Die Hard 4.0

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Die Hard 4.0
Live Free or Die Hard
Ohjaaja Len Wiseman
Käsikirjoittaja
Tuottaja
Säveltäjä Marco Beltrami
Kuvaaja Simon Duggan
Leikkaaja Nicolas De Toth
Tuotantosuunnittelija Patrick Tatopoulos
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Levittäjä InterCom
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 27. kesäkuuta 2007
Kesto 129 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 110 000 000 $[1]
Tuotto 383 531 464 $[1]
Edeltäjä Die Hard – Koston enkeli
Seuraaja A Good Day to Die Hard
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Die Hard 4.0 (engl. Live Free or Die Hard) on neljäs Die Hard -sarjan elokuva, jonka pääosassa nähdään Bruce Willis poliisietsivä John McClanen roolissa. Elokuvan ohjasi Len Wiseman. Pohjois-Amerikassa elokuva julkaistiin nimellä Live Free Or Die Hard. Elokuva tunnetaan myös nimillä Die Hard 4, Die Hard 4: Die Hardest ja Die Hard: Reset.[2]

Elokuva sai koko maailmassa ensi-iltansa 27. kesäkuuta 2007.

Elokuva sijoittuu pääosin Washington DC:hen ja sen lähiympäristöön.

Elokuvan tarina perustuu toimittaja John Carlinin Wired-lehteen kirjoittamaan artikkeliin ”A Farewell To Arms” (suom. Jäähyväiset aseille). Tämä tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että elokuvassa ei mässäillä ampumisilla tai väkivallalla, tapahtumat kertovat aivan uudenlaisesta sodasta: "kyberterrorismista".

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

John McClane (Bruce Willis) on ikääntyvä poliisi, joka viettää aikaansa AA-kerhossa ja on eronnut vaimostaan Hollysta. McClane työskentelee edelleen New Yorkin poliisilaitoksella, jossa McClane ajaa takaa tällä kertaa hakkereita. McClanen välit tyttäreensä Lucyyn (Mary Elizabeth Winstead) ovat erittäin viileät eikä tytär välittäisi kuulla isästään yhtään mitään.

Lukuisia hakkereita on tapettu ympäri Yhdysvaltoja, ja FBI:n kyberrikososastossa on tapahtunut tietomurto. McClane saa tehtäväkseen viedä kuulusteluihin hakkeri Matthew Farrellin (Justin Long), mutta hakiessaan Farrellin hänen asunnostaan, asuntoon hyökätään. Farrell halutaan hengiltä, koska hän tietää liikaa. McClane pelastaa jälleen päivän ja saa Farrellin sekä itsensä ulos asunnosta elävänä. Matkalla FBI:n päämajaan McClane ja Farrell juuttuvat ruuhkaan, jonka hakkeri-terroristit ovat saaneet aikaan. Farrell ja McClane jatkavat jalan, ja päämajasta Farrell lähetetään turvataloon. Mutta sitten terroristit iskevät uudelleen, käyttäen helikopteria, mutta McClane onnistuu tuhoamaan sen.

Pian alkaa hahmoittua, että joukko terroristeja on iskenyt Yhdysvaltain liikenne- ja talousjärjestelmien infrastruktuuriin ja vain McClane (ja Farrell) voivat pelastaa Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden. Pääterroristina toimii Thomas Gabriel (Timothy Olyphant), joka on suuttunut ja katkeroitunut siitä, että valtio heitti hänet pihalle työpaikastaan. Gabriel aikoo nyt kostaa valtiolle ja romahduttaa muun muassa pörssin.

Seuraavaksi kaikissa hallituksen virastoissa käynnistetään pernaruttohälytys. Sitten televisiossa aletaan näyttää ohjelmaa, jossa luetaan paniikkia kylvävää tekstiä, sekä lavastettua kuvaa Capitolin räjähdyksestä.

Farrell kertoo McClanelle, että Gabrielin tyttöystävä Mai otti häneen yhteyttä ja huijasi häntä kirjoittamaan koodipätkän, niin kuin kaikki tapetut hakkerit, ja siitä syntynyttä algoritmia käytetään nyt Yhdysvaltoja vastaan. Hän myös epäilee seuraavan kohteen olevan yksi kolmesta sähkön pääjakeluverkon keskuksesta – se, joka palvelee itärannikon aluetta, Länsi-Virginiassa. Se kuitenkin voidaan sammuttaa vain manuaalisesti, mikä tarkoittaisi sitä, että kolmasosa Yhdysvalloista pimenisi. Niinpä kaksikko varastaa auton ja lähtee Länsi-Virginiaan. Samaan aikaan, FBI-agentiksi pukeutuneena, Mai murtautuu keskukseen, tappaa oikeat agentit, ja aloittaa järjestelmän alasajon. McClane ja Farrell kuitenkin pysäyttävät Main, ja Farrell yrittää perua alasajon. Mai kuitenkin yllättää McClanen, ja poistaa tämän pelistä vähäksi aikaa. Sitten hän pakottaa Farrellin perumaan muutokset, mutta pian McClane yllättää Main ja tappaa hänet, pudottaen hänet maastoauto perässään hissikuiluun. Tuolla välin Gabrielin terroristihakkerit ovat saaneet täyden etähallintayhteyden järjestelmään, joten heitä ei voida enää pysäyttää. Farrell kuitenkin hidastaa heitä pop-up-hyökkäyksellä. Saatuaan tietää Main kuolemasta Gabriel ohjaa kaikki maakaasuputket laitokseen, joka räjähtää ja tuhoutuu, mutta Farrell ja McClane selviävät hengissä. Koko alue pimenee.

