Dahir Riyale Kahin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dahir Rayale Kahin (somaliksi Daahir Rayaale Kaahin, s. 12. maaliskuuta 1952 Quljeed, Awdal) oli itsenäiseksi julistautuneen Somalimaan tasavallan kolmas presidentti. Hän nousi presidentiksi 5. toukokuuta 2002, kun Muhammad Haji Ibrahim Egal kuoli. Hän voitti presidentinvaalit 14. huhtikuuta 2003 edustaen vaaleissa puoluetta Ururka Dimuqraadiga Umada Bahawday (UDUB, Yhdistynyt demokraattinen kansanpuolue) ja vannoi virkavalan 16. toukokuuta 2003. Hän hävisi kesän 2010 presidentinvaalissa oppositiojohtaja Ahmed Mohamud Silanyolle.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahin sai koulutuksen Mogadishussa. Hän on syntyisin Gadabursi-heimon Reer Dudub -klaanista. Hän on aiemmin ollut diplomaattina Somalian suurlähetystössä Djiboutissa, hän toiminut myös tiedustelupalvelussa, ollut Awdalin kuvernööri, liikemies sekä Somalimaan varapresidentti (19972002).

Barrén hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siad Barren hallinnon viimeisinä vuosina Kahin oli Somalian valtion turvallisuuspalvelun palveluksessa ja palveli päällikkönä Berberassa. Monilla lähteillä (U.S. Department of State, Amnesty International, Human Rights Watch, Africa watch) on tietoja, että tuolloin turvallisuuspalvelu oli sekaantunut kidutukseen ja surmannut siviilejä ilman oikeudenkäyntiä, etenkin Pohjois-Somalian sodan aikana toukokuusta 1988 vuoden 1989 loppuun. Kahinin väitettiin lakkauttaneen Somalian kansallisen liikkeen.[1]

Presidentti Kahin johti delegaatiota, joka osallistui Kansainyhteisön hallitusten päämiesten kokoukseen 2007 Kampalassa Ugandassa. Sitä on pidetty merkkinä, että Somalimaan tunnustaminen voi olla odotettavissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Africa News, May 7, 2004/Addis Tribune

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]