Kanat -kilpailun voitto vuonna 2012 herätti Kazakstanin kansallisen median huomion Dimashiin laajemmin ensimmäistä kertaa. Dimash voitti kolmipäiväisen kilpailun täysin äänin,180/180 pistettä, ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa. Samana vuonna Dimash julkaisi ensimmäisen itse säveltämänsä teoksen, Körkemim (kazakki: Көркемім, englanniksi Without You). Vuonna 2013 hänet kutsuttiin Denizliin, Turkkiin, vierailevaksi esiintyjäksi gaalaan Türkçevizyon Gala Night. Joulukuussa 2014 Dimash Kudaibergenille myönnettiin valtion nuorison kunniapalkinto, State Youth Prize Daryn.

2015—2016: Slavianski Bazaar, kansainvälisiä esiintymisiä, Unforgettable Day -kiertue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätettyään lukio-opintonsa Dimash esiintyi useissa Euroopan ja Aasian maissa. Vuonna 2015 hänet kutsuttiin Valko-Venäjälle Vitsebskiin Slavianski Bazaar -kilpailuun (valkovenäjä: Славянскі базар у Віцебску) erään järjestäjien edustajan nähtyä hänen live-esityksensä Kazakstanissa. Slavianski Bazaar on vuotuinen kansainvälinen kilpailu nimekkäille laulajille. Dimash voitti tämän kilpailun 13.7.2015 pistein 175/180. Kolmipäiväisen kilpailun kuluessa hän oli sekä raadin että yleisön selvä suosikki. Hän saavutti laajaa tunnustusta raadilta ja kansainväliseltä medialta omilla tulkinnoillaan kazakstanilaisesta kansansävelmästä Daididau (kazakki: Дайдидау), venäläisen Alla Pugachevan tunnetuksi tekemästä laulusta Опять Метель (englanniksi Blizzard Again) sekä ranskalaisen Daniel Balavoinen tunnetuksi tekemästä laulusta SOS d’un terrien en détresse. Raadin puhemies Polad Bülbüloğlu totesi, että Dimash omaa itse asiassa kolme äänityyppiä — matalan (basso) ja keskikorkean (baritoni) sekä tenori altinon (kontratenori), joka on harvinainen äänityyppi — ja käytti niitä kaikkia ammattimaisesti.

Voitettuaan Slavianski Bazaarin Dimash esiintyi säännöllisesti kansallisissa TV-ohjelmissa ja yleisötilaisuuksissa. Tapahtumia, joihin hänet kutsuttiin esiintymään, ovat muun muassa Milanossa Italiassa järjestetty Expo 2015, Kazakstanin kanaatin eli kaanikunnan 550-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetty show Mangilik El, vuoden 2015 Euraasian kansainvälinen elokuvajuhla Almatyssa sekä esiintyminen Astanan Oopperan konsertissa, johon osallistui myös Kiinan presidentti Xi Jinping.

Dimash julkaisi toisen oman sävellyksensä Unforgettable Day (kazakki: Умытылмас Кун) elokuussa 2015. Lokakuussa hän edusti Kazakstania vuoden 2015 ABU TV laulufestivaaleilla Istanbulissa Turkissa. Hän esitti kappaleen Daididau, jolle yleisö taputti seisaaltaan. Marraskuussa hän esiintyi turkkilaiskansojen festivaalin (Mary — Culture and Arts Capital of the Turkic World) päättäjäisjuhlassa Turkmenistanissa.[2]

Dimash julkaisi omaa nimeään kantavan EP:n 1.1.2016. Hän esitti useissa TV-ohjelmissa laulun Аққуым (My Swan) duettona Mayra Mukhammadkyzyn kanssa. Helmikuussa 2016 Euroopan yleisradiounioni EBU valitsi hänen tulkitsemansa kappaleen Daididau edustamaan Kazakstania Maailman Radiopäivän 2016 merkeissä järjestetyssä ohjelmassa Around the World in 80 Minutes of Music, jota esitettiin radiokanavilla ympäri maailman. Maaliskuussa Dimash lauloi vanhempiensa kanssa äitienpäivän konsertissa Astanassa, ja osallistui kansainvälisen äitienpäivän kunniaksi Kremlin palatsissa Moskovassa järjestettyyn konserttiin All Stars for My Beloved. Maalis- ja huhtikuussa hän oli kiertueella Kazakstanin taideyliopiston sinfoniaorkesterin kanssa Wienissä Itävallassa, Mariborissa Sloveniassa sekä Belgradissa Serbiassa esittäen laulut SOS d’un terrien en détresse ja Daididau.

Dimashin ensimmäisellä omalla kiertueella huhtikuusta joulukuuhun 2016 hänellä oli 25 konserttia 25:llä eri paikkakunnalla Kazakstanissa, juhlistaen Kazakstanin itsenäisyyden 25-vuotispäivää, ja lisäksi kaksi konserttia Kazanissa ja Ufassa Venäjällä. Hän nimesi kiertueen Unohtumattomaksi päiväksi (Unforgettable Day) säveltämänsä laulun mukaan. Hän esitti kiertueella monipuolisen valikoiman lauluja eri kielillä.

Heinäkuussa 2016 Dimash kutsuttiin esiintymään kansainvälisen taidefestivaalin Slavianski Bazaarin avajaisissa. Hän lauloi dueton Nagima Eskalievan kanssa, ja sai myös kunnian nostaa festivaalilipun salkoon. Vuonna 2016 Dimash toimi myös tuomarina lasten laulukilpailussa Bala Dausy 2016 (kazakki: Бала Дауысы).

Muita vuoden 2016 kohokohtia olivat muun muassa Dimashin esiintyminen vierailevana tähtenä vuosittaisessa Zhas Kanat -kilpailussa, hänen esittämänsä Diva Dance Astanan päivän konsertissa, johon osallistui Kazakstanin presidentti, räppi Я Казах (I Am Kazakh) yhdessä Yerbolatin ja Alashulyn kanssa Almatyn 1000-vuotisgaalakonsertissa, esiintyminen UNESCON tapahtumassa Pariisissa Ranskassa, esiintyminen turkkilaiskulttuurin festivaaleilla Soulissa Etelä-Koreassa, joilla olivat läsnä niin Etelä-Korean, Kazakstanin, Turkin, Kirgistanin, Azerbaidžanin kuin Turkmenistanin presidentit; ja hän edusti baritoni Sundet Baigozhinin kanssa Kazakstania vierailevana esiintyjänä Venäjän TV:n oopperakilpailussa Big Opera 2016.

Marraskuussa 2016 valtionooppera ja -baletti Astana Operan johtaja Toleubek Alpiyev kutsui Dimashin oopperalaulajaksi taloon sanoen, että hänen äänensä olisi “omiaan barokkioopperaan”, mutta Dimash päätti luoda uraa nykymusiikin parissa.

2017: Singer, menestystä Kiinassa, soolokonsertti Bastau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuonna 2017 Dimash oli mukana Hunan TV:n I Am a Singer -ohjelman viidennellä kaudella, johon häntä oli suositellut johtaja Hong Tao, ja hän solmi sopimuksen Pekingin Black Gold Talentin (BGT) kanssa. Hän oli 22-vuotiaana ohjelman historian nuorin osallistuja ja kilpaili ammattimaisten kiinalaisten huippusolistien kanssa “mustana hevosena”. Dimashin äiti sanoi myöhemmin, että Dimash oli toivonut selviytyvänsä edes kilpailun keskivaiheille.

Dimash voitti jaksot 1, 2 ja 6 kappaleilla SOS d’un terrien en détresse, Opera 2 ja Adagio. Hän selvisi loppukilpailuun asti, jossa hän saavutti toisen sijan hongkongilaisen laulajan Sandy Lamin voittaessa.

Singer 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singer-kilpailun aikana Dimash esiintyi lukuisissa kiinalaisissa TV-ohjelmissa, kuten Happy Camp, My Boyfriend’s a Superstar/Fan Fan Boyfriend ja Come Sing with Me (jossa fanit saivat tilaisuuden laulaa idolinsa kanssa). Hänellä oli monia muitakin esiintymisiä Kiinassa, kuten Chinese Top Ten Music Awards Shanghaissa, missä hän vastaanotti ensimmäisen kiinalaisen palkintonsa parhaana aasialaisena laulajana; Top Chinese Music Awards Shenzenissä — jota pidetään Aasian vastineena Yhdysvaltain Grammy-palkinnolle —, jossa hän esitti laulunsa Unforgettable Day Ouyang Nanan säestäessä pianolla ja vastaanotti palkinnon suosituimpana kansainvälisenä laulajana; sekä the Meeting on the Silk Road -gaala Pekingissä, jonka järjestivät Kazakstanin lähetystö ja Kiinan kulttuuriministeriössä.

Dimashia onniteltiin järjestämällä hänen kunniakseen juhla Astanassa hänen palattuaan Kazakstaniin Singer-kilpailun jälkeen.

Singer 2017 -kilpailun jälkeen Dimash esiintyi useissa TV-ohjelmissa ja yleisötapahtumissa Kiinassa, Kazakstanissa ja Ranskassa.

Ranskassa hän esitti laulun SOS d’un terrien en détresse suositussa France 2 TV-kanavan ohjelmassa Les Années Bonheur; hän esiintyi hyväntekeväisyystilaisuuksissa Global Gift Galassa Pariisissa ja Cannesissa (joihin hän oli saanut kutsun säätiön kunniapuheenjohtaja Eva Longorialta), Cannesin elokuvafestivaaleilla sekä Ruhani Zhangyru UNESCO-gaalassa Pariisissa. [3]

Dimash piti ensimmäisen laajamittaisen soolokonsertin Bastau (“Alku”) Astanassa Kazakstanissa 27.6.2017. Kolmituntista konserttia säesti suurimmaksi osaksi elävä orkesteri; solistivieraina olivat Terry Lin, Loreen, Sophie Ellis-Bextor ja Marat Aitimov, ja Dimash esitti duetot Mayra Mukhamedkyzyn ja Kristina Orbakaiten kanssa sekä lauloi yhdessä vanhempiensa Svetlana Altbayevan ja Kanat Altbayevin kanssa. Ohjelmistossa oli suosittuja kappaleita Singer 2017 -kaudelta ja ajalta ennen Singeriä, ja hän esitti myös ensimmäistä kertaa uudet laulunsa My Star (kazakki: Жұлдызым), Without You (Кім екен), Last Word (Сөз соңы) ja Leyla (Лейла). Bastau sai hyvän vastaanoton ja myytiin loppuun. Yleisöä oli noin 30 000.

Heinäkuussa 2017 Kiinassa julkaistiin Dimashin uusi laulu Ocean Over Time (mandariini: 时光·沧海), joka on pelin Moonlight Blade tunnuslaulu ja joka myöhemmin voitti palkinnon Hollywood Music in Media Award. Samassa kuussa Dimash lauloi Slavianski Bazaarin päättäjäisissä Vitebskissä Valkovenäjällä, mistä hänen kansainvälinen uransa oli alkanut vuonna 2015; ja hän esitti useita lauluja vuoden 2017 Euraasian kansainvälisillä elokuvajuhlilla, jonka kunniavieraina olivat Nicolas Cage ja Adrien Brody.

Syyskuun 16:ntena 2017 Dimash oli pääesiintyjänä Gakku TV:n ulkoilmafestivaaleilla,  Gakku Dauysy (kazakki: GAKKU Дауысы 2017) Almatyssa, jossa oli 150 000-päinen yleisö. Ennen tätä tapahtumaa - korkein sävel, jonka Dimashin on todettu laulaneen, oli G#7, joka saavutti vihellysrekisterin, sama kuin Mariah Careyllä.