Farrell kehottaa heitä kääntymään Velhon, jonkinlaisen hakkeripiirien legendan, puoleen. Päästyään helikopterilla pois alueelta, Farrell kertoo pilottina toimivalle McClanelle, että Velho asuu Baltimoressa. Hänen talonsa on helppo tunnistaa, sillä hänen mittavan vara-generaattoriarsenaalinsa pitää sen valaistuna. He pääsevät Velhon, (Kevin P. Smith) (oikealta nimeltään Frederick Kaludis, ystävien kesken Freddie) komentokeskukseen, mikä on aluksi hankalaa Velhon vainoharhaisuuden ja poliisipelon vuoksi. Velho kertoo seuranneensa jo pitkään Gabrielin toimia, ja jäljittäneensä Farrellin koodin Sosiaaliturvaviraston rakennukseen Woodlawnissa, Marylandissä. Saatuaan rakennuksen pohjapiirroksen, hän huomasi siellä jäähdytystornirykelmän, joka lähes varmasti viilentää jotain palvelinfarmia. Tutkittuaan asioita lisää hän sai selville, että rakennus on vain lavaste valtavalle, huippusalaiselle ja -turvalliselle datapankille, jonne kaikki hallitukselle merkittävä informaatio siirtyy hyökkäyksen sattuessa. Heille selvisi, että vaikka Gabriel väittää järjestelmässä olevan pahoja puutteita, ja vain osoittavansa että on oikeassa, se onkin tarkkaan suunniteltu juoni; lopussa hän vain 'nostaisi' finanssitiedot Woodlawnista, ja ansaitsisi miljardeja dollareita. Se ei olisi Gabrielille kovin vaikeata, koska hän on suurimmaksi osaksi suunnitellut järjestelmän. He yrittävät sitten murtautua järjestelmään, mutta Gabriel huomaa sen ja ottaa yhteyttä Velhoon. Huomattuaan, että McClane on hänen seurassaan, Gabriel näyttää, kun hän kehottaa Johnin hissiin loukkuun jäänyttä tytärtä Lucyä odottamaan pelastajia esiintyneenä viranomaiseksi, minkä jälkeen Gabrielin miehet sieppaavat Lucyn. Farrell ja McClane lähtevät Woodlawniin.

Woodlawnissa Farrell sammuttaa yhden jäähdyttimistä, mikä saa FBI:ssä aikaan hälytyksen, jonka vuoksi Gabrielin miehet alkavat valmistella lähtöä. Seuraavaksi hän menee pääpalvelinhuoneeseen, käyttäen algoritmiaan, mistä käsin hän kryptaa kaikki ladatut tiedot. Hän kuitenkin tulee yllätetyksi. Gabriel, hänen miehensä, Farrell ja Lucy pakenevat, tosin kaksi viimeksi mainittua pakotettuna, mukanaan Farrellin kryptaama data. McClane varastaa rekan ja lähtee sillä heidän peräänsä. Tuon huomattuaan Gabriel huijaa hävittäjän hänen peräänsä. McClane kuitenkin tuhoaa sen. Samaan aikaan Gabriel on päässyt päämääräänsä, ja Farrell taipuu dekryptaamaan tiedostot. McClane kuitenkin saapuu, pelastaa Lucyn ja Farrellin sekä tappaa Gabrielin ja terroristit. Tiedot päätyvät sinne minne kuuluvatkin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooliluettelo

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Bruce Willis  John McClane  
 Justin Long  Matthew Farrell  
 Maggie Q  Mai Lihn  
 Timothy Olyphant  Thomas Gabriel  
 Mary Elizabeth Winstead  Lucy Gennero-McClane  
 Kevin P. Smith  Velho  
 Cliff Curtis  Bowman  
 Tim Russ  Agentti Summers  

Elokuvan kuvaaminen alkoi Baltimoressa, Marylandissa syyskuussa 2006.

Elokuva tuotti ensi-iltanaan 9,1 miljoonaa dollaria, joka on paras Die Hard -elokuvasarjan avaus. Ensi-iltaviikonloppunaan elokuva tuotti 33,3 miljoonaa dollaria (48,3 miljoonaa dollaria mukaan lukien keskiviikko ja torstai). 9. heinäkuuta 2007 elokuva oli tuottanut Yhdysvalloissa 86,6 miljoonaa dollaria ja ulkomailla 177,7 miljoonaa dollaria. 11. lokakuuta 2007 mennessä elokuva oli tuottanut 134,4 miljoonaa dollaria Yhdysvalloissa ja 237 miljoonaa dollaria kansainvälisesti. Yhteensä elokuvan tuotot ovat olleet 372,4 miljoonaa dollaria, mikä tekee siitä parhaiten menestyneen Die Hard -elokuvan. [3]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]