DJ Kool Herc

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clive Campbell
Kool Herc.jpg
DJ Kool Herc vuonna 2006.
Syntynyt 16. huhtikuuta 1955 (ikä 61)
Taiteilijanimet DJ Kool Herc
Kotipaikka Jamaikan lippu. Kingston, Jamaika
Aktiivisena 1967-
Tyylilajit Hip Hop

DJ Kool Herc, oikealta nimeltään Clive Campbell, (s. 16. huhtikuuta 1955) on jamaikalaissyntyinen DJ, joka on kehittänyt hip hopin Bronxissa, New Yorkissa. Hänet tunnetaan myös nimillä Kool DJ Herc ja Kool Herc.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Campbell kävi Alfred E. Smithin Ammatti- ja Teknisen High Schoolin Bronxissa, jossa hänen iso kokonsa ja koripallotaitonsa auttoivat häntä saamaan lempinimen "Hercules". Hän perusti Bronxissa graffitijengin nimeltä Ex-Vandals (suom. Ex-Vandaalit) ja otti nimen Kool Herc. Hän rupesi hankkimaan eri levyjä, joita he siskonsa kanssa soittivat asunnossaan, legendaarisessa 1520 Sedgwick Avenuessa, "hip hopin kotitalossa". Kool Hercin ensimmäinen soittopöytä muodostui kahdesta levysoittimesta ja kitaravahvistimesta, joilla hän soitti muun muassa Jamie Brownin kappaleita.

Breakdown[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DJ Kool Herc soittamassa levyjä Bronxissa, New Yorkissa 28. helmikuuta 2009.

DJ Kool Herc on hyvin tunnettu myös breakdownin kehittämisestä. Breakdown on välisoitto, joka soitetaan hitaammassa kompissa ja jossa kitara ja basso soittavat yksinkertaista riffiä ja rummut soittavat hidasta komppia. Juhlien ollessa huipussaan Herc käytti tekniikkaa, jossa yhden kappaleen breakdownin loppuessa hän vaihtoi seuraavan kappaleen breakdowniin, saaden kappaleen breakdownin tuplakestoiseksi. Hän nimesi tekniikan "The-Merry-Go-Roundiksi". Ensimmäinen Merry-Go-Round jonka Clive soitti, oli James Brownin "Give It Up Or Turn It A Loose" -kappaleen breakdownista The Incredible Bongo Bandin "Bongo Rock":in breakkiin. Herc huuteli soittamiensa biittien rytmiin yleisöä villitseviä huudahduksia, esimerkiksi "This is the joint! To the beat yall!"

Myöhemmät vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kool Herc on myöhemmin esiintynyt elokuvassa Beat Street omana itsenään. Vuonna 1994 Herc esiintyi Terminator X & the Godfathers of Threatt -yhtyeen albumilla Super Bad. Hänen isänsä kuoli 1980-luvun puolivälissä, ja murheittensa keskellä hän tuli riippuvaiseksi crackista. Vuonna 2007 Campbell liittyi hankkeeseen, jolla yritetään säästää hänen kotitalonsa eli 1520 Sedgwick Avenue.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta DJ Kool Herc.