de Havilland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

De Havilland Aircraft Company
Perustettu 25. syyskuuta 1920
Perustaja Geoffrey de Havilland
Toimiala lentokoneteollisuus
De Havilland Mosquito

De Havilland Aircraft Company oli brittiläinen lentokonevalmistaja, jonka Geoffrey de Havilland perusti 25. syyskuuta 1920 Hendonissa.[1] De Havilland sai tukea yhtiöön perustamiseen George Holt Thomasilta, joka oli Aircraft Manufacturing Companyn (Airco) perustaja.[1] Thomas rahoitti de Havillandia ostamaan Aircon omistukset Birmingham Small Arms Companylta ja perustamaan yhtiön.[2]

De Havilland keskittyi yksi- ja kaksipaikkaisiin kaksitasoihin, jotka olivat Aircon koneiden jatkokehitelmiä. Niihin asennettiin yhtiön oma de Havilland Gypsy -moottori. Kuuluisimmat ovat de Havilland D.H.60 Moth ja sen kehitelmä de Havilland D.H.82 Tiger Moth. Nämä saavuttivat useita ilmailun ennätyksiä, joista osan lensi de Havilland itse. Amy Johnson lensi yksinlennon Englannista Australiaan vuonna 1930 Gypsy Mothilla – lento kesti 19,5 päivää välilaskuineen.

Moth-kehitelmiä ovat myös de Havilland Hornet Moth ja de Havilland Moth Minor, joista jälkimmäinen oli alatasoinen lentokone.

De Havilland D.H.84 Dragon ja de Havilland D.H.89 Dragon Rapide saavuttivat lentoyhtiöiden suosion 1930-luvulla. Myös postirahtikone de Havilland D.H.88 Comet oli menestys.

Tehokkain de Havilland -kone oli toisen maailmansodan alkuvuosista loppuun toiminut de Havilland D.H.98 Mosquito, joka oli valmistettu pääosin puusta, koska alumiinista oli pulaa. Kone oli alun perinkin suunniteltu juuri metallipulan varalta. Metallia koneessa oli lähinnä ohjaamossa, moottoreissa ja vahvikeruuveissa, vaikka niistäkin osa oli puisia. Mosquitosta tehtiin yli 30 eri mallia pommittaja-, hävittäjä-, tiedustelu- ja muuhun käyttöön. Saksan ilmavoimien päällikkö Hermann Göring ei voinut ymmärtää, miksi Britannia, jonka oli helpompi saada alumiinia kuin Saksan, päätyi rakentamaan puukoneen. lähde? – Myös Valtion lentokonetehdas Suomessa pohti sodan aikana Mosquiton kopion suunnittelua Suomessa. lähde?

De Havillandin moottoriosastosta tuli De Havilland Engine Co vuonna 1944.[3] 1960-luvulla se sulautettiin Bristol Siddeley Engines -yhtiöön, josta vuonna 1966 tuli osa Rolls-Roycea.[4]

De Havilland D.H.106 Comet oli ensimmäinen suihkumoottoreilla varustettu matkustajalentokone. Se tuli käyttöön vuonna 1952. Se oli kaksi kertaa nopeampi kuin edeltäjänsä. Comet-malli oli epäonninen, sillä lyhyessä ajassa menetettiin kolme konetta runkojen murruttua ilmalennon aikana. Syynä olivat paineistetun matkustamon kuormat, jotka aiheuttivat metallin väsymisen takia säröjä nelikulmaisten ikkuna-aukkojen kulmiin ja säröjen laajentuessa kohtalokkaita murtumia kantaviin rakenteisiin. Yhdysvallat oli käyttänyt paineistettuja pommikoneita toisen maailmansodan loppupuolella, ja siellä osattiin varoa tätä murtumismekaniikan ilmiötä. D.H.110 Sea Vixen -koneen prototyyppi oli tuhoutunut samasta syystä vuoden 1952 Farnborough Air Show’ssa, mutta siitä oli Englannissa vaiettu. Jos asia olisi otettu vakavasti Comet-koneen suunnittelussa, olisi vaikeudet voitu välttää pienentämällä näköalaikkunoita.

Cometin vaikeudet veivät rakentajayhtiönkin hankaluuksiin, jolloin Hawker-Siddeley osti yhtiön, ja tätä kautta yhtiö tuli aikanaan osaksi British Aerospace -yhtiötä.[1] Tätä kautta de Havillandin aloittamat suunnitelmat pääsivät valmistukseen: näitä olivat esimerkiksi Hawker-Siddeley Trident, BAe 146 (alias BAe-146) ja BAe 125.

de Havillandin tuotteet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
De Havilland D.H.82 Tiger Moth

de Havilland Canada

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
De Havilland DHC-3 Otter

De Havilland perusti 1928 Kanadaan tytäryhtiön de Havilland Canada valmistamaan Moth-koneita. Yhtiö on myös suunnitellut itse omia koneita: DHC-2- ... DHC-7-koneet olivat kaikki STOL-lentokoneita. De Havilland Canada fuusioitui aikanaan kanadalaiseen Bombardier-yhtiöön. Yhtiön suunnittelema Dash 8 -kone on edelleen tuotannossa. Toukokuussa 2005 Bombardier myi DHC-1- ... DHC-7-koneiden valmistusoikeudet Viking Air Ltd. of Sidney -yhtiölle (Brittiläinen Kolumbia).

DHC:n lentokoneet:

de Havilland Australia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

de Havilland Australia perustettiin vuonna 1927. Koneita suunniteltiin vain toisen maailmansodan jälkeen (DH-82 Tiger Moth -koulukone, täysin oma suunnitelma DHA-3 Drover -rahtikone); sitä ennen kyse oli vain valmistuksesta.

  • Jackson, A. J.: De Havilland Aircraft since 1909. Lontoo, Englanti: Naval Institute Press, 1978. ISBN 0-87021-896-4. (englanniksi)
  1. a b c De Havilland Aircraft Company BAE Systems. Viitattu 9.7.2018.
  2. Aircraft Co & AirCo BAE Systems. Viitattu 26.4.2019. (englanniksi)
  3. De Havilland Aircraft Co Grace's Guide to British Industrial History. Viitattu 18.4.2019. (englanniksi)
  4. De Havilland Engine Co Grace's Guide to British Industrial History. Viitattu 18.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]