Demonologia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helvetillisten legioonien suurherttua Amdukias. Puupiirros Collin de Plancyn teoksesta Dictionnaire Infernal, 1863.

Demonologia on oppi pahoista hengistä eli demoneista. Demonologia syntyi keskiaikaisten ja varhaisen uuden ajan teologien pyrkimyksistä kerätä ja järjestää Saatanaan ja demoneihin liittyviä käsityksiä. Myöhemmin demonioppi on vaikuttanut okkultismiin. Demonologiaa tunnetaan myös muissa uskonnoissa.

Demonologia nykyajan kristinuskossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Periaatteessa demonologia kuuluu angelologian tavoin luterilaisen kirkon oppiin, joskaan se ei ole keskeisellä sijalla[1]. Vuodesta 1886 alkaen Suomessa luterilainen kirkko on väittänyt, että kaste ei poistakaan demoneja vauvoista.

Katolinen kirkko kuitenkin väittää harjoittavansa demonien poistamista niiden valtaamista eli riivaamista ihmisistä. Ensin kuitenkin ”suljetaan pois” muut vaihtoehdot kuten harhat ja päihteet. Katolinen kirkko sertifioi demonologeja (eksorkisteja), mutta sertifiointi vaatii katolisuuden laajaa tuntemusta ja vuosien koulutusta.

Koska demoneita pidetään nykyisin yleensä taikauskona, kristillisten demonologien rooli on pienentynyt dramaattisesti valistusajan alusta lähtien. Eksorkismista eli demonien poistamisesta käytetään myös termiä manaus, joka on sikäli sekaannusta aiheuttava, että toisaalta sillä tarkoitetaan myös demonien esiin kutsumista näkyvään todellisuuteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Musta enkeli. (Arkistoitu – Internet Archive) Suomen evankelis-luterilainen kirkko, Kirkon lähetystyön keskus, evl.fi. Viitattu 28.10.2009.
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.