2018: Suosio jatkuu Kiinassa, läpimurto Venäjällä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2018 Dimashin ura jatkui lukuisilla esiintymisillä Kiinassa. Kevätfestivaaleilla (Spring Festival Gala 春晚, joka tunnetaan myös nimellä CCTV New Year’s Gala,  Chunwan) hän lauloi Kimalaisen lennon (venäjä: Полёт шмеля, mandariini: 大黃蜂的飛行) ja Auld Lang Synen (mandariini: 友誼萬歲) kiinaksi pianistien Wu Muye ja Maksim Mrvica säestyksellä sekä laulun Jasmine duettona Grammy-voittaja Wu Tongin kanssa. Dimash vieraili Singer 2018 -kilpailussa, jossa hän lauloi oman tulkintansa Lionel Richien hitistä Hello. One Belt One Road -gaalassa hän lauloi Daididaun orkesterin säestämänä. Hänet kutsuttiin vieraaksi ja esiintyjäksi varieteeshow’hun Choose Big Star. Keskisyksyn juhlassa (Chinese Mid Autumn Festival) hän esitti laulun You and Me (kiinaksi: 我和你) duettona Wang Lin kanssa. Dimash julkaisi ensimmäisen englanninkielisen singlensä Screaming ohjelmassa Idol Hits (中国音乐公告牌). Joulukuussa hän esitti oman sävellyksensä Unforgettable Day (nykykazakki: Umitilmas Kun) Miss Maailma 2018 -finaalissa, ja Celine Dionin kappaleen My Heart Will Go On Hainanin kansainvälisessä elokuvajuhlassa (海南岛国际电影节).[4]

Dimash esiintyi myös lyhytvideossa PhantaCity, jossa hän näytteli pääosaa ja lauloi kappaleet If I Never Breathe Again ja When You Believe.

Vuonna 2018 Dimashilla oli kolme soolokonserttia: D-Dynasty-konsertit Fuzhoussa ja Shenzenissä Kiinassa, sekä soolokonsertti Lontoossa Kazakstanilaisen kulttuurin päivän merkeissä.

Toukokuussa 2018 Dimash esiintyi 71. Cannesin elokuvajuhlilla. Heinäkuussa hän esiintyi Slavianski Bazaarissa Vitebskissä Valkovenäjällä tuomarina ja vierailevana esiintyjänä ja lauloi kappaleen SOS d’un terrien en détresse. Syyskuussa hän vieraili nuorten poplaulajien kansainvälisessä kilpailussa New Wave’issa (venäjä: Новая Волна) Sochissa Venäjällä, jossa hän esitti kappaleen Sinful Passion (venäjä: Грешная страсть) ensimmäisen kerran ja lauloi Adagion tapahtuman päättäjäisissä.

Marraskuussa 2018 alkoi Dimashin yhteistyö tunnetun venäläisen säveltäjän Igor Krutoyn (venäjä: Игоръ Крутой) kanssa. Heidän ensimmäinen singlensä oli Love of Tired Swans (venäjä: Любовь уставших лебедей). Tätä seurasi useita esiintymisiä Venäjällä, ja joulukuussa vuotuisessa musiikkigaalassa Pesnya Goda (Песня года) Moskovassa Dimash esitti laulun Love of Tired Swans, joka palkittiin yhtenä vuoden 2018 parhaimmista lauluista.

2019: The World’s Best Yhdysvalloissa, Arnau-konsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa 2019 Dimash tuomaroi klassisen laulun televisioitua kilpailua Super Vocal Kiinassa. Alkuvuodesta hän osallistui yhdysvaltalaisen CBS:n kilpailuun The World’s Best, jossa hänet esiteltiin amerikkalaiselle yleisölle “kuuden oktaavin miehenä” ja “äänialaltaan maailman laaja-alaisimpana miehenä”. Hän esitti koelaulussa SOS d’en terrien en détresse ja karsintakierroksella All by Myself. Vaikka Dimashia pidettiin ennakkosuosikkina, hän vetäytyi kilpailusta esitettyään Adagion välierissä, koska hän, omien sanojensa mukaan, halusi antaa mahdollisuuden nuoremmille esiintyjille (välierien kaksi muuta kilpailijaa olivat 13-vuotias intialainen pianisti Lydian Nadhaswaram ja 12-vuotias kazakstanilainen laulaja Daneliya Tuleshova).

13.6.2019 Dimash julkaisi ensimmäisen kokopitkän albuminsa, ID, Kiinassa. Se myi platinaa 37 sekunnissa julkaisun jälkeen, ja triplaplatinaa ensimmäisen tunnin kuluessa.

Dimash piti toisen suuren soolokonserttinsa, Arnaun,  Astana Arenassa Nur-Sultanissa Kazakstanin pääkaupungissa 29.6.2019. Loppuunmyydyssä konsertissa oli yleisöä noin 40 000 kaikkiaan 64 maasta.

Vuonna 2019 yhteistyö Igor Krutoyn kanssa jatkui kappaleilla Mademoiselle Hyde, Love Is Like a Dream (venäjä: Любовь, похожая на сон), Know (venäjä: Знай), Olimpico (joka tunnetaan myös nimellä Ogni Pietra), Where Love Lives (venäjä: Там, где живет любовь), Passione, Ulisse (duettona Aida Garifullinan kanssa) ja Ti Amo Cosi (Aida Garifullinan ja Lara Fabianin kanssa). Loka- ja marraskuussa Dimash esiintyi vierailevana artistina Igor Krutoyn juhlakiertueella New Yorkissa, Dubaissa, Minskissä ja Düsseldorfissa.

Dimashin ensimmäinen soolokonsertti Yhdysvalloissa oli 10.12.2019 New Yorkin Barclays Centerissä. Se kantoi nimeä Arnau Envoy (joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa omistautunutta lähettilästä eli kazakstanilaisen kulttuurin ja musiikin lähettilästä). Konsertti oli loppuunmyyty ja yleisöä oli 19 000 kaikkiaan 63 eri maasta.[5]

Dimash esiintyi Venäjällä vierailevana artistina New Wave -kilpailussa Sochissa, pääesiintyjänä WorldSkills ammattitaidon mestaruuskisojen päättäjäisissä Kazanissa, ja Igor Krutoyn 65-vuotisjuhlassa Igor Krutoy Anniversary Gala on Ice Moskovassa.

Dimash esiintyi edelleen myös Kiinassa. Hän esitti muun muassa Super Vocal -finalistien kanssa sikermän Queen Forever Singer 2019 -ohjelmassa sekä esiintyi päätähtenä Mount Emei musiikkifestivaaleilla, Aasian kulttuurikarnevaaleilla, Jackie Chan International Action Film Week -elokuvajuhlien avajaisissa, Silk Road -elokuvajuhlien päättäjäis- ja palkintoseremoniassa, sekä vierailevana artistina Kiinan Masked Singer -ohjelmassa.

Kansainvälisiä esiintymisiä olivat myös Olimpicon ensiesitys Euroopan kisojen avajaisissa Minskissä Valkovenäjällä sekä Kazakstanin edustaminen 2019 ABU TV Song Festivalissa Tokiossa Japanissa, jossa hän esitti kappaleen SOS d’un terrien en détresse.

2020: elokuvamusiikkia, Euroopan kiertue Arnau, musiikkivideoita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuodesta Dimash levytti elokuvamusiikkia: Hāi pí yíxià (kiina: 嗨皮一下) elokuvaan Vanguard (jonka pääosassa on Jackie Chan) ja Across Endless Dimensions elokuvaan Creators: The Past.

Helmikuussa 2020 Dimash aloitti Arnau-kiertueensa Euroopassa. Hän ehti konsertoida  17.2. Krasnodarissa Venäjällä, 7.3. Riiassa Latviassa, 9.3. Moskovassa Venäjällä, ja 11.3. Kievissä Ukrainassa ennen kuin joutui keskeyttämään kiertueen koronapandemian vuoksi. [6]

20.4.2020 Dimash julkaisi YouTube-kanavallaan musiikkivideon We Are One, jolla hän halusi osoittaa tukensa niille sairaanhoidon ammattilaisille ja muille, jotka uurastavat koronan piinaamassa maailmassa. Kappale saavutti kiinalaisen QQ Music -alustan kultaisen sertifikaatin yli miljoonan äänen kannatuksellaan.[7]

26-vuotispäivänään 24.5.2020 Dimash piti ensimmäisen suoratoistolähetyksensä omalla YouTube-kanavallaan ja vastaili katsojien kysymyksiin. Dimash osallistui 25.5.2020 Tokyo Jazz +Plus Live Streamiin, joka lähetettiin suoratoistona internetissä. Hän esitti kappaleet SOS d’un terrien en détresse ja Samaltau. 25.6.2020 Kiinan CCTV1-kanavan Classic Wings -show’ssa Dimash esitti mandariiniksi laulun Thousands of Miles/A Common Dream (万里梦同心), jonka teksti perustuu vanhaan kiinalaiseen runoon. Kesäkuussa Dimash ilmoitti solmineensa sopimuksen yhdysvaltalaisen IPZ-agentuurin kanssa. [8]

14.7.2020 Argentiinassa aloitti ensimmäinen Dimashille omistettu radiokanava La Era Dimash toimintansa.[9]

9.8.2020 ilmestyi hänen uusin musiikkivideonsa Qairan Elim hänen omalla Youtube-kanavallaan. Dimash vastasi itse videon ohjauksesta.[10]

Ääniala ja tyyli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dimash tunnetaan laajasta äänialastaan, joka kattaa tarvittavan äänirekisterin kaikille tunnetuille laulajien äänialoille. Sen lisäksi myös improvisoiden esityksen aikana hän tuottaa äänet G0~D8 nuottien välillä liki 8 oktaavia. Hänen äänialastaan löytyy paljon mm. Youtube-video koosteita ja live-taltiointeja.

Dimash esittää kappaleita useasta musiikkigenrestä. Hänen pääasiallinen tyylinsä on klassinen crossover eli tyylilaji, jossa klassiset vaikutteet ja populaari sointi kohtaavat, mutta hän laulaa myös klassista musiikkia (bel canto), poppia, folkia ja maailmanmusiikkia (etnoa). Hän hyödyntää aineksia ja laulutyylejä muistakin musiikkilajeista: jatsista, rokista, RnB:stä, musikaaleista ja räpistä. Dimash tunnetaan myös siis vihellysrekisteristään ja siitä, että hän käyttää pää-ääntä/falsettia.

Muu toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mallin työ Dimash on poseerannut eri vaatemerkkien mallina sekä Lifestyle- ja Fashion-lehdissä. Hän on ollut Men’s Health, Southern Metropolis, Starbox, Easy, L’Officiel Hommes, Ivyplume, Chic, Chic Teen ja Elle-lehden kannessa. Hänestä on myös ollut kuva-artikkeleita muissa aikakauslehdissä, kuten Cosmopolitanissa ja OnlyLadyssa, ja hän on esiintynyt mm. Elle Shopin ja Cosmopolitanin muotivideoissa.

Näytteleminen Dimash on näytellyt useissa kiinalaisissa ja venäläisissä TV-tuotannoissa.

Laulukilpailut Dimash on lasten laulukilpailun Baqytty Balan alullepanija. Hän on myös ollut tuomariston jäsenenä Bala Dausy (kazakki: Бала дауысы), Slavianski Bazaar ja Super Vocal -kilpailuissa.

Faniyhteisö Dimash kutsuu fanejaan Dearseiksi (“rakkaiksi”), koska “he ovat niin omistautuneita ja tukevat minua niin hyvin! Joten he ovat minulle hyvin rakkaita. He ovat minulle kuin perhettä. Aivan kuten jokainen perheenjäsen on rakas, fanini ovat minulle rakkaita ja minä välitän heistä ja kutsun heitä rakkaiksi.”

Dimashilla on (rekisteröityneitä) faneja 117 maassa, faniklubeja on satoja ympäri maailman, Facebookissa kaikkiaan 869. [11] Suomen faniklubi, Dimash Qudaibergen Fan Club Finland perustettiin 21.10.2018. Se järjesti ensimmäisen fanitapaamisen 13.6.2020 Heinolassa. [12]

Humanitarismi Vuonna 2015 Dimashilla oli Atyraussa Kazakstanissa, hyväntekeväisyyskonsertti From Heart to Heart, jonka tarkoituksena oli kerätä rahaa 5-vuotiaan tytön elintärkeään hoitoon. Tapahtumassa oli mukana myös kazakstanilainen poplaulaja Dosymzhan Tanatarov.

Dimash esiintyi hyväntekeväisyystapahtumassa Grand Charity Ball 2015 kolmessa kaupungissa Kazakstanissa: Shymkentissä, Kyzylordassa ja Uralskissa. Tapahtumat järjesti Alpamys Sharimovin säätiö, ja varat lahjoitettiin kuulo- ja puhevammaisille lapsille.

Alkuvuonna 2016 Dimash liittyi kazakstanilaiseen Do Good -kampanjaan, joka auttaa  vammaisia, sairaita ja taloudellisessa ahdingossa olevia.

Vuonna 2016 Dimash esiintyi myös Astanassa Kazakstanissa hyväntekeväisyystapahtumassa 100 Grandmas and Grandpas, joka oli osa hanketta Zaman Are We. Paikallisten hoitokotien vanhukset kutsuttiin kunniavieraiksi, ja varat käytettiin iäkkäiden asukkaiden sosiaali-, talous- ja lääkeavustuksiin.

Dimash esiintyi hyväntekeväisyystapahtumassa Grand Charity Ball vuonna 2016 Uralskissa Kazakstanissa. Paikallisen näkövammaisten asuntolan nuoret kutsuttiin kunniavieraina tilaisuuteen. Monet heistä lauloivat lavalla Dimashin kanssa, ja Dimash myös tanssi kunniavieraiden kanssa valssia. Grand Charity Ballin järjesti Alpamys Sharimovin säätiö, ja varat lahjoitettiin näkövammaisten lasten, näkövammaisten asuntolan sekä paikallisen orpokodin hyväksi.

Dimash lahjoitti esiintymisasunsa ensimmäisestä Singer 2017 -jaksosta huutokaupattavaksi tilaisuudessa Top Chinese Music Awards 2017 osana kampanjaa Love Recycling, Huutokaupan järjesti Jingdong Platform, ja sen tuotto lahjoitettiin lastensäätiölle Care of Children Foundation lyijymyrkytyksestä kärsivien lasten hyväksi.

Dimash esiintyi hyväntekeväisyystilaisuuksissa Global Gift Galassa 2017 Pariisissa ja Cannesissa. Hän sai kutsun Hollywood-näyttelijä Eva Longorialta, joka on kunniapuheenjohtaja säätiössä Global Gift Foundation. Säätiö järjestää sosiaalista ja taloudellista apua tarpeessa oleville lapsille, perheille ja naisille.

Dimash juonsi lähetystä Live Connection Challenge, suorana toistettua hyväntekeväisyyskampanjaa, jonka käynnistivät Houngdou Live ja Weibo Public Welfare. Kampanjan tuotto lahjoitettiin säätiölle Audiology Development Foundation of China, jonka tavoitteena on tarjota kuulo- ja kielikuntoutusta kuulovammaisille.

Dimash lahjoitti huutokaupattavaksi nimikirjoituksellaan varustetun dombran säätiölle Smile Angel Foundation, kiinalaiselle säätiölle, joka auttaa lapsia, joilla on synnynnäinen suulaki- ja huulihalkio.

Dimash esiintyi Uralskissa hyväntekeväisyystilaisuudessa Grand Charity Ball 2017, jota isännöi Alpamys Sharimov Foundation. Tilaisuuden mottona oli Love for All,  ja sen tuotto lahjoitettiin vakavasti sairaille kazakstanilaisille.

Dimash esiintyi hyväntekeväisyyskonsertissa Chinese National Wind Charity Concert Pekingissä, jonka mottona oli Pray for the Year. Tilaisuutta isännöivät Kiinan lastenrahasto (China Children’s Fund) ja Kiinan nuorisosäätiö (China Youth Foundation). Konsertista saaduilla varoilla rahoitettiin musiikin opetusta Kiinan maaseudun alakouluissa, joilla ei siihen ollut varaa.  

Dimash esiintyi myös Villa Internationalin hyväntekeväisyystilaisuudessa Beauty Touching, jonka järjestivät Kiinan lasten ja nuorten rahasto sekä Bridge Culture (tukijana Kiinan aineettoman kulttuuriperinnön suojeluyhdistys).

Dimash Kudaibergen nimitettiin Listen Project -hankkeen hyväntahdonlähettilääksi. Kunnian hänelle myönsi Audiology Department Foundation of China Trust Fund, joka välittää kuulolaitteita ja koulutusta kuulovammaisille lapsille.

Dimash esiintyi Kazakh Snow Leopard Foundationin hyväntekeväisyysgaalan avajaisissa. Säätiön tavoitteena on pelastaa vaarantunut lumileopardi ja suojella sen luontaisia elinympäristöjä luomalla suojelualueita.

Britanniassa vietettävien Kazakstanilaisen kulttuurin päivien aikaan Dimashilla oli soolokonsertti 19.11.2018 Lontoossa. Konsertin tuotolla tuettiin kazakstanilaisia nuoria kykyjä ja rahoitettiin nuorten osallistumista arvostettuihin kansainvälisiin kilpailuihin.

Shanghain eläinten adoption päivän merkeissä (Shanghai Pet Adoption Day 2019) Dimash ryhtyi Love Is Home -aloitteen tukijaksi. Se pyrkii lisäämään tietoisuutta kodittomien eläinten tilanteesta ja lisäämään niiden adoptioita.

25-vuotispäivänään (24.5.2019) Dimash vieraili iäkkäiden ja liikuntavammaisten hoitokodissa kotikaupungissaan Aktobessa. Hänellä on kouluajoista lähtien ollut tapana viedä syntymäpäivänään lahjoja hoitokodin asukkaille ja viettää aikaa heidän kanssaan. Hän myös lauloi heille ilman säestystä.

Joitakin päiviä ennen Dimashin Arnau-konserttia 29.6.2019 Astanassa, Kazakstanin kaupungin Arysin liepeillä sattui räjähdyksiä, joissa loukkaantui ja kuoli ihmisiä. Dimash päätti lahjoittaa konsertista saatuja varoja räjähdysten uhreille.

Ollessaan Kazanissa Venäjällä WorldSkills-esiintymisensä aikaan Dimash vieraili paikallisessa lasten saattokodissa vakavasti sairaan fanin luona, joka ei kemoterapian vuoksi voinut osallistua konserttiin.

Ollessaan Arnau-kiertueellaan Kiovassa Ukrainassa, Dimash lahjoitti huutokaupattavaksi vaatteita ja muuta omaisuutta ukrainalaisen Okhmatdet-lastensairaalan toksikologian osastolle, joka pyrkii pelastamaan äkillisen myrkytyksen saaneita lapsia ja antamaan dialyysihoitoa lapsille, joilla on ongelmia alipainon, sydänvaivojen ja epästabiilin verenpaineen kanssa.

Covid-19 koronapandemian aikana Dimash toimitti Nur-Sultanissa ja Aktobessa 102 vähävaraiselle perheelle viisi tonnia ruokaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Жизнь самого популярного казахстанского певца Димаша Кудайбергенова на фото и видео Караван. 1.2.2017. Viitattu 14.8.2020. (venäjäksi)
  2. Темиргалиева Арайлым: Dimash Kudaibergen to perform at TÜRKSOY concert in Turkmenistan Kazinform. 24.11.2015. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
  3. Kudrenok Tatyana: Rukhani Zhangyru at UNESCO: Kazakh singers sweep Europe off its feet Kazinform. 19.10.2017. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
  4. Temirgaliyeva Arailym: Miss World 2018: Dimash Qudaibergen rocks Sanya arena with Kazakh song Kazinform. 8.12.2018. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
  5. Aidana Yergaliyeva: Kazakh singer Dimash Kudaibergen to spread Kazakh culture in New York City concert The Astana Times. 4.11.2019. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
  6. Zhanna Nurmaganbetova: Dimash Kudaibergen: Arnau Tour kicks off Kazinform. 17.2.2020. Viitattu 14.8.2020. (englanniksi)
  7. Dimash’s song “We Are One” received gold certification DimashNews. 17.5.2020. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)
  8. Kazakhstan’s Dimash Kudaibergen signs contract with IPZ Kazinform. 19.6.2020. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)
  9. Radio station with a round-the-clock broadcast of Dimash’s songs “La Era Dimash” appeared in Argentina DimashNews. 20.7.2020. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)
  10. A new video “Qairan Elim” was released on Dimash’s channel DimashNews. 9.8.2020. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)
  11. Facebook Dimash Kudaibergen Worldwide Fan Clubs Docs.google.com. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)
  12. Party in Finland: Finnish Dears get acquainted with the culture and history of Kazakhstan DimashNews. 30.6.2020. Viitattu 14.8.2020 . (englanniksi